Matrix Reloaded

The Matrix Reloaded (2003)

  • 2

Vaikka Matrix reloaded ei jaksakaan vakuuttaa, se kuitenkin viihdyttää hetkittäin

julkaistu 2003-01-03 / päivitetty 21.09. klo 12:12

KUVA 4

Carrie-Anne Moss antaa Randall Duk Kimille kyydit
Carrie-Anne Moss antaa Randall Duk Kimille kyydit 

KUVA 3

Laurence Fishburne on kova luu
Laurence Fishburne on kova luu 

KUVA 2

Hugo Weaving ja Keanu Reeves ottavat miehestä mittaa
Hugo Weaving ja Keanu Reeves ottavat miehestä mittaa 

KUVA 1

Keanu Reeves antaa pahiksille kyytiä
Keanu Reeves antaa pahiksille kyytiä 

Matrix Reloaded

Ohjaus Andy Wachowski ja Larry Wachowski
Näyttelijät Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving
Maa Yhdysvallat / Australia
Pituus 138 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 NPV Entertainment, Silver Pictures, Village Roadshow Pictures ja Warner Bros.

Kun Matrix ilmestyi vuonna 1999, kukaan tuskin uskoi, että tuosta elokuvasta tulisi sci-fi-elokuvien uusi virstanpylväs. Tuskin edes Warner Brothers. 60 miljoonalla dollarilla tuotettu Matrix ansaitsi rahat takaisin tekijöilleen moninkertaisesti. Eikä syyttä, Matrix olikin loistava elokuva. Sen innovatiiviset erikoisefektit ihastuttivat ja itse tarinakin tuntui kiehtovan ihmisiä.

Ajan hengen mukaan aiheesta alettiin vääntämään trilogiaa, vaikka Matrix ei pedannut jatko-osalle erityisen hyvää pohjaa. Matrix Reloaded on nyt se kauan kaivattu jatko-osa, ja viimeinen osa ilmaantuu teattereihin joulun tienoilla. Näillä näkymin Matrix 3:n (Matrix Revolutions) pitää onnistua häikäisevästi pitääkseen Matrixin kulttimaineen hengissä, sillä Matrix Reloaded ei todellakaan ole edeltäjänsä arvoinen.

Matrix Reloaded kertoo ajasta kuusi kuukautta Matrix I:n tapahtumien jälkeen. Neo (Keanu Reeves) ja Trinity (Carrie-Ann Moss) ovat rakastavaisia, mutta muuten meininki tuntuu olevan aika sama: Morpheus (Laurence Fishbourne) paasaa ennustuksista kuten ennenkin ja koneet jahtaavat ihmisiä kuin vanhaan hyvään aikaan konsanaan. Tämän kuuden kuukauden aikana maailman ainoa ihmiskaupunki Siion on kasvanut merkittävästi ja koneet ovat pistäneet merkille tämän huolestuttavan kasvun. Niinpä ne aloittavat jälleen ihmisten metsästyksen.

Ihmiset alkavat varautua sotaa varten ja tuttu kolmikko Neo, Trinity ja Morpheus matkaavat jälleen Matrixiin neuvotellakseen asiasta Oraakkelin kanssa. Heidän matkaansa vaikeuttavat vanhat viholliset, kuten Mr. Smith (Hugo Weaving), mutta uusiakin he saavat muutaman.

“ I can’t help it Morpheus, I can’t help thinking, what if you’re wrong? What if all this, the prophecy, everything is bullshit?”

Matrix Reloadedissa on sama meno kuin ensimmäisessäkin osassa, rahaa on nyt vaan pelissä enemmän. Efektit ovat suurempia ja näyttävämpiä kuin ennen ja kulisseihin on pistetty rahaa runsaasti. Visuaalisesti homma on siis tiukasti hanskassa.

Ikävä kyllä tehosteet ovat jälleen vieneet tilaa tarinalta, sillä tällä kertaa yleisön ei tarvitse juurikaan vaivata päätään, kun katsojaa viihdytetään runsaat kaksi tuntia lähes katkeamattomalla toiminnalla ja suurimmaksi osaksi merkityksettömän oloisilla toimintakohtauksilla. Toimintakohtaukset ovat kyllä hienosti toteutettu, kuinkas muutenkaan, mutta ne jättävät katsojalle aika tyhjän olon jälkeenpäin: mitä oikeastaan tapahtui ja miksi? Toiminta tuntuu itsetarkoitukselliselta.

Näyttelijät jatkavat siitä mihin viimeksi jäivät. Keanu Reeves ei vieläkään osaa näytellä, Laurence Fishbourne on jälleen autoritäärinen järkäle ja Carrie-Ann Moss sekä Hugo Weaving hoitavat hommansa niin hyvin kuin mahdollista. Uusia pahiksia esittävät hauska Lambert Wilson, häkellyttävän kaunis Monica Bellucci ja Adrian ja Neil Rayment. Kaikki heistä olisi mukava nähdä sarjan kolmannessa osassa.

Morpheus: “All of our lives, we have fought this war. Tonight I believe we can end it.”

Vaikka Matrix reloaded ei jaksakaan vakuuttaa, se kuitenkin viihdyttää hetkittäin, lähinnä taitavasti luotujen toimintakohtauksien ansiosta. Juuri muuta hyvää elokuvassa ei sitten olekaan. Normaalisti tällaista tekelettä voisi kutsua keskitason sci-fi-elokuvaksi, mutta ottaen huomioon sarjan ensimmäisen Matrixin laadun luomat lähtökodat, Reloaded on todellakin suuri pettymys. Positiivista asiassa on kuitenkin se, että tästä pääsee vain ylöspäin: toivottavasti Wachowskin veljekset tsemppaavat hieman trilogian päätöksessä ja pelastavat loistavan Matrixin häpeältä.

teksti: © 2003 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202