Mitä nainen haluaa

What Women Want (2000)

  • 3

Mel Gibsonin kevyt romanttinen komedia tutkiskelee sukupuolten saloja.

julkaistu 2001-04-18 / päivitetty 27.04. klo 15:03

KUVA 4

Marisa Tomei ja Mel Gibson
Marisa Tomei ja Mel Gibson 

KUVA 3

Mel Gibson
Mel Gibson 

KUVA 2

Helen Hunt ja Mel Gibson
Helen Hunt ja Mel Gibson 

KUVA 1

Mel Gibson
Mel Gibson 

Mitä nainen haluaa

Ohjaus Nancy Meyers
Näyttelijät Mel Gibson, Helen Hunt, Marisa Tomei, Ashley Johnson, Alan Alda, Lauren Holly, Judy Greer, Bette Midler
Maa Yhdysvallat
Pituus 125 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Centropolis Entertainment, Icon Entertainment International, Paramount Pictures ja Wind Dancer Productions

Mitä nainen haluaa (What Women Want) pureutuu miesten suurimpiin ongelmiin sitten Jarmo Myllyksen aikoinaan Suomi-Ruotsi finaalissa päästämän maalin. Minua fiksumpi mies Sigmund Freud on lausunut sanat: “Mitä nainen haluaa?”, mistä onkin tullut lentävä lausahdus väärinkäsityksissä, joissa aviomies ei ymmärrä esimerkiksi WC-paperin asettamista oikein päin. Nancy Meyersin elokuva onkin saanut nimekseen anovan ja antautuneen Freudin kysymyksen, ilman kysymysmerkkiä.

Tarina lauseeseen punottuna: Mainostoimiston Nick Marshall saa lahjan kuulla naisten ajatukset, kun työpaikalla menestynyt nainen vie nenän edestä työt. Kun elokuva on valmistettu hollywoodilaisittain lähes suoraan apteekin hyllyltä ei tarinasta löydy montaa sutjakkaa kohtausta tai ennalta-arvaamatonta tapahtumien kulkua. Mainostoimiston leivissä häärivät suurtähdet Mel Gibson ja Helen Hunt (Cast Away – tuuliajolla). Gibson sovinistisena osastonsa ideanikkarina luulee hallitsevansa naisiaan, toisin kuitenkin ovat asiat selän takana. Gibsonin roolit itsekeskeisinä, tai hänen itsensä sellaisiksi muokkaamina, hahmoina ovatkin olleet tähän mennessä ärsyttäviä. Marshall on kuitenkin passeli hahmo juuri Gibsonin naamalle.

Yksin asuva, yhden lapsen isä ja yhden avioliiton jälkeen Nick (Gibson) elää menestyneen mainostoimiston leivissä chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä. Kun uusi huippuosaava mainosideoitsija Darcy McGuire (Hunt) palkataan keksimään uusia puroja rahavirroille kokee Marshall työnsä uhatuksi. Kalliin viinin ja epämääräisten mainosideakokeiluiden jälkeen mies onnistuu liukastumaan ammeeseensa ja saamaan hiustenkuivaajasta sähkötällin. Aamulla maailma hymyilee Marshallille aivan uudella tavalla, sillä kaikkien 3 miljardin naisen ajatukset kuuluvat nyt hänen korviin. Alkuhämmennyksen jälkeen uudesta aistista täytyy hyötyä, joten Marshall alkaa juonia uutta kollegaansa pois yhtiöstä. Elokuva latistuu hiukan näin kaavamaisella juonella, eikä loppuminuuteilla tapahdu kovin mielenkiintoisia.

Ilman kevyttä mainosalan pilkkaamista ja Gibsonin & Huntin hahmojen kontakteja elokuva ei olisi katsomisen arvoinen. Toisaalta nämä asetelmat eivät ole mielenkiintoisuudessaan huimaavia, mutta antavat sopivan verran muotoa tarinaan, joka aluksi lupailee jopa mahtavaa psykologista komediaa, mutta turvautuu tavanomaiseen häsläilyyn ja rakkaustarinaan. Se minkälainen meri ohjaajalla ja tuotantotiimillä olisi ollut edessä, olisi tarjonnut mahdottoman paljon pieniä yksittäisiä osia, mutta elokuva jättää ne nyt käyttämättä.

Mitä nainen haluaa on kahden suuren elokuvatähden markkinalaskelma. Kun julisteen kannesta 2/3 -osaa peittyy Gibsonin ja Huntin naamoilla saattaa arvata millaista ryöpytystä on luvassa. Aivan täydellinen epäonnistuminen Mitä nainen haluaa ei ole, vaan hauska ja jopa miellyttävä elokuva juuri Mel Gibsonilta.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202