Menneisyys

Le Passé (2013)

  • 5

Iranin Oscar-ehdokkaaksi valittu Menneisyys on tyylipuhdas draama rikkonaisesta uusperheestä.

julkaistu 2013-11-28 / päivitetty 11.02. klo 14:02

KUVA 4

Ahmad
Ahmad 

KUVA 3

Ahmad (Ali Mosaffa) ja Samir
Ahmad (Ali Mosaffa) ja Samir 

KUVA 2

Lucie (Pauline Burlet)
Lucie (Pauline Burlet) 

KUVA 1

Marie (Bérénice Bejo) ja Samir (Tahar Rahim)
Marie (Bérénice Bejo) ja Samir (Tahar Rahim) 

Menneisyys

Ohjaus Asghar Farhadi
Näyttelijät Bérénice Bejo, Tahar Rahim, Ali Mosaffa, Pauline Burlet
Maa Iran / Ranska
Pituus 130 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Iranilaisohjaaja Asghar Farhadin toinen mestariteos kolmen vuoden sisään ei kalpene edeltäjänsä rinnalla. Nader ja Simin: Ero ansaitsi Iranille maan ensimmäisen Oscar-patsaan parhaasta ulkomaisesta elokuvasta, ja nyt Menneisyys, joka voisi yhtä hyvin edustaa Ranskaa suurissa gaaloissa, saattaa tuoda Iraniin jo toisen ehdokkuuden – jopa voiton.

Farhadi avaa Menneisyyden hiljaisella, mutta mieleenpainuvalla otoksella: Marie (Bérénice Bejo) odottaa Pariisin lentokentän aulassa Teheranista palaavan Ahmadin (Ali Mosaffa) saapumista. Pian eroavan avioparin ensimmäinen keskustelu neljään vuoteen tapahtuu äänieristetyn lasiseinän läpi. Sen vähäeleiset, mutta paljon puhuvat maneerit pohjustavat tyynen myrskyn edellä.

Avioeron virallistamisen ohessa Ahmad kohtaa Marien uuden elämän ja tämän nuoremman rakastajan, Samirin (Tahar Rahim). Tarinan keskiössä ovat lapset, jotka ovat uusperheen asuinjärjestelyn uhreja. Lapsista vanhin, Lucie (Pauline Burlet), on eristänyt itsensä sekavasta kuviosta, Samirin vaimon maatessa sairaalavuoteessa.

Narratiivi rullaa taitavasti nykyhetkessä ilman takaumien suomaa, tuskaista rautalangasta vääntämistä. Paljastukset tapahtuvat vahvan dialogin kautta, hyvin rakennettujen henkilöhahmojen välillä. Etenkin hahmojen tasapainotus on mestarillista: jokaisella on omat motiivinsa teoilleen ja haavansa menneisyydestä. Katsojan sympatiat siirtyvät hahmosta toiseen silmänräpäyksessä.

Ahmad on menneisyyden ruumiillistuma. Hänen paluunsa aikaisempaan elämään avaa portit kaaokselle, jonka hän on poissaolollaan – ainakin osallisesti – aiheuttanut. Samirin kyvyttömyys toimia talon vahvana mieshahmona korostuu kohtauksessa, jossa Ahmad huomaamattaan ottaa ohjat käsiinsä, korjaamalla vaivattomasti keittiön vuotavan tiskialtaan.

Menneisyyden maltillinen kameratyöskentely ja pieniin tiloihin sijoittuvat kohtaamiset tekevät siitä helposti seurattavan, intiimin henkilödraaman. Farhadin kommentaari kohdistuu modernin avioliitto- ja perheinstituution epävakauteen. Talo täynnä lapsia on edelleen remontin alla, kun Marie on jo kolmannen avioliittonsa kintereillä. Samirin pojasta, Fouadista (loistava nuori Elyes Aguis), on tullut “ongelmalapsi”, joka purkaa aggressioitaan kerta toisensa jälkeen.

Ensiluokkaiset roolisuoritukset koko näyttelijäkaartilta ovat osaltaan ohjaajan perfektionismin luomus. Bejo, Mosaffa ja Rahim antavat monipuolisen taidokkaat näytöt, ja Burlet nousee Ranskan lupaavimpiin.

Menneisyys on vuoden parhaita elokuvia.

Teksti: 2013 Jussi Toivola

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202