Nälkäpeli

The Hunger Games (2012)

| Blu-ray
  • 4

Suuria teemoja hypistelevä Nälkäpeli on komea ja otteessaan pitävä selviytymistarina.

julkaistu 2012-08-22 / päivitetty 28.08. klo 12:12

KUVA 4

Stanley Tucci ja Jennifer Lawrence
Stanley Tucci ja Jennifer Lawrence 

KUVA 3

Jennifer Lawrence ja Josh Hutcherson
Jennifer Lawrence ja Josh Hutcherson 

KUVA 2

Elizabeth Banks ja Jennifer Lawrence
Elizabeth Banks ja Jennifer Lawrence 

KUVA 1

Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence 

Nälkäpeli

Ohjaus Gary Ross
Näyttelijät Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Donald Sutherland, Lenny Kravitz
Maa Yhdysvallat
Pituus 140 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Gary Rossin ohjaama Nälkäpeli on suuria teemoja hypistelevä selviytymistarina. Pääosassa loistaa elokuvassa Winter´s Bone kannuksensa ansainnut nuori ja äärimmäisen lahjakas Jennifer Lawrence.

Valtavalla PR-koneistolla aseistettu ja kritiikkikilvellä (studion vaatima embargo arvosteluille) suojattu Nälkäpeli on monien veikkauksissa yksi vuoden elokuvatapauksista. Se perustuu Suzanne Collinsin suosittuun kirjatrilogiaan. Monet näkevätkin Nälkäpelin eräänlaisena jatkumona sellaisille tuotesarjoille kuin Twilight ja Harry Potter. Jatkoa on jo tilauksessa.

Siinä missä Twilight -sarja tyytyy yhdentekevään nuorisoromantiikkaan, ja Harry Potter -elokuvat hyytyvät Potterin palvontakulttiin, Nälkäpeli jaksaa nousta useampaa tasoa korkeammalle. Kysymys ei ole mitättömästä teiniviihteestä – vaikka kohderyhmänä ovatkin epäilemättä teinit ja nuoret aikuiset – vaan kiinnostavaan temaattiseen kontekstiin sidottu selviytymistarina kahdesta nuoresta totalitaarisessa maailmassa, jonka massat vaativat verta viihtyäkseen.

Tulevaisuudessa Amerikka sellaisenaan on tuhoutunut. Tilalle on tullut toisistaan erotettuja brutaalisti hallittuja ghettoja. Joka vuosi jokaiselta alueelta valitaan umpimähkään kaksi nuorta, jonka jälkeen kaikki 24 kokoontuvat pääkaupunkiin pelaamaan ns. Nälkäpeliä, jossa vain yksi voi voittaa mammonaa ja mainetta, muut kuolevat. Edes lapsia ei suljeta pelin ulkopuolelle.

Alueelta numero 12 valitaan peliin 16-vuotias Katniss (Jennifer Lawrence) ja Peeta (Josh Hutcherson). Yhdessä he matkaavat pääkaupunkiin, jossa alkaa lyhyen treeni- ja PR-jakson jälkeen päitä putoilemaan. Kanissin ja Peetan ainoa toivo on pitää yhtä. Siitä huolimatta pelistä voi lopulta selvitä vain yksi.

Hallitsevana teemana on moraalisesti rappioitunut yhteiskunta, joka vaatii verta ja sirkushuveja reality-viihteen muodossa pysyäkseen aisoissa. Kaikkea johtaa puolijumalaa lähentelevä presidentti (Donald Sutherland1), jonka ylläpitämä järjestelmä pitää massat alistettuina. Vaan kuinka kauan? Elokuvasta voi tehdä vertauksia nykypäivään, loputtomasti.

Vankoista teemoista huolimatta Nälkäpeli toimii myös puhtaasti toiminnallisena draamatrillerinä. Pitkän elokuvan loppupuolella keskitytään enemmän itse pudotuspeliin ja Katnissin ja Peetan väliseen suhteeseen kuin yhteiskunnalliseen tematiikkaan ja mikäs siinä, kun homma toimii toiminnallisellakin tasolla.

Elokuva on teknisesti lähes moitteeton, ainoastaan henkilöhahmojen ja ylipäätään elämän epätoivoa ja hermostuneisuutta korosta tärisevä käsivarakuvaus ärsyttää hetkittäin. Muuten kuvauksella ja hyvin toimivilla efekteillä on saatu aikaan komea kokonaisuus, jota tukee T-Bone Burnett´in ja James Newton Howardin hetkittäin herkkä, toisinaan jykevä soundtrack.

Kokonaisuuden kruunaavat nuorten näyttelijöiden roolisuoritukset. Varsinkin Jennifer Lawrence pääosassa todistaa, ettei nappisuoritus elokuvassa Winter´s Bone ollut kertajytky, vaan tuo nytkin rooliinsa sopivan yhdistelmän fyysisyyttä ja nuoren naisen herkkyyttä. Sivuosissa nähdään nimekkäitä näyttelijöitä, kuten Sutherland, Woody Harrelson, Stanley Tucci ja Elizabeth Banks. Pienestä sivuosasta löytyy CV:tään koristeleva muusikko Lenny Kravitz.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja 7.1 HD MA -ääniraita.

Lisämateriaalit:
• 8-osainen esittely The World is Watching: Making of The Hunger Games (122 min)
• Game Maker: Suzanne Collins and The Hunger Games Phenomenon (14 min)
• A Conversation with Gary Ross and Elvis Mitchell (14 min)
• Letters from the Rose Garden (9 min)
• Controlling the Games (6 min)
• Preparing for The Games: A Director’s Process (3 min)
• Propaganda Film (2 min)
• Markkinointimateriaalia, juliste- ja kuvagalleriat, elokuvan trailerit

Teksti: © 2012 Antti Honkala

1 Roolia on harjoiteltu, toim. huom.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202