Mogambo

Mogambo (1953)

  • 3

Mogambo on nimekkäästä tekijäryhmästä huolimatta kovin keskiverto kolmiodraama.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-04-01 / päivitetty 05.11. klo 17:05

KUVA 3

Grace Kelly ja Ava Gardner
Grace Kelly ja Ava Gardner 

KUVA 2

Clark Gable ja Grace Kelly
Clark Gable ja Grace Kelly 

KUVA 1

Ava Gardner
Ava Gardner 

Mogambo

Ohjaus John Ford
Näyttelijät Clark Gable, Ava Gardner, Grace Kelly, Donald Sinden
Maa Yhdysvallat
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1953 Metro-Goldwyn-Mayer

Helsingin olympiavuosi 1952 oli John Fordille hyvin kaksijakoinen. Vaikka Vaitelias mies (The Quiet Man) oli menestys, ei samaa voi sanoa sen enempää Kapteeni Flaggista (What Price Glory) kuin Ja aurinko paistoi (The Sun Shines Bright) –elokuvastakaan. Ei ihme, että Ford alkoi olla melkoisen kyllästynyt koko elokuvan tekemiseen. Hän tarvitsi uutta menestyselokuvaa, joka palauttaisi hänet taas pinnalle.

Apuun tuli Metro-Goldwyn-Mayer, joka tarjosi Fordille ohjattavaksi Afrikkaan sijoittuvan ihmissuhdedraaman, uusintaversion 1930-luvun alussa valmistuneesta elokuvasta Saigonin kaunotar (Red Dust, 1932). Ford suostui mukisematta, sillä uusi elokuva tarjosi paitsi eksoottisen kuvausmiljöön – Mogambo kuvattiin suurelta osin Keniassa ja Ugandassa – myös nimekkään näyttelijäryhmän, jonka ansiosta elokuvaa saattoi pitää jo etukäteen tulevana menestyselokuvana.

Mogambon päähenkilönä on villieläimiä sirkukseen pyydystävä Victor Marswell (Clark Gable), jonka rauhalliseen elämään tulee äkkimuutos, kun muuan Eloise Kelly (Ava Gardner) tupsahtaa hänen leiriinsä. Eloise on tosiasiassa tullut tapaamaan paikallista maharadjaa, joka on kuitenkin lähtenyt muille maille ja jättänyt naisen oman onnensa nojaan. Marswell ja Kelly kokevat romanssin, mutta siitä huolimatta nainen lähtee kotimatkalle. Pian Marswellin luo saapuu nuori tutkija (Donald Sinden) mukanaan kaunis vaimonsa (Grace Kelly). Samaan aikaan myös kotimatkalle lähtenyt Kelly palaa takaisin leiriin. Hän on edelleen rakastunut Marswelliin, joka alkaa kuitenkin piirittää tutkijan vaimoa.

Mogambo menestyi lippuluukuilla erinomaisesti ollen tällä saralla Fordin suurimpia saavutuksia. Menestys selittyy suurimmalta osin kuuluisalla näyttelijäkolmikolla, sillä elokuvallisesti Mogambo on varsin keskiverto teos. Se on kepeästi etenevää, leppoisaa ihmissuhdedraamaa, joka kyllä toimii hyvin miltei kahden tunnin kestonsa ajan, mutta ei tarjoa sen suurempia elämyksiä. Hienointa Mogambossa on Robert Surteesin ja Freddie Youngin Technicolor-kuvaus. Huomattavaa, joskin aikakaudelle tyypillistä sen sijaan ovat eläimien ”esittelyjaksot”, joilla ei välttämättä ole juonen kanssa mitään tekemistä.

Vaikka tarina ei syvällinen olekaan, on asiansa osaavien näyttelijöiden työskentelyä ilo katsoa. Clark Gablessa on tuttua charmikkuutta vielä vanhoilla päivilläänkin, eikä huomautettavaa ole viileän oloisessa Grace Kellyssäkään, vaikka en ole hänestä koskaan pahemmin välittänytkään. Ava Gardnerissa on tyylikkyyttä vaikka muille jakaa ja huolimatta siitä, että Ford halusikin Maureen O’Haran hänen tilalleen, ei Gardnerin roolisuorituksessa ole mitään valitettavaa. Hyvää Mogambossa on myös se, että Fordin elokuvien tyypilliset farssijaksot loistavat poissaolollaan.

Suurella budjetilla tehty Mogambo on puhdasverinen viihde-elokuva, yrittämättäkään olla mitään syvällisempää. Kokonaisuus on toimiva, eikä elokuvassa suurempaa valittamista olekaan. Mikäli safarielokuvat kiinnostavat, kannattaa katsastaa Howard Hawksin hieno Hatari! (1962), jossa pääosaa esittää John Wayne.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202