Mogambo

Mogambo (1953)

  • 3

Mogambo on nimekkäästä tekijäryhmästä huolimatta kovin keskiverto kolmiodraama.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-04-01 / päivitetty 05.11. klo 17:05

KUVA 3

Grace Kelly ja Ava Gardner
Grace Kelly ja Ava Gardner 

KUVA 2

Clark Gable ja Grace Kelly
Clark Gable ja Grace Kelly 

KUVA 1

Ava Gardner
Ava Gardner 

Mogambo

Ohjaus John Ford
Näyttelijät Clark Gable, Ava Gardner, Grace Kelly, Donald Sinden
Maa Yhdysvallat
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1953 Metro-Goldwyn-Mayer

Helsingin olympiavuosi 1952 oli John Fordille hyvin kaksijakoinen. Vaikka Vaitelias mies (The Quiet Man) oli menestys, ei samaa voi sanoa sen enempää Kapteeni Flaggista (What Price Glory) kuin Ja aurinko paistoi (The Sun Shines Bright) –elokuvastakaan. Ei ihme, että Ford alkoi olla melkoisen kyllästynyt koko elokuvan tekemiseen. Hän tarvitsi uutta menestyselokuvaa, joka palauttaisi hänet taas pinnalle.

Apuun tuli Metro-Goldwyn-Mayer, joka tarjosi Fordille ohjattavaksi Afrikkaan sijoittuvan ihmissuhdedraaman, uusintaversion 1930-luvun alussa valmistuneesta elokuvasta Saigonin kaunotar (Red Dust, 1932). Ford suostui mukisematta, sillä uusi elokuva tarjosi paitsi eksoottisen kuvausmiljöön – Mogambo kuvattiin suurelta osin Keniassa ja Ugandassa – myös nimekkään näyttelijäryhmän, jonka ansiosta elokuvaa saattoi pitää jo etukäteen tulevana menestyselokuvana.

Mogambon päähenkilönä on villieläimiä sirkukseen pyydystävä Victor Marswell (Clark Gable), jonka rauhalliseen elämään tulee äkkimuutos, kun muuan Eloise Kelly (Ava Gardner) tupsahtaa hänen leiriinsä. Eloise on tosiasiassa tullut tapaamaan paikallista maharadjaa, joka on kuitenkin lähtenyt muille maille ja jättänyt naisen oman onnensa nojaan. Marswell ja Kelly kokevat romanssin, mutta siitä huolimatta nainen lähtee kotimatkalle. Pian Marswellin luo saapuu nuori tutkija (Donald Sinden) mukanaan kaunis vaimonsa (Grace Kelly). Samaan aikaan myös kotimatkalle lähtenyt Kelly palaa takaisin leiriin. Hän on edelleen rakastunut Marswelliin, joka alkaa kuitenkin piirittää tutkijan vaimoa.

Mogambo menestyi lippuluukuilla erinomaisesti ollen tällä saralla Fordin suurimpia saavutuksia. Menestys selittyy suurimmalta osin kuuluisalla näyttelijäkolmikolla, sillä elokuvallisesti Mogambo on varsin keskiverto teos. Se on kepeästi etenevää, leppoisaa ihmissuhdedraamaa, joka kyllä toimii hyvin miltei kahden tunnin kestonsa ajan, mutta ei tarjoa sen suurempia elämyksiä. Hienointa Mogambossa on Robert Surteesin ja Freddie Youngin Technicolor-kuvaus. Huomattavaa, joskin aikakaudelle tyypillistä sen sijaan ovat eläimien ”esittelyjaksot”, joilla ei välttämättä ole juonen kanssa mitään tekemistä.

Vaikka tarina ei syvällinen olekaan, on asiansa osaavien näyttelijöiden työskentelyä ilo katsoa. Clark Gablessa on tuttua charmikkuutta vielä vanhoilla päivilläänkin, eikä huomautettavaa ole viileän oloisessa Grace Kellyssäkään, vaikka en ole hänestä koskaan pahemmin välittänytkään. Ava Gardnerissa on tyylikkyyttä vaikka muille jakaa ja huolimatta siitä, että Ford halusikin Maureen O’Haran hänen tilalleen, ei Gardnerin roolisuorituksessa ole mitään valitettavaa. Hyvää Mogambossa on myös se, että Fordin elokuvien tyypilliset farssijaksot loistavat poissaolollaan.

Suurella budjetilla tehty Mogambo on puhdasverinen viihde-elokuva, yrittämättäkään olla mitään syvällisempää. Kokonaisuus on toimiva, eikä elokuvassa suurempaa valittamista olekaan. Mikäli safarielokuvat kiinnostavat, kannattaa katsastaa Howard Hawksin hieno Hatari! (1962), jossa pääosaa esittää John Wayne.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202