Master and Commander: Maailman laidalla

Master and Commander: The Far Side of the World (2003)

  • 3

Peter Weirin suureellinen meriseikkailu, Master and Commander: Maailman laidalla on näyttävyydestään ja nimekkäästä tekijäryhmästään huolimatta hivenen puiseva elokuva.

julkaistu 2009-01-01 / päivitetty 13.04. klo 15:03

KUVA 1

Russell Crowe
Russell Crowe 

Master and Commander: Maailman laidalla

Ohjaus Peter Weir
Näyttelijät Russell Crowe, Paul Bettany, James D’ Arcy
Maa Yhdysvallat
Pituus 144 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 Twentieth Century Fox, Miramax Films, Universal Pictures ja Samuel Goldwyn Films.

Yksi viime vuoden menestyselokuvia oli Russell Crowen tähdittämä meriseikkailua ja sotadraamaa yhdistellyt megaelokuva Master and Commander: Maailman laidalla (a.k.a. Kuninkaan mies: Maailman laidalla, 2003 USA). Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1805, kun Ranskan silloinen hallitsija Napoleon taisteli englantilaisia vastaan maalla sekä merellä. Englantilaisen HMS Surprisen kapteeni Jack ”Lucky” Aubrey tunnettiin kylmäpäisenä merikarhuna ja taktikkona, joka yllätettiin sankassa sumussa ja melkein upotettiin Atlantin syvyyksiin. Tästä elokuva Master and Commander saa alkunsa, kun Aubrey lähtee ajamaan takaa teknisesti ylivertaista mustaa fregattia. Takaa-ajo vanhoilla ja vaikeilla navigointivälineillä ja tuliarsenaalilla tuntuu epätoivoiselta. Viikkojen takaa-ajo saa miehistön syyttämään itsekästä ja kunnianhimoista kapteenia järjettömästä yrityksestä tuhota ranskalaisten fregatti, kunnes lopulta Surprise saavuttaa vihollisen ja käy hyökkäykseen.

Master and Commander on Peter Weirin ohjaama. Miehen edellinen ohjaus oli Jim Carreyn mediasatiiri The Truman Show, jonka useimmat muistavat hänen uraltaan parhaimmin. Master and Commander on monessa mielessä suurempi, mutta myös hampaattomampi – kyseessähän on Hollywood-elokuva joka pyrkii ensisijaisesti viihdyttämään. Uskoisin elokuvan tuotantoyhtiöiden Foxin, Miramaxin ja Universalin väkisin rajoittaneen Weirin ja muun tekijätiimin ideoita, ja elokuvasta on siloteltu kankaalle vain mahtava ja suuri meriseikkailu, joka on kuitenkin täysin yhdentekevä ja jopa tunteeton. Tunteeton siinä mielessä ettei Master and Commander herätä päähenkilöiden kohdalla katsojissa tunteita, vaan huikeat taistelut vyöryvät uudelleen ja uudelleen kankaalle henkilöiden hukkuessa niiden sekaan.

Russell Crowe (Gladiaattori, Kaunis mieli) esittää elokuvan päähenkilöä, HMS Surprisen kapteenia Jack Aubreyta. Aubrey on poikkeuksellinen hahmo, joka kuuntelee miehistönsä mielipiteitä ja toimii heidän parhaakseen ja jossa ei ilmene paljoakaan ankaraa johtamista. Paikoin muuten karismaattiseksi kuvattu Aubrey kertoo huonoja vitsejä, mikä on tekijöiden suunnalta ollut epäonnistunut yritys kuvata Crowen esittämä hahmo myös sympaattisena ja inhimillisenä. HMS Surprisen kapteeni Jack Aubrey on valitettavan tylsä ja harmiton johtaja, joka tilaisuuden tullen nousee aluksensa sankariksi. Russell Crowe ei saa uskottavuutta hahmoonsa ja hetkittäin näyttelemisen alta paistavat näyttelijän omat maneerit.

Yhtä vajaavainen hahmo on Paul Bettanyn (Kaunis mieli, Ritarin tarina) esittämä laivapuoskari ja biologi Stephen Maturin. Hahmo tuo kömpelyyttä ja huumoria karskiin merimieselämään toimien näin yhtenä samastumisen kohteena katsojalle. Muut sivuosat jäävät muutaman repliikin tasolle eikä heistä kannata mainita sen enempää.

Jos katsoja unohtaa henkilöt, toimii elokuva upeiden puitteiden osalta mallikkaasti koko pituutensa ajan. Historialliset sotalaivat täysissä purjeissa ovat sykähdyttävän upeita. Laajoissa kuvissa alukset ovat luonnollisesti joko pienoismalleja tai tietokonein luotuja, mutta tämä ei latista seikkailun aitoutta. Mahtavimmat hetket käydään myrskyn yrittäessä kaataa aluksen tai heitellessä miehistöä kannelta mereen. Samoin taistelut kahden suuren purjelaivan välillä on kuvattu hienosti. Kuinkahan paljon paremmin meren ja sodan armottomuus olisivat välittyneet pimeässä teatterissa suurelta kankaalta? Nyt valitettavasti jouduin katsomaan elokuvan kotona videolta aurinkoisena kesäpäivänä, mikä varmasti kutistaa tunnelman voimaa.

Master and Commander ei ole muuta kuin keskiverto viihde-elokuva, joka tarjoaa kyllä upeita kuvia heikkojen henkilöhahmojen kustannuksella. Toimintakohtaukset ja erityisesti niiden odottelu ovat parasta antia historiallisen sotalaivan seilatessa sumun keskellä kohti vihollistaan. Ehkä toinen ohjaaja tai käsikirjoitus olisi muuttanut lopputulosta paremmaksi. Tai ehkä tällainen ei ole edes mahdollista näin suurelle yleisölle suunnatun elokuvan kohdalla.

teksti: © 2004 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202