Mestarietsivä Sherlock Gnomes

Sherlock Gnomes (2018)

  • 2

Elton Johnin puutarhatonttujen kuherruskuukausi on ohi.

julkaistu 2018-05-28 / päivitetty 29.05. klo 18:06

KUVA 3

Sherlock Gnomes ja Irene Adler
Sherlock Gnomes ja Irene Adler 

KUVA 2

Sherlock Gnomes, tohtori Watson, Gnomeo ja Julia
Sherlock Gnomes, tohtori Watson, Gnomeo ja Julia 

KUVA 1

Sherlock Gnomes, tohtori Watson ja Julia
Sherlock Gnomes, tohtori Watson ja Julia 

Mestarietsivä Sherlock Gnomes

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Elokuvat ovat täynnä kamalia poikaystäviä: Hugh Grant Bridget Jonesissa, Josh Hartnett Virgin Suicidesissa, Anthony Michael Hall Saksikäsi Edwardissa. Kukaan herroista ei kuitenkaan pidä kynttilää tunnevakan alla kuin Nate (Entouragen Adrian Grenier), Andyn pikkumainen ja kumppanilleen kateellinen keikariheila elokuvasta Paholainen pukeutuu Pradaan.

Tervettä järkeä uhmaten Rocket Picturesin Gnomeo & Julia (2011) päätti, että Shakespearen tähtiin kirjoitettujen rakastavaisten olisi parempi säilyä hengissä, ainakin tietokoneanimoituina puutarhatonttuina. Kuinka ikävää siis, että Gnomeo on poiminut käytökseensä jotakin Naten piirteistä kirjallisessa crossover-jatko-osassa Mestarietsivä Sherlock Gnomes. Sir Arthur Conan Doylen haamu saisi häätää heidät nurmikoltaan.

Tonttuvanhukset herra Punatiili (Michael Caine) ja rouva Sinikello (Maggie Smith) ilmoittavat väistyvänsä nuoremman sukupolven koristeherruuden tieltä, jolloin vastanaineet Gnomeo (James MacAvoy) ja Julia (Emily Blunt) saavat vastuulleen uuden puutarhan kevätvalmistelut. Julia heittäytyy uusiin velvollisuuksiinsa, mutta epäilyttävän kaulapartainen Gnomeo möhlii sen minkä ehtii kaivaen maata luotettavan puolisonsa ponnisteluilta.

Kun joku Lontoossa sieppaa hauraita figuriineja, Gnomeo ja Julia yhdistävät voimansa Baker Streetin ylimielisen mestarietsivän (Johnny Depp) ja aisaparinsa Watsonin (Chiwetel Ejiofor) kanssa ratkaistakseen arvoituksen ilman isompia säröjä. Elokuvan lailla tämä arvostelu kaipaa nokkelampaa sanaleikkiä.

Ben Zazoven toiminnantäyteisen käsikirjoituksen pohjalta työskentelevä Kung Fu Panda-ohjaaja John Stevenson tuo charmikkaaseen brittihupailuun edeltäjäänsä enemmän vaihtelua, vaikka Pixarin kunnianhimo ja rikkaat pohjatekstit kokonaisuudesta uupuvatkin. Diminutiivisen megatähti Elton Johnin lapsitestattujen sävelmien lisäksi Sherlock Gnomes pudottelee satunnaisesti hauskoja ideoita, kuten Sherlockin deduktiivisten päättelyketjujen ja muistipalatsin kuvittaminen käsin piirretyillä mustavalkoluonnoksilla.

Vitsejä ei ole läheskään tarpeeksi ja – kauheuksien kauheus – tekijät käyttävät väärin ”Miksi olet Romeo?”-repliikkiä. Holmesin arkkivihollisen Moriartyn (Jamie Demetriou) kääntäminen Ricky Gervaisia kanavoivaksi Pillsbury-maskotiksi kirvoittaa muutamat naurut.

Lempeän radikaalin silauksen antaa afroamerikkalainen, Sherlockin tässä versiossa hylkäämä Irene Adler (Mary J. Blige), joka pyörittää salakapakkaa nukeille. Sen sijaan tonttujen kohtaamat Chinatown-helyt viistävät epämiellyttävän läheltä karikatyyrejä.

Sitten on vielä elefantti huoneessa. Johnny Depp varmistui Sherlock Gnomesin ääneksi marraskuussa 2015 ennen ex-vaimo Amber Heardin syytöksiä pahoinpitelystä, entisten työntekijöiden nostamaa oikeusjuttua maksamattomista palkoista ja huonoista työoloista, sekä tuoreimpia väitteitä City of Liesin kuvauspaikkajärjestäjän lyömisestä.

Julkaisuajankohta on epäonninen ja elokuvaa katsoessa käy kivuliaan selväksi, kuinka rajoittuneet tämän universumin mahdollisuudet ovat – kuvittele Toy Story periaatteessa yhdenlaisella lelulla. Kakkososan jäljiltä franchise näyttää ja tuntuu pyörivän yhä enemmän kaupallisen laskelmoinnin kuin luovan inspiraation varassa. Deppin korvaamattoman fyysisyyden rosvoaminen vain korostaa vitsien keraamista kankeutta.

Teksti: 2018 Samu Oksanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Taron Egerton

Robin Hood

Samu Oksanen | 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

Samu Oksanen | 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Roman Bilyk ja Irina Starshenbaum

Kesä

Aleksi Salonen | 29.11.

Neuvostorockin kärkinimet saavat Kirill Serebrennikovin käsissä lempeän, mutta vauhdikkaan muistohetken.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Nick Castle

Halloween

Samu Oksanen | 18.10.

Kolmen sukupolven traumatisoituneet Strodet vievät vihdoin veitsen ja tarinan vallan kauhuikoni Michael Myersilta.

Lue lisää »
Rami Malek

Bohemian Rhapsody

Samu Oksanen | 31.10.

Purkaa pölyä! Tuulisen tuotannon myötä syntyi sliipattu Queen-biografia, jossa rokkaa ainoastaan Rami Malek.

Lue lisää »
Jim Cummings ja Ewan McGregor

Risto Reipas ja Nalle Puh

Samu Oksanen | 13.10.

Kärpäsiä hunajapurkilla: Puolen hehtaarin metsässä podetaan keski-iän kriisiä pienillä aivoilla mutta suurella sydämellä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

Samu Oksanen | DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

Aleksi Salonen | DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

Samu Oksanen | Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202