Mr. Turner

Mr. Turner (2014)

| Blu-ray
  • 5

Timothy Spall loistaa herkkäotteisessa elämäkertaelokuvassa taidemaalari Joseph Turneristä.

julkaistu 2015-05-08 / päivitetty 24.06. klo 11:11

KUVA 2

Timothy Spall ja Dorothy Atkinson
Timothy Spall ja Dorothy Atkinson 

KUVA 1

Timothy Spall
Timothy Spall 

Mr. Turner

Ohjaus Mike Leigh
Näyttelijät Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Paul Jesson, Lesley Manville, Martin Savage, Ruth Sheen, David Horovitch
Maa Iso-Britannia
Pituus 150 min
Ikäraja 12 vuotta2
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Englantilaisen Joseph Mallord William Turnerin elämä ei ollut erityisen dramaattinen. Mike Leigh’n elämäkertaelokuvassa arjen kuvauksen herkät vedot kerrostuvat hiljaa kuitenkin juuri oikean sävyiseksi valoksi. Timothy Spall asettuu taiteilijan rooliin täydellisesti.

J. M. W. Turner oli 1800-luvun taitteessa, uransa alkupuolella, laajalti arvostettu, romanttinen maisemamalaari. Myöhemmin hänestä kehkeytyi kiistelty ekstentrikko ja eräänlainen impressionismin ja ekspressionismin esitaistelija. Hyvän elämäkertaelokuvan tapaan Mike Leigh’n Mr. Turner keskittyy näihin murroksen vuosiin.

Elokuvan Turner on ylipainoinen, aina hieman sairaalloinen mies, äreä ja työteliäs. Ei harrasta kohtelaisuuksia, lehtolapsien elatusvelvollisuuksien täytäntöönpanoa tai edes myönnä jälkimmäisten olemassaoloa. Toisaalta hän on kaunopuheinen, terävä-älyinen, itseironinen ja herkkävaistoinen maalari, joka seuraa aikaansa, eikä taloudellisesti turvatun asemansa linnakkeesta juuri välitä aikansa eliitin konservatiivisesta itsetärkeydestä. Usein hagiografiaan tai ryysyläisromantiikkaan typistyvien taiteilijaelämäkertojen galleriassa Turner on kiehtovasti ja pysyvästi jännitteinen hahmo.

Leigh’n luotettu työkumppani Spall luo nimiroolissa taidetta Turnerin hengenahdistuksesta, röhkimisestä, vaivalloisesta tirskumisesta ja äreästä örinästä. Näyttelijäntyön saralla voidaan puhua käymättömien korpimaiden samoamisesta, jostain ennenkuulemattomasta. Huumoria siinä on annos, mutta ei pilkkaa; yllättäen myös jotain kovin ylevää.

Otoksissa kiinnitetään erityistä huomiota lämpimiin poikkivaloihin, jotka halkovat maalarin ateljeeta ja merenrantahostellin huonetta. Valon mestari saa vaivattomasti näköisensä elokuvan, vieläpä digikuvattuna. Rytmiltään kuvakerronta on rauhallista, muttei dramaattisesti viipyilevää. Säestyksenä taas soi Gary Yershonin atonaalisuuteen taipuva, levoton ja skeptinen musiikkiraita.

Liioin elokuva ei lyö päähän maalaamisen prosessilla tai maalaria alati innoittaneilla suurilla maisemilla. Ne käyvät mausteina, ajoittaisena muistutuksena siitä kenestä todella on kyse. Tämä hallittu vaatimattomuus säästää Mr. Turnerin pröystäilevältä totemismilta ja Turnerin markkina-arvoistamiselta. Taiteilija testamenttisikin suuren osan töistään kansalle.

Yksityiselämässään taidemaalari on kömpelöhkö ja äkkiväärä. Suhde apurina toimivaan isäpappaan (Paul Jesson) riemastuttaa näennäisellä nurinkurisuudellaan. Myöhäiselämän palvova rakkaus leski Sophia Boothiin (Marion Bailey) antaa erakoituvalle lohtua. Luonnekuvana piirtyy säädylliseen yhteiskuntaan turtunut, mutta suureen lämpöön kykenevä mies. Se Turner, jonka maalauksistakin voi löytää.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja DTS-HD Master Audio 5.1 -ääniraita. Ei lisämateriaalia.

Teksti: 2014 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202