Mr. Nice Guy

Yatgo ho yan (1997)

  • 4

Mr. Nice Guy kuuluu ehdottomasti Jackie Chanin parhaimpiin elokuviin.

julkaistu 2002-01-03 / päivitetty 21.09. klo 14:02

KUVA 3

Välillä syödään niin jaksaa potkia.
Välillä syödään niin jaksaa potkia. 

KUVA 2

No more mr. Nice Guy!
No more mr. Nice Guy! 

KUVA 1

Jackie Chan kicks ass!
Jackie Chan kicks ass! 

Mr. Nice Guy

Ohjaus Sammo Hung Kam-Bo
Näyttelijät Jackie Chan, Miki Lee, Gabrielle Fitzpatrick
Maa Hong Kong / Australia / Yhdysvallat
Pituus 94 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1997 Golden Harvest Company Ltd.

Jo hieman vanhaksi käyneen (syntynyt 1954) Jackie Chanin ura on nousussa. Rush Hour – elokuvien ja Shanghai Noonin myötä Chanista on tullut megastara “rapakon toisella puolella”. Parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan.

Chanin viimeaikaiset Hollywood-elokuvat eivät toiminnallisesti pääse lähellekään hänen omia tuotoksiaan. Puitteet ovat Hollywoodissa suuremmat, mutta katsottavaa ei enää oikein ole. Chanin elokuville on ominaista hullunrohkeat stuntit ja kun ne hävitetään, jäljelle ei jää paljon mitään.

Vielä muutama vuosi takaperin Chan räätälöi itselleen näitä Mr. Nice Guyn ja Bronxin hurrikaanin tapaisia, suhteellisen pienen budjetin action- ja komediapläjäyksiä. Nämä 90-luvun elokuvat ovatkin Jackie Chanin parhaimmistoa, sillä omissa projekteissaan hän saa valmistella kohtaukset omalla aikataulullaan ja oman mielensä mukaan ja se näkyy tuloksessa.

Mr. Nice Guy on siinäkin mielessä tyypillistä Chania, että juoni on jokseenkin merkityksetön asia. Se on vaan eräänlainen 90 minuutin sketsi- ja kohtausputki, jonka varrella Jackie saa kylvää stunttejaan ja naurattaa yleisöä. Tälläkin kertaa tarinan keskipisteenä on Jackie, mutta ei yllättäen poliisina vaan TV-kokkina.

Eräänä päivänä Jackie törmää kauniiseen punapäähän (Gabrielle Fitzpatrick) kadulla ja tuossa hötäkässä toimittajan ja Jackien videokasetit vaihtuvat. Toimittaja saa Jackien taikinanvaivausvideon ja Jackie saa kasetin, jossa kuvataan mönkään menevä huumekauppa. Pian asia huomataan, ja rosvot lähtevät Jackien perään saadakseen takaisin raskauttavan todistusaineiston. Jackie yrittää tietenkin pysyä erossa hankaluuksista, mutta kun gangsterit kaappaavat vielä hänen tyttöystävänsä (Miki Lee), ei Jackie aio enää säästellä iskujaan, no more mr. Nice Guy.

Mr. Nice Guy kuuluu ehdottomasti Chanin parhaimpiin elokuviin, Bronxin hurrikaanin ja Ensi iskun ohella. Ohjaaja Samo Hung ja Jackie ovat tunkeneet 90 minuuttiin hurjan määrän hyväntuulista toimintaa, näyttäviä stuntteja ja vähäeleistä komiikkaa. Jackie saa jälleen toteuttaa itseänsä esim. rakennustyömaalla lukuisten työkalujen ja pahisten keskellä, ostoskeskuksen liukuportaissa ja vaikka missä.

Kuten yleensäkin näissä elokuvissa, keneltäkään ei vuoda verta vaikka saisi vasarasta naamaan, ja toimintaa ylipäätänsäkin siivittää huumori, joka tekee väkivallasta suhteellisen harmittoman näköistä puuhaa. Koko soppa tuntuu kokoperheen viihteeltä, oli se sitten hyvä tai huono asia.

Käsikirjoituspuolella on taas suhteellisen suuria ongelmia lukuisine porsaanreikineen, mutta kuten sanottu, Chanin elokuvissa tämä tuskin ketään haittaa. Pääasiana on, että tällaisista elokuvista on hyvin helppo pitää: ne ovat kevyitä, hauskoja ja toiminnantäytteisiä.

Jos olet kyllästynyt perinteisiin toimintaleffoihin, kannattaa ehdottomasti kääntää kakkonen päälle lauantai-iltana hyvissä ajoin: juuri ennen Mr. Nice Guy´ta kakkonen näyttää Chanin ensimmäisen Hollywood-tekeleen Rush Hour I:n. Toimintaa ja hauskuutta pitäisi siis riittää sille illalle.

teksti: © 2002 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202