Mala Noche

Mala Noche (1985)

  • 4

Gus Van Santin esikoisteos on rosoinen mustavalkokuvaus poikkeavasta rakkaudesta Portlandin kaduilla.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2008-09-20 / päivitetty 09.05. klo 14:02

KUVA 3

Walt (Tim Streeter)
Walt (Tim Streeter) 

KUVA 2

Johnny (Doug Cooeyate) ja Walt (Tim Streeter)
Johnny (Doug Cooeyate) ja Walt (Tim Streeter) 

KUVA 1

Johnny (Doug Cooeyate)
Johnny (Doug Cooeyate) 

Mala Noche

Ohjaus Gus Van Sant
Näyttelijät Tim Streeter, Doug Cooeyate, Ray Monge
Maa Yhdysvallat
Pituus 78 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1985-2009 Northern Film Company ja Nonstop Entertainment

Gus Van Santin karhea esikoisteos, runoilija Walt Curtisin omaelämäkerralliseen romaaniin perustuva Mala Noche sai kypsyä rauhassa yli 20 vuotta, ennen kuin se viimein sai Suomen ensi-iltansa viime vuoden Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla. Kengännauhabudjetilla kuvattua elokuvaa on moni taho kutsunut Matkalla Idahoon -elokuvan henkiseksi esiosaksi, ja sitä se monessa mielessä onkin.

Kuten Matkalla Idahoon, myös Mala Noche sijoittuu Portlandin katumaisemaan. Walt (Tim Streeter) on tarinan protagonisti: nuori, viinakaupassa työskentelevä mies joka rakastuu päätä pahkaa alueen uuteen tulokkaaseen. Johnny (Doug Cooeyate) on salaperäinen, Meksikosta Yhdysvaltoihin toverinsa Roberton (Ray Monge) kanssa loikannut mantelisilmä, joka hurmaa Waltin välittömästi leveällä hymyllään ja vallattomalla luonteellaan.

Voimattomana Johnnyn taltuttamattoman sydämen edessä Walt aloittaa ihastuksensa epätoivoisen kosiskelun. Liehittelyriitti ei aivan seuraa perinteistä kaavaa, kun mies pian löytää itsensä lusikka-asennosta Roberton viereltä. Heteron imagoa ylläpitävä Roberto ei kuitenkaan ole uhka Johnnyn jumalaiselle statukselle, joka vain korostuu miehen kadotessa rajan taa Meksikoon ja myöhemmin palatessa.

Van Santin kerronta on virkistävää seurattavaa. Tässä popkulttuurin vaiheessa, kun homoista on tehty harmittomia keskiluokkaisia puppelipojuja sitcomien sidekick-täytteeksi, on hyvä välillä päästää Van Santin kaltaiset tekijät muistuttamaan meitä kuvan vääristyneisyydestä. Mala Nochessa homoseksuaalisuus on kaikkea muuta kuin yksioikoinen, ”mies-tykkää-miehistä”-kaavaa toisintava stereotypia.

Waltin rakkaus Johnnyyn on moniselitteistä ja ainakin näennäisen sukupuoletonta. Rakkaus ei tunne rajoja, eikä homoseksuaalisuus ole elokuvassa varsinainen kynnyskysymys – vaikka Roberto tuntuukin häpeävän antautumistaan Waltin yksinäisyydenkipeille lähentelyille, ja kertoja käyttää ”faggotin” kaltaisia värittyneitä termejä tietoisesti puheessaan.

Miniatyyrivaroilla kuvattu Mala Noche on visuaalisesti budjettinsa veroinen: mustavalkoinen kuvaus on epävarmaa ja rakeista – kuten ne ihmissuhteet joita se kehystää – eikä ääniraita aina toistu moitteettomasti. Elokuvan haparoiva tekninen ulkoasu on kuitenkin enemmän voimavara kuin hidaste, tuoden Waltin taivaalliseen rakkaudenkaipuuseen karhean kotikutoista väriä.

Tekniset heikkoudet eivät myöskään peitä sitä, kuinka hyvin ohjaajalla on kamera hallussa jo tässä vaiheessa. Kuvaus on puutteistaan huolimatta tyylikästä kuvakulmista lähtien, ja muutama tarkoin harkittu – vaiko sittenkin yhtä sattumanvarainen kuin koko Van Santin kuvaama ihmissuhdeviidakko – värikuvaläiskä tuovat siihen oman ehdottoman lisänsä.

Tim Streeter on olemukseltaan kuin Keanu Reeves, mutta uskottavampi. Hänen hahmossaan kiteytyy kaikki se nuoruuden ilo ja tuska, huolettomuuden peittämä rakkauden kyltymätön palo. Kun Walt päätyy sänkyyn meksikolaisihastuksensa vastahakoisen toverin kanssa, on hänen näkyvin huolenaiheensa riittävä liukaste.

Teksti: © 2008 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202