Mr. Turner

Mr. Turner (2014)

| Blu-ray
  • 5

Timothy Spall loistaa herkkäotteisessa elämäkertaelokuvassa taidemaalari Joseph Turneristä.

julkaistu 2015-05-08 / päivitetty 24.06. klo 11:11

KUVA 2

Timothy Spall ja Dorothy Atkinson
Timothy Spall ja Dorothy Atkinson 

KUVA 1

Timothy Spall
Timothy Spall 

Mr. Turner

Ohjaus Mike Leigh
Näyttelijät Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Paul Jesson, Lesley Manville, Martin Savage, Ruth Sheen, David Horovitch
Maa Iso-Britannia
Pituus 150 min
Ikäraja 12 vuotta2
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Englantilaisen Joseph Mallord William Turnerin elämä ei ollut erityisen dramaattinen. Mike Leigh’n elämäkertaelokuvassa arjen kuvauksen herkät vedot kerrostuvat hiljaa kuitenkin juuri oikean sävyiseksi valoksi. Timothy Spall asettuu taiteilijan rooliin täydellisesti.

J. M. W. Turner oli 1800-luvun taitteessa, uransa alkupuolella, laajalti arvostettu, romanttinen maisemamalaari. Myöhemmin hänestä kehkeytyi kiistelty ekstentrikko ja eräänlainen impressionismin ja ekspressionismin esitaistelija. Hyvän elämäkertaelokuvan tapaan Mike Leigh’n Mr. Turner keskittyy näihin murroksen vuosiin.

Elokuvan Turner on ylipainoinen, aina hieman sairaalloinen mies, äreä ja työteliäs. Ei harrasta kohtelaisuuksia, lehtolapsien elatusvelvollisuuksien täytäntöönpanoa tai edes myönnä jälkimmäisten olemassaoloa. Toisaalta hän on kaunopuheinen, terävä-älyinen, itseironinen ja herkkävaistoinen maalari, joka seuraa aikaansa, eikä taloudellisesti turvatun asemansa linnakkeesta juuri välitä aikansa eliitin konservatiivisesta itsetärkeydestä. Usein hagiografiaan tai ryysyläisromantiikkaan typistyvien taiteilijaelämäkertojen galleriassa Turner on kiehtovasti ja pysyvästi jännitteinen hahmo.

Leigh’n luotettu työkumppani Spall luo nimiroolissa taidetta Turnerin hengenahdistuksesta, röhkimisestä, vaivalloisesta tirskumisesta ja äreästä örinästä. Näyttelijäntyön saralla voidaan puhua käymättömien korpimaiden samoamisesta, jostain ennenkuulemattomasta. Huumoria siinä on annos, mutta ei pilkkaa; yllättäen myös jotain kovin ylevää.

Otoksissa kiinnitetään erityistä huomiota lämpimiin poikkivaloihin, jotka halkovat maalarin ateljeeta ja merenrantahostellin huonetta. Valon mestari saa vaivattomasti näköisensä elokuvan, vieläpä digikuvattuna. Rytmiltään kuvakerronta on rauhallista, muttei dramaattisesti viipyilevää. Säestyksenä taas soi Gary Yershonin atonaalisuuteen taipuva, levoton ja skeptinen musiikkiraita.

Liioin elokuva ei lyö päähän maalaamisen prosessilla tai maalaria alati innoittaneilla suurilla maisemilla. Ne käyvät mausteina, ajoittaisena muistutuksena siitä kenestä todella on kyse. Tämä hallittu vaatimattomuus säästää Mr. Turnerin pröystäilevältä totemismilta ja Turnerin markkina-arvoistamiselta. Taiteilija testamenttisikin suuren osan töistään kansalle.

Yksityiselämässään taidemaalari on kömpelöhkö ja äkkiväärä. Suhde apurina toimivaan isäpappaan (Paul Jesson) riemastuttaa näennäisellä nurinkurisuudellaan. Myöhäiselämän palvova rakkaus leski Sophia Boothiin (Marion Bailey) antaa erakoituvalle lohtua. Luonnekuvana piirtyy säädylliseen yhteiskuntaan turtunut, mutta suureen lämpöön kykenevä mies. Se Turner, jonka maalauksistakin voi löytää.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja DTS-HD Master Audio 5.1 -ääniraita. Ei lisämateriaalia.

Teksti: 2014 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202