Matti

Matti (2006)

  • 3

Kotimaisesta mäkihyppääjälegendasta, Matti Nykäsestä tehty elokuva on yhdistelmä Nykäsen urheiluraa ja sen jälkeistä lööppimaailmaa.

julkaistu 2009-01-01 / päivitetty 26.04. klo 18:06

KUVA 1

Matti
Matti 

Matti

Ohjaus Aleksi Mäkelä
Näyttelijät Jasper Pääkkönen, Peter Franzén, Elina Hietala, Juha Veijonen, Elina Knihtilä
Maa Suomi
Pituus 136 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Solar Films ja MTV3.

Lööpeissä jo vuosia herkullisia aiheita antanut Matti Nykänen on viimeinen ikuistettu “fiktiiviseksi” elokuvaksi. Elokuva kuvaa Nykäsen menestystarinan kaikkine koukeroineen, elämän hyppyineen ja laskuineen. Elokuva on varsinainen totuudellinen tragikomedia. Samalla kun se piirtää kuvan suositusta ja koko kansan tuntemasta legendasta, niin samalla saamme käsityksen perussuomalaisen miehen luonteesta. Monta kertaa Matillakin viinan käyttö ja perheonni eivät kohtaakaan onnellista loppua.

Juoni risteilee viime vuosien tapahtumien ja loistokkaan mäkiuran välimaastossa, edeten kuitenkin melko lailla kronologisesti. Muutamilla lauseilla saatetaan viitata tuleviin tapahtumiin ja kommelluksiin ja muutamat kerrat nähdään välähdyksiä totuuden ja julkisuuskuvan eroista. Elokuvantekijöiden mukaan kyseessä on kuitenkin fiktiivinen elokuva, mutta jos päällisin puolin vaikuttaa että 95 % elokuvasta on totta, niin voiko sitä todella sanoa fiktiiviseksi.

Tarkasteltaessa minkälaista sosiaalipornoa Matin koko elämä on ollut ja kuten Mattikin sen toteaa, hänen koko aikuiselämänsä on aina ollut julkista, voi todeta että elokuvassa on tarkoitus pitkälti selitellä Matin motiiveja ja kertoa miten tähän on nyt päädytty. Suurelta osin elokuvassa Matin vastuuta omista tekemisistään vähennetään, vain sanomalla ettei hän tiennyt mitä teki.

Matti kuvataan hyppyuran alkuvaiheilta asti helposti hyppyytettävänä juhlakaluna. Humalaista Mattia viedään paikasta toiseen ja oma arvostelukykykin näyttäisi herralta puuttuvan. Jasper Pääkkösen tulkinta Matista on kutakuinkin hyvä. Matin ujous ja vaivautuneisuus välittyvät helposti. Kokonaisuudesta kuitenkin puuttuu vanhentuminen elokuvan edetessä. Pääkkönen on koko elokuvan oma itsensä, pari kymppinen ja suhteellisen hentoääninen nuori Matti. Q–teatterin ja Ranuan kummien Elina Knihtilä tuo Mirvan rooliin suurta vivahteikkuutta. Nykäsen elämän kolmas pyörä Nick Nevada (Peter Franzén) pelaa jälleen omalla kotikentällään. Hänen groteski naistenmiehensä lisää yhden nimen lisää hänen outojen hahmojen listaansa.

Elokuvalla puhalletaan henkeä Matin entisaikojen loistokkuuteen ja siihen mitä hän joskus oli. On tietenkin tärkeää muistuttaa tulevia sukupolvia, että Matti ei ole aina ollut pelkästään tabloidtähti ja ehkä tämä elokuva ajaakin sen asian. Hienoa kunnianosoitusta elokuvantekijöiltä on se muistutus, että Matti todellakin oli suuri mäkisankari. Jos elokuva ei sitä todista, niin ainakin elokuvan lopussa seisovat tilastot.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202