Mitä nainen haluaa

What Women Want (2000)

  • 3

Mel Gibsonin kevyt romanttinen komedia tutkiskelee sukupuolten saloja.

julkaistu 2001-04-18 / päivitetty 27.04. klo 15:03

KUVA 4

Marisa Tomei ja Mel Gibson
Marisa Tomei ja Mel Gibson 

KUVA 3

Mel Gibson
Mel Gibson 

KUVA 2

Helen Hunt ja Mel Gibson
Helen Hunt ja Mel Gibson 

KUVA 1

Mel Gibson
Mel Gibson 

Mitä nainen haluaa

Ohjaus Nancy Meyers
Näyttelijät Mel Gibson, Helen Hunt, Marisa Tomei, Ashley Johnson, Alan Alda, Lauren Holly, Judy Greer, Bette Midler
Maa Yhdysvallat
Pituus 125 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Centropolis Entertainment, Icon Entertainment International, Paramount Pictures ja Wind Dancer Productions

Mitä nainen haluaa (What Women Want) pureutuu miesten suurimpiin ongelmiin sitten Jarmo Myllyksen aikoinaan Suomi-Ruotsi finaalissa päästämän maalin. Minua fiksumpi mies Sigmund Freud on lausunut sanat: “Mitä nainen haluaa?”, mistä onkin tullut lentävä lausahdus väärinkäsityksissä, joissa aviomies ei ymmärrä esimerkiksi WC-paperin asettamista oikein päin. Nancy Meyersin elokuva onkin saanut nimekseen anovan ja antautuneen Freudin kysymyksen, ilman kysymysmerkkiä.

Tarina lauseeseen punottuna: Mainostoimiston Nick Marshall saa lahjan kuulla naisten ajatukset, kun työpaikalla menestynyt nainen vie nenän edestä työt. Kun elokuva on valmistettu hollywoodilaisittain lähes suoraan apteekin hyllyltä ei tarinasta löydy montaa sutjakkaa kohtausta tai ennalta-arvaamatonta tapahtumien kulkua. Mainostoimiston leivissä häärivät suurtähdet Mel Gibson ja Helen Hunt (Cast Away – tuuliajolla). Gibson sovinistisena osastonsa ideanikkarina luulee hallitsevansa naisiaan, toisin kuitenkin ovat asiat selän takana. Gibsonin roolit itsekeskeisinä, tai hänen itsensä sellaisiksi muokkaamina, hahmoina ovatkin olleet tähän mennessä ärsyttäviä. Marshall on kuitenkin passeli hahmo juuri Gibsonin naamalle.

Yksin asuva, yhden lapsen isä ja yhden avioliiton jälkeen Nick (Gibson) elää menestyneen mainostoimiston leivissä chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä. Kun uusi huippuosaava mainosideoitsija Darcy McGuire (Hunt) palkataan keksimään uusia puroja rahavirroille kokee Marshall työnsä uhatuksi. Kalliin viinin ja epämääräisten mainosideakokeiluiden jälkeen mies onnistuu liukastumaan ammeeseensa ja saamaan hiustenkuivaajasta sähkötällin. Aamulla maailma hymyilee Marshallille aivan uudella tavalla, sillä kaikkien 3 miljardin naisen ajatukset kuuluvat nyt hänen korviin. Alkuhämmennyksen jälkeen uudesta aistista täytyy hyötyä, joten Marshall alkaa juonia uutta kollegaansa pois yhtiöstä. Elokuva latistuu hiukan näin kaavamaisella juonella, eikä loppuminuuteilla tapahdu kovin mielenkiintoisia.

Ilman kevyttä mainosalan pilkkaamista ja Gibsonin & Huntin hahmojen kontakteja elokuva ei olisi katsomisen arvoinen. Toisaalta nämä asetelmat eivät ole mielenkiintoisuudessaan huimaavia, mutta antavat sopivan verran muotoa tarinaan, joka aluksi lupailee jopa mahtavaa psykologista komediaa, mutta turvautuu tavanomaiseen häsläilyyn ja rakkaustarinaan. Se minkälainen meri ohjaajalla ja tuotantotiimillä olisi ollut edessä, olisi tarjonnut mahdottoman paljon pieniä yksittäisiä osia, mutta elokuva jättää ne nyt käyttämättä.

Mitä nainen haluaa on kahden suuren elokuvatähden markkinalaskelma. Kun julisteen kannesta 2/3 -osaa peittyy Gibsonin ja Huntin naamoilla saattaa arvata millaista ryöpytystä on luvassa. Aivan täydellinen epäonnistuminen Mitä nainen haluaa ei ole, vaan hauska ja jopa miellyttävä elokuva juuri Mel Gibsonilta.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202