Menneisyys

Le Passé (2013)

  • 5

Iranin Oscar-ehdokkaaksi valittu Menneisyys on tyylipuhdas draama rikkonaisesta uusperheestä.

julkaistu 2013-11-28 / päivitetty 11.02. klo 14:02

KUVA 4

Ahmad
Ahmad 

KUVA 3

Ahmad (Ali Mosaffa) ja Samir
Ahmad (Ali Mosaffa) ja Samir 

KUVA 2

Lucie (Pauline Burlet)
Lucie (Pauline Burlet) 

KUVA 1

Marie (Bérénice Bejo) ja Samir (Tahar Rahim)
Marie (Bérénice Bejo) ja Samir (Tahar Rahim) 

Menneisyys

Ohjaus Asghar Farhadi
Näyttelijät Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Pauline Burlet
Maa Iran / Ranska
Pituus 130 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Iranilaisohjaaja Asghar Farhadin toinen mestariteos kolmen vuoden sisään ei kalpene edeltäjänsä rinnalla. Nader ja Simin: Ero ansaitsi Iranille maan ensimmäisen Oscar-patsaan parhaasta ulkomaisesta elokuvasta, ja nyt Menneisyys, joka voisi yhtä hyvin edustaa Ranskaa suurissa gaaloissa, saattaa tuoda Iraniin jo toisen ehdokkuuden – jopa voiton.

Farhadi avaa Menneisyyden hiljaisella, mutta mieleenpainuvalla otoksella: Marie (Bérénice Bejo) odottaa Pariisin lentokentän aulassa Teheranista palaavan Ahmadin (Ali Mosaffa) saapumista. Pian eroavan avioparin ensimmäinen keskustelu neljään vuoteen tapahtuu äänieristetyn lasiseinän läpi. Sen vähäeleiset, mutta paljon puhuvat maneerit pohjustavat tyynen myrskyn edellä.

Avioeron virallistamisen ohessa Ahmad kohtaa Marien uuden elämän ja tämän nuoremman rakastajan, Samirin (Tahar Rahim). Tarinan keskiössä ovat lapset, jotka ovat uusperheen asuinjärjestelyn uhreja. Lapsista vanhin, Lucie (Pauline Burlet), on eristänyt itsensä sekavasta kuviosta, Samirin vaimon maatessa sairaalavuoteessa.

Narratiivi rullaa taitavasti nykyhetkessä ilman takaumien suomaa, tuskaista rautalangasta vääntämistä. Paljastukset tapahtuvat vahvan dialogin kautta, hyvin rakennettujen henkilöhahmojen välillä. Etenkin hahmojen tasapainotus on mestarillista: jokaisella on omat motiivinsa teoilleen ja haavansa menneisyydestä. Katsojan sympatiat siirtyvät hahmosta toiseen silmänräpäyksessä.

Ahmad on menneisyyden ruumiillistuma. Hänen paluunsa aikaisempaan elämään avaa portit kaaokselle, jonka hän on poissaolollaan – ainakin osallisesti – aiheuttanut. Samirin kyvyttömyys toimia talon vahvana mieshahmona korostuu kohtauksessa, jossa Ahmad huomaamattaan ottaa ohjat käsiinsä, korjaamalla vaivattomasti keittiön vuotavan tiskialtaan.

Menneisyyden maltillinen kameratyöskentely ja pieniin tiloihin sijoittuvat kohtaamiset tekevät siitä helposti seurattavan, intiimin henkilödraaman. Farhadin kommentaari kohdistuu modernin avioliitto- ja perheinstituution epävakauteen. Talo täynnä lapsia on edelleen remontin alla, kun Marie on jo kolmannen avioliittonsa kintereillä. Samirin pojasta, Fouadista (loistava nuori Elyes Aguis), on tullut “ongelmalapsi”, joka purkaa aggressioitaan kerta toisensa jälkeen.

Ensiluokkaiset roolisuoritukset koko näyttelijäkaartilta ovat osaltaan ohjaajan perfektionismin luomus. Bejo, Mosaffa ja Rahim antavat monipuolisen taidokkaat näytöt, ja Burlet nousee Ranskan lupaavimpiin.

Menneisyys on vuoden parhaita elokuvia.

Teksti: 2013 Jussi Toivola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202