Mamma Mia! Here We Go Again

Mamma Mia! Here We Go Again (2018)

  • 4

Tolppakorkojen, paljettien ja spandexin vastustamattomassa jukebox-musikaalissa pelin nimi on elokuvallinen baklava.

julkaistu 2018-08-10 / päivitetty 24.09. klo 17:05

KUVA 3

Colin Firth, Stellan Skarsgård ja Pierce Brosnan
Colin Firth, Stellan Skarsgård ja Pierce Brosnan 

KUVA 2

Jessica Keenan Wynn, Lily James ja Alexa Davies
Jessica Keenan Wynn, Lily James ja Alexa Davies 

KUVA 1

Christine Baranski, Amanda Seyfried ja Julie Walters
Christine Baranski, Amanda Seyfried ja Julie Walters 

Mamma Mia! Here We Go Again

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Taas mennään! Kuuletteko rummut, ABBA-fanit?

Alkuperäinen Mamma Mia! oli vuoden 2008 menestyneimpiä ja parjatuimpia elokuvatapauksia. Ruotsalaisten pop-enkelien sulosoinnut villitsivät yleisön tanssimaan ja laulamaan elokuvasalien käytävillä 610 miljoonan dollarin edestä sekä varaamaan äkkilähtöjä aurinkoisten taivaiden ja kristallinkirkkaiden vesien kreikkalaisiin postikorttimaisemiin, vaikka romanttinen musikaalikomedia äideistä ja tyttäristä natisi liitoksissaan kuin majatalo Villa Donna maagisella Kalokairin saarella.

Esi- ja jatko-osaa orgaaniseksi kaksoistarinaksi yhdistelevä Here We Go Again jatkaa Ol Parkerin (The Best Exotic Marigold Hotel) ohjauksessa siitä, mihin Phyllida Lloyd jäi.

Viisi vuotta on vierähtänyt, ja raskaana oleva Sophie (Amanda Seyfried) ponnistelee ahkerasti toteuttaakseen äitinsä Donnan (Meryl Streep) unelman ylellisestä putiikkihotellista. Viime hetken kunnostustöiden ohella huolta aiheuttaa etäsuhde New Yorkissa hotelli- ja ravintola-alaa opiskelevaan Skyhin (Dominic Cooper). Historia uhkaa jälleen toistaa itseään: pääseekö kukaan kutsuvieraista paikalle Bella Donnan suuriin avajaisiin?

Surevaa tyttöä rientävät vahvistamaan Dynamo-tädit Tanya ja Rosie (Christine Baranski ja Julie Walters), joiden jakamat takaumat Donnan seikkailuista peilaavat Sophien kokemuksia nykyhetkessä. Aikarauta kääntyy vuoteen 1979, jolloin Oxfordista valmistunut suloinen chiquitita (Lily James) suuntasi elämänmittaiselle lomalle halki Euroopan sovittaen matkan varrella niin ikonisia farkkuhaalareitaan kuin komeita kosijoita, joista myöhemmin kasvoi rakastavien isäehdokkaiden tuttu kolmikko: herkkäsydäminen arkkitehti Sam (Pierce Brosnan), ruotsalainen merikarhu Bill (Stellan Skarsgård) sekä ”spontaani” brittipankkiiri Harry (Colin Firth).

Koska edeltäjä kierrätti jo ABBAn hittikatalogin karaokeklassikot – ”Dancing Queen”, ”Super Trouper”, ”Waterloo” – voisi olettaa, että tarpeeton seuraaja kääntäisi albumien hopeapehmusteiset B-puolet. Onneksi Benny ja Björn tehtailivat ikivihreitä kuin IKEA lamppuja. Energisessä avausnumerossa ”When I Kissed the Teacher” valmistujaiskaavut lentävät ilmaan, kun Donna, Tanya ja Rosie kapuavat lavalle veivaamaan Bowie-saappaissaan ja höyhenpuuhkissaan; ”My Love, My Lifen” helistessä haikeaa paatosta kastekappelissa padot murtuvat, ja kupla karskimmankin karjun väpättävässä suupielessä liukenee pisaraksi kyynelmeressä.

Jos Mamma Miassa! haiskahtikin eilinen ouzo, Parker ylittää sekä sisällölliset että tekniset odotukset: kameratyöskentely on elegantimpaa, koreografiat sähäkämpiä, tunteet syvempiä – ja mikä tärkeintä, James Bondin traumatisoiva lauluääni minimoitu.

Here We Go Again työskentelee heltymättä yliajalla lähettääkseen yleisönsä kotiin iloisena ja onnellisena. Aurinko paistaa, ja musaka paistuu uunissa. Jopa Kroatiassa Visin saarella kuvatut ulkokohtaukset muistuttavat satumaisessa kirkkaudessaan 1950-luvun kiillotettua Technicolor-loistoa.

Juonelliseen polyesteriin kääräisty kitsch valuu usein samaa siirappia kuin leivokset, joilla Tanya ja Rosie lievittävät romanttisia pettymyksiään, mutta paisuteltu sentimentaalisuus kuuluu lajiin. Ennen Oklahomaa! (1943) ja West Side Storya (1957) ainoastaan George Gershwin, Jerome Kern sekä Oscar Hammerstein rohkenivat injektoida Broadwayn kultakauden sekoitukseen suolaisempia sävyjä Teatterilaivalla (1927) sekä Porgylla ja Bessillä (1935).

Diskovalojen demokraattisessa loisteessa vanhat ystävät irrottelevat tuoreiden vastinpariensa kanssa onnistuneesti selät vastakkain. Miehet kiusaantuneemmin, naiset vapautuneemmin.

Nuori Donna säteilee rentoa optimismia, vaikka Streepin valovoimaan viime vuodet hurjassa nousukiidossa olleen Jamesin tähti ei aivan ylläkään. Omia polkujaan kulkevan kukkaishipin ja jalkojensa pohjasta laulavan tanssikuningattaren edessä hullaantuvat niin miehet kuin vuohet. Jessica Keenan Wynnille ei tuota lainkaan vaikeuksia esittää viileän Baranskin nuorempaa puoliskoa. Vastapainona Alexa Davies tavoittaa intonaatiota myöten Waltersin fyysisen klovnerian.

Ja sitten on vielä Cher, populaarikulttuurin vahakasvoinen jumalatar ja kymmenennen potenssin Las Vegas-diiva, joka hämärän tunnilla yllättäen laskeutuu helikopterista platinaperuukkiin ja tummiin aurinkolaseihin sonnustautuneena duetoimaan “Fernandon”. ”Mes enfants, je suis arrivée”, julistaa isoäiti Ruby, ikään kuin kukaan muu olisi koskaan voinut korvata Cheriä kolme vuotta nuoremman Streepin oikukkaana äitinä.

Psykedeelinen cameo on kuin Here We Go Again itse: yhtä aikaa vilpitöntä hyvän mielen eskapismia ja silmää iskevää campia. Siis kaikki syyt taistella lipusta, kun kaikki on kertaalleen sanottu ja tehty.

Teksti: 2018 Samu Oksanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202