Musta kissa

The Black Cat (1934)

  • 2

Bela Lugosin ja Boris Karloffin tähdittämä Musta kissa on lähtökohdistaan huolimatta keskiverto elokuva.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-01-03 / päivitetty 08.10. klo 09:09

KUVA 4

Shakkipeli, joka päättää vieraiden kohtalon
Shakkipeli, joka päättää vieraiden kohtalon 

KUVA 3

Vanhat vihamiehet kohtaavat
Vanhat vihamiehet kohtaavat 

KUVA 2

Bela Lugosi liittyy joukkoon
Bela Lugosi liittyy joukkoon 

KUVA 1

Jacqueline Wells ja David Manners
Jacqueline Wells ja David Manners 

Musta kissa

Ohjaus Edgar G. Ulmer
Näyttelijät Bela Lugosi, Boris Karloff, David Manners, Jacqueline Wells, Harry Cording
Maa Yhdysvallat
Pituus 66 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1934 Universal Pictures

Eurooppa on pelottava maanosa ja sen verinen menneisyys saattaa ahdistaa herkkähipiäisimpiä matkailijoita. Vanha mantere saattaa olla pintapuolisesti vilkaistuna kaunis, mutta sen syrjäkylät ja pikkukaupungit kätkevät sisäänsä asioita, joita ei ulkopuolisen tulisi tietää. Eurooppa on vanhojen, pelottavien asioiden ja uskomusten maailma.

Peter ja Joan Allison (David Manners, Jacqueline Wells) ovat vastanainut aviopari, joka viettää kuherruskuukautta itäisessä Euroopassa. Erään junamatkan aikana he tutustuvat sattumalta psykiatri Vitus Werdegastiin (Bela Lugosi). Koska kolmikolla on samansuuntainen matka, päättävät he jatkaa sitä yhdessä. Ryhmä joutuu kuitenkin onnettomuuteen ja niinpä heidän on majoittauduttava tilapäisesti Werdegastin pelottavan tuntuisen ystävän, arkkitehti Hjalmar Poeltzigin (Boris Karloff) luo.

Edgar Allan Poen klassikkonovellista nimensä napannut Musta kissa (a.k.a The House of Doom, 1934) on paperilla erittäin mielenkiintoinen teos: ensimmäisen maailmansodan kauhut ovat vielä pinnalla, päähenkilöiden välillä vallitsee menneisyydestä kumpuava viha, tärkeässä osassa ovat myös ihmisuhrit, musta messu sekä kulttimenot. Siksi onkin yllättävää, ettei saksalainen b-elokuvien erikoismies Edgar G. Ulmer ole saanut lupaavasta materiaalista puoliakaan irti. Werdegastin ja Poeltzigin vihanpito olisi voinut olla huomattavasti intensiivisempää, nyt he vain tuntuvat käyvän pitkiä keskusteluja siitä, mitä heidän välillään on tapahtunut. Myös kliimaksi jää vaisuksi, vaikka siinä olisi ollut ainesta sadistiseenkin huipentumaan.

Universalilla oli 1930-luvulla kaksi elokuvamaailman suurinta kauhuelokuvatähteä palveluksessaan, joten heidän kiinnittämisensä samaan elokuvaan oli vain ajan kysymys. Lopulta Lugosin ja Karloffin yhteisesiintymisiä tuli kahdeksan kappaletta Ulmerin ohjaaman Mustan kissan ollessa tienavaus heidän pitkälle yhteistyölleen. Mistään suuresta voimainmittelöstä ei tämän elokuvan kohdalla voi kuitenkaan puhua, sillä meno valkokankaalla on pääasiassa hillittyä ja sanailu herrasmiesmäisen viileää. Huomattavaa on kuitenkin se, että ilman Lugosin ja Karloffin olemassaoloa Ulmerin elokuva olisi varmasti painunut arkistojen kätköihin.

Vuonna 1934 valmistunutta Mustaa kissaa pidetään aihepiirinsä suurena klassikkona, mutta ainakaan allekirjoittanutta se ei vakuuttanut. Aineistossa olisi kyllä ollut potentiaalia vaikka mihin, mutta Ulmerin käsittelyssä se kutistuu pitkiksi vuoropuheluiksi, jotka eivät sen enempää kuljeta tarinaa kuin lisää siihen jännitettäkään. Lugosi ja Karloff pelastavat tämän elokuvan kohdalla sen mitä pelastettavissa on.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202