Match Point

Match Point (2005)

  • 4

Woody Allenin ohjaama Match Point on ajatuksia herättävä elokuva onnesta ja sen sisällöstä. Pääosissa tässä kriitikoiden kehumassa teoksessa ovat Scarlett Johansson, Jonathan Rhys-Meyers sekä Matthew…

julkaistu 2009-01-01 / päivitetty 13.04. klo 15:03

KUVA 2

Match Point
Match Point 

KUVA 1

Scarlett Johansson
Scarlett Johansson 

Match Point

Ohjaus Woody Allen
Näyttelijät Scarlet Johansson, Jonathan Rhys-Meyers, Matthew Goode
Maa Iso-Britannia / Luxemburg
Pituus 127 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 BBC, Magic Hour Media, Thema Production, Invicta Capital Ltd. ja BBC Films.

Hollywoodin arvostetuimpiin ja taiteellisimpiin ohjaajiin lukeutuva Woody Allen on jälleen saanut koneensa käyntiin. Usean vuoden ajan jokainen Allenin tuotos on ollut joko keksinkertainen tai vältettävä. Nyt herra on kuitenkin saanut hymyn kriitikoiden huulille ja palannut hienovireisiin ja sisällöllisesti rikkaisiin elokuviin.

Chris (Jonathan Rhys-Meyers) on entinen tennisammattilainen, joka on siirtynyt opettamaan rikkaita. Sattumien kautta hän tutustuu Tomiin ja hänen perheeseensä ja lopulta päätyy perheen tyttären kanssa naimisiin. Pintapuolisen hyvältä näyttävän liiton alla kuitenkin kuohuu, sillä Chrisin ja Tomin entisen morsiamen, Nolan (Scarlett Johansson), aloittama suhde alkaa karata pahasti käsistä. Tässä elokuvassa Allenin dialogirikas teksti saa uusia ulottuvuuksia näiden nuorten brittinäyttelijöiden ansiosta. Se on edelleen tunnistettavaa, mutta samalla kuitenkin raikasta ja uutta. Muutenkin Allen on kokenut tyylillisesti aikamoisen kasvojen kohotuksen tämän elokuvan kohdalla.

Osaksi rahoituksen puutteen takia Allen on siirtynyt suosikki kaupungistaan New Yorkista Lontooseen. Hänen tekeillä oleva elokuvakin tulee sijoittamaan sinne, mutta suunnitteluvaiheessa oleva elokuva huhuttaisiin kuvattavan Espanjassa. Vanhat jazz-standardit ja ragtime rallatukset ovat ympäristön vaihdoksen yhteydessä vaihtuneet Verdin, Puccinin ja Rossinin oopperoihin.

Match Point (2005, Iso-Britania, Luxemburg) tarkastelee laaja-alaisesti onnea ja sen kääntöpuolia. Kuinka suuri osuus onnella todella on? Onko pintapuolisesti hyvältä onnelta näyttävä tapahtuma oikeasti hyvä? Tämänkaltaisiin kysymyksiin elokuvassa tartutaan, vaikka ei varsinaisesti siihen, että vaikutammeko me itse omaan elämäämme tai onko mitään tehtävissä. Näihin kysymyksiin ei elokuvan välttämättä tarvitsekaan antaa vastausta, sillä iän myötä entistäkin kyynisemmäksi muuttuva Allen on antanut jo tarpeeksi pohdittavaa.

Loppua kohden elokuvan jännityksen tihetessä, muistuu mieleen Carol Reedin Kolmas mies ja Raymond Chandler – tyyliset salapoliisitrillerit. Kuitenkin tyylisuuntana elokuva lähentelee kreikkalaista tragediaa, edeten onnesta onnettomuuteen mahtavien aarioiden säestämänä.

Kriitikkoja ja Allen faneja varmasti lämmittää, kun herralta tuli vaihteeksi elokuva joka on hallittu ja tasapainoinen kokonaisuus ja useamman katselukerran arvoinen.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202