Mary Shelleyn Frankenstein

Mary Shelley's Frankenstein (1994)

  • 1

Kenneth Branaghin ohjaama, alkuperäisromaanille mahdollisimman uskollisena pysyttelevä Mary Shelleyn Frankenstein on epäonnistunut yritys siirtää Frankensteinin tarina valkokankaalle. Hirviönä patsast…

julkaistu 2009-01-01 / päivitetty 05.04. klo 15:03

KUVA 1

Mary Shelleyn Frankenstein
Mary Shelleyn Frankenstein 

Mary Shelleyn Frankenstein

Ohjaus Kenneth Branagh
Näyttelijät Kenneth Branagh, Robert De Niro, Helena Bonham Carter
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia / Japani)
Pituus 124 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1994 American Zoetrope, Indieprod Films, Japan Satellite Broadcasting ja TriStar Pictures.

Tänä vuonna teattereissa pyörinyt Wild Wild West tarjosi Kenneth Branaghille mahdollisuuden esittää pääpahista tässä kesähitiksi ennustetussa länkkärissä, mutta toisin taisi käydä.

Mary Shelleyn Frankenstein (Mary Shelley’s Frankenstein, 1994 USA, Iso-Britania, Japani) ei ole ohjaustyönä Branaghilta mikään menestys, vaikka aihe antaisikin helposti hyvät puitteet kauhuelokuvalle. Branagh esittää myös pääosaa tässä 1800-luvun alkupuolelle klassiseen aiheeseen perustuvassa kauhuelokuvassa. Lisäksi elokuvaan on myös saatu yllättävän nimekäs näyttelijä, Robert De Niro (Mafiaveljet), joka esittää tätä hyljättyä mutanttihirviötä.

Branaghin tekemä versio Frankensteinista on jo 30., ja tämä ei vedä vertoja aikaisemmilleen, vaikka nykytekniikka voisikin tarjota paljon ylimääräistä apua. Mary Shelleyn kirjoittama romaani Frankenstein – Uusi Prometeus (1818) on kieltämättä mielenkiintoinen ja siksipäs taiteenparissa ollaankin käytetty hyväksi tätä hienoa romaania idealähteenä. Harvemmin kuitenkaan onnistutaan, eikä tämäkään versio muodostu poikkeusta.

Victor Frankenstein (Branagh) on pieni lääkärinalku, joka päättää jatkaa tuttavansa kesken jäänyttä työtä herättää ihminen elämään. Victor saa sitten meriankerioiden sähkövirralla ja eri ihmisten osista kootusta mutantista “syntymään” olion, jolla on voimaa ja koston halua. Robert De Niron esittämä rumilus on ihan uskottava siihen asti kunnes tajuaa sen, että kuka näytteleekään tätä hirviötä. Silloin rupeaa huomaamaan kuinka niromainen tämä hirviö on. Masentavaa. Juttu etenee talvisessa maisemassa, välillä Victorin suhde rakastettuunsa (Helen Bonham Carter, Fight Club) on ensisijainen asia välillä taas Frankensteinin hirviön tuhot.

Kyseenalaiseksi herättää kohtaus, jossa Branagh “painii” juurii elämään heränneen hirviön kanssa kumihousut jalassa ja yläruumis paljaana hirviön ollessa alaston ja lattialla valunut lapsivesi kastaa parin puolialastomat ruumit kiiltäviksi. Mihin itse ohjaaja onkaan pyrkinyt tällä kummalla kohtauksella? Tällainen herättää kysymyksiä omassa heteroseksuaalisessa persoonassani. Elokuvan olisi ehkä voinut huonontaa vielä pidentämällä sitä yli 2 tuntiseksi, jota se ei ihme kyllä ollut, vaikka sen tyyli antoikin sellaiseen mahdollisuuden.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »
Devin France

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202