Naapuri kuin painajainen

Flawless (1999)

  • 3

Robert De Niro näyttelee eläkkeelle jäänyttä turvallisuusmiestä Walt Koontzia. Vannoutuneena homo-vihaajana Waltin on vaikea tulla toimeen naapurinsa Busty Rustyn (Philip Seymour Hoffman) ja hänen yli…

julkaistu 2009-01-23 / päivitetty 16.03. klo 10:10

KUVA 1

Philip Seymoure Hoffman ja Robert De Niro
Philip Seymoure Hoffman ja Robert De Niro 

Naapuri kuin painajainen

Ohjaus Joel Schumacher
Näyttelijät Robert De Niro, Philip Seymour Hoffman
Maa Yhdysvallat
Pituus 112 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Metro-Goldwyn-Mayer.

Joel Schumacherin elokuvat eivät menneisyydessä ole olleet mitään erikoisia mestariteoksia. 8mm, Batman Forever, ja Batman & Robinin kaltaiset elokuvat eivät anna aihetta hampaiden kiristelylle ja jännitykselle, kun Joelin uusin elokuva on tulossa maahan. Tällä kertaa hän ei mene ihan yhtä pahasti puihin uuden “ihmisläheisen” komediansa, Naapuri kuin painajainen (Flawless, 2000 USA) -elokuvan kanssa. Virheetön se ei todellakaan ole, mutta huomattava parannus hänen urallaan.

Tällä kertaa Schumacher poikkeaa omasta kaavastaan, mutta ei valtavirrasta. Flawless on toki erilainen elokuva kuin esim. 8mm, mutta tarina on perinteinen, ehkä liiankin perinteinen. Siinä kierrätetään kaikki tyylin kliseet ja se on ennalta arvattavissa ensi hetkiltä asti.

Jollain kumman tavalla Schumacher on saanut Robert De Niron elokuvaansa ja tässä elokuvassa hän näyttelee eläkkeelle jäänyttä turvallisuusmiestä Walt Koontzia. Vannoutuneena homo-vihaajana Waltin on vaikea tulla toimeen naapurinsa Busty Rustyn (Philip Seymour Hoffman) ja hänen yli-naisellisten transvestiitti-ystäviensä kanssa. Päivästä toiseen he naljailevat toisilleen, eivätkä halua olla missään tekemisissä toistensa kanssa.

Eräänä yönä huumehörhöt alkavat rähisemään Waltin naapurissa ja vanhana koviksena Walt lähtee auttamaan naapuriaan ase kädessä. Jännitys on ilmeisesti kuitenkin liikaa jo iäkkäälle sankarille, sillä ennen perille pääsyään hän saa sydänkohtauksen ja tuupertuu rappukäytävään.

Sydänkohtauksen seurauksena Waltin toinen puoli kasvoista halvaantuu ja hänen fysioterapeuttinsa suosittelee, että hän nopeuttaisi omaa paranemistaan laulamalla. Alistuneena masentunut ja itsesäälissä kierivä Walt marssii naapurinsa Rustyn puheille ja ostaa häneltä laulutunteja. Innoissaan ei Rustykaan ole, mutta omien sanojensa mukaan hän tarvitsee kipeästi rahaa. Näin nämä kaksi toisiaan halveksuvaa ihmistä aloittavat tietämättään kulkemaan kivistä tietä kohti ystävyyttä.

DeNiro ja Hoffman (tässä tapauksessa erityisesti Hoffman) ovat pystyviä ja taitavia näyttelijöitä, joten vaikka elokuva onkin Schumacher-elokuva, odotin innolla tätä elokuvaa. Se ei ollut pettymys, mutta ei myöskään sitä tasoa missä Hoffman (Magnolia, Happiness – Onni) ja DeNiro (Ronin) on totuttu näkemään. Tarina itsessään on hyvin perinteinen eikä oikeastaan jaksa missään vaiheessa innostaa, mutta kiitos näiden kahden näyttelijän, se kulkee välillä hienosti eteenpäin. Kliseiset homo-vitsit ja kärjistetyt henkilöhahmot (varsinkin Rustyn transvestiitti-kaverit) eivät todellakaan naurata koko ajan, mutta hetkittäin Flawless on hauskaa katsottavaa. Parhaimmillaan Flawless on hauska (mutta ei missään tapauksessa ratkiriemukas) ja draama-arvoltaan kohtuullinen.

Mutta mutta, kuten sanottu, Flawless ei todellakaan ole virheetön. Schumacher on jostain käsittämättömästä syystä uhrannut paljon screen-aikaa sivujuonelle, eli pikku-gangstereille, jotka elokuvan alussa hyökkäävät kerrostaloon, hävittävät suuren määrä rahaa ja loppu ajan he palloilevat pitkin poikin etsimässä kadonneita seteleitään. Surkean sivujuonen sijasta ohjaaja olisi saanut keskittyä enemmän Waltin ja Rustyn suhteeseen, joka jää pahasti alikirjoitetuksi, ja näin kaksi tärkeintä roolihahmoa kärsivät siitä koko elokuvan ajan.

Ylipäätänsä koko elokuva on kirjoitettu (käsikirjoittajana Schumacher itse) keskinkertaisesti ja monissa kohtauksissa DeNiro ja Hoffman joutuvat painimaan jopa surkean dialogin kanssa. Edes he eivät saa sitä korjatuksi. Pääjuoni sinänsä saa elokuvassa selkeän lopun, mutta porsaanreikäinen käsikirjoitus jättää ärsyttäviä kysymysmerkkejä ajatuksella elokuvia seuraavan katsojan mieleen.

Vaikka Flawless epäonnistuukin monissa teknisissä yksityiskohdissa ja kärsii huolimattomasta käsikirjoituksesta, se onnistuu viihdyttämään katsojaa suhteellisen mukavasti, lähinnä loistavien näyttelijöiden ansiosta. Vaikka Schumacher ei tämänkään elokuvan jälkeen nauti luottamustani suurena elokuvaohjaajana, edellisiin töihinsä verrattuna hän ansaitsee Flawlessista sulan hattuunsa. Toivottavasti hänen seuraava elokuvansa on vieläkin parempi.

teksti: © 2001 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202