Melancholia

Melancholia (2011)

| Blu-ray
  • 5

Melancholian elämäkerrallisessa luennassa Trier kykenee jälleen kertomaan satuja meille lapsille.

julkaistu 2011-12-14 / päivitetty 05.01. klo 17:05

KUVA 4

Kirsten Dunst
Kirsten Dunst 

KUVA 3

Kirsten Dunst, Alexander Skarsgård, Kiefer Sutherland ja Charlotte Gainsbourg
Kirsten Dunst, Alexander Skarsgård, Kiefer Sutherland ja Charlotte Gainsbourg 

KUVA 2

Melancholia
Melancholia 

KUVA 1

Kirsten Dunst
Kirsten Dunst 

Melancholia

Ohjaus Lars von Trier
Näyttelijät Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland, Charlotte Rampling, John Hurt, Alexander Skarsgård, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Cameron Spurr
Maa Tanska / Ruotsi / Ranska / Saksa
Pituus 137 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Lars von Trierin kaunis maailmanloppu on rikas meditaatio tyhjyydestä ja tarinoista, sisällöstä ja muodosta. Rituaalien ja rahan ihmisyhteisö koettelee ohjaajan alter ego Justinea, joka löytää kyvyn luoda uudestaan vasta katsottuaan kuolemaa silmiin.

Elokuva avautuu kokoelmalla hyperesteettisiä surrealismiin vivahtavia ennekuvia, joissa päähenkilöt Justine ja Claire, lyyhistyvä hevonen ja satulinnamainen tapahtumapaikka valmistautuvat planetoidi Melancholian törmäykseen Maan kanssa. Ei tarvitse jännittää, loppu tulee olemaan onneton.

Preludia seuraa kaksi päähenkilöidensä mukaan nimettyä ja käsivarakuvattua osaa: Alussa Justine (Kirsten Dunst) on saapumassa ylelliseen häätilaisuuteensa miehensä (Alexander Skarsgård) kanssa, myöhässä. Tarkoin järjestetty ohjelma ajautuu kaaokseen, koska Justine ei ole tästä vakavien kohtuullisten maailmasta. Justinen hulluus, kuolemanhalu, on jotain sisko Clairen (Charlotte Gainsbourg) pedestriaanista elämänhalua tai aviomiehen maallista lempeyttä voimallisempaa.

Jälkimmäisessä osassa syvään depressioon luisunut Justine saapuu takaisin häiden maaseutukartanolle, sovittelevan Clairen ja tämän miehen (Kiefer Sutherland), rationaalisen kapitalistin hoiviin. Aviomies ja isä arvioi hullun tädin turmelevan heidän pienen poikansa, mutta suostuu silti, muodon vuoksi.

On tarkoitus seurata Melancholian ohilentoa. Justine on huomannut meteorin ensimmäisenä, jo häiden aattona. Claire uskoo miehensä tieteellisen vakuutuksen: törmäystä ei ole odotettavissa. Amatööriastronomi mies taas haluaa seurata Melancholiaa tyynesti, etäännyttävien välineidensä läpi.

Edustuksellisen hahmojoukon – joka muistuttaa Mansikkapaikan didaktisista sivuosista – muut keskeiset ovat Justinen työnantaja (Stellan Skarsgård) sekä siskojen nietzscheläinen äiti (Charlotte Rampling), läpinäkevä kyynikko. Vanhemman Skarsgårdin mainosmies on von Tierin autobiografian Tuottaja. Kun paskiainen haluaa hääiltana raastaa Justinesta iskulauseen, on hahmo kuin joku proto-Selznick, vaatimassa ohjaajalta “elokuvaa”, tuotetta.

Otos Dunstista Opheliana (vasemmalla) on osa alkumontaasia. Kuvataiteelliset motiivit ovat muutenkin laajalti edustettuina. Vihjailevassa kohtauksessa Justine korvaa kartanon kirjaston esittelyhyllyjen modernit taidekirjat prerafaeliittien ja Pieter Bruegelin kuvilla.

Wagnerin esimodernin Trinstanin ja Isolden alkusoiton laaja käyttö on lisäpala Antichristista toistuvassa korkeataiteellisessa palapelissä. Sen atonaaliset vihjeet ja vahva tyydyttymätön jännite ovat nerokas musikaalinen ilmenemä lähestyvälle kuolemalle. Mainitut temaattiset vastaparit – hengellisyys ja valistus, merkitys ja muoto, masennus ja kohtuullisuus – kytkeytyvät yhteen löyhästi, tulkinnanvaraa jää.

Melancholian iskeytymisen varmistumisen hetkellä rationalisti John tappaa itsensä ja sisko Claire menettää kykynsä toimia. Justine löytää tyyneyden toimia totuudesta riippumatta. Oivallus on, että järjen rakennelmien romahdettua kaikki ovat samassa tilassa. Pikkupojan suojaksi hänellä ei ole kuin puupaaluista rakennettu “taikaluola”, kehno mutta autonominen luomus tyhjyyden aavikolla.

Melancholian elämäkerrallisessa luennassa toipunut von Trier – Ophelia ja Justine – kykenee jälleen kertomaan satuja merkityksestä – meille lapsille.

Antichristin rajussa pääosassa nähty Gainsbourg on nyt pikemmin peili äärimmäisille läheisilleen. Dunst ansaitsee Cannes-palkintonsa antamalla masentuneelleen mystisen näkijän poissaolevaa viisautta. Udo Kier ja John Hurt tarjoavat pitkitetylle hääillalle toimivaa koomista kevennystä.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.39:1 -laajakuva ja 5.1 DTS HD Master Audio -ääniraita. Lisämateriaaleina esittelyt About Melancholia, The Visual Style, About the Universe ja VFX Featurette, Lars Von Trierin ja Peter Schepelernin kommenttiraita sekä elokuvan traileri.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202