Machinist, The

El Maquinista (2004)

  • 4

Brad Andersonin ohjaama The Machinist on kaunistelematon tarina unettomuudesta kärsivästä koneistajasta, jolla on menneisyydessä haamuja paettavanaan. Christian Bale tekee upean roolityön vaativassa p…

julkaistu 2009-01-01 / päivitetty 22.03. klo 17:05

KUVA 1

The Machinist
The Machinist 

Machinist, The

Ohjaus Brad Anderson
Näyttelijät Christian Bale, Jennifer Jason Leigh, Michael Ironside, Aitana Sánchez-Gijón
Maa Espanja
Pituus 104 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 Castelao Producciones S.A. ja Filmax Group.

Brad Andersonin ohjaama psykologinen trilleri vie katsojansa matkalle Christian Balen esittämän koneistajan rikkoutuneeseen mieleen. Ihmismielen sokkeloisuudesta on tehty monen sorttisia elokuvia viimevuosina, joista muistettavimpia ovat David Fincherin Fight Club (1999) sekä Mark Romanekin One Hour Photo (2002). Fight Clubin kasvattaessa tarinansa mittasuhteet elokuvan lopussa koko yhteiskuntaa koskettavaksi sulkeutuneen mielen terroriksi tyytyy Brad Anderson elokuvassaan pelkästään yksilön ja tämän pienen lähipiirin turmelemiseen. Kaiken kaikkiaan The Machinist (El Maquinista, 2004 Espanja) on sekä rakenteeltaan että muilta mittasuhteiltaan käsikirjoituksesta lähtien vaatimattomampi teos. Silti se ei ole laadultaan huonompi eikä ärsytä katsojaa lopussa tekaistulla päätöksellä, jonkalaisiin ratkaisuihin kovin moni muka-nokkela trilleri on viime aikoina päättynyt.

The Machinist on yhden miehen tarina. Metallipajalla vuorotyössä käyvä koneistaja Trevor Reznik (Bale) ei ole saanut nukutuksi viimeisen vuoden aikana. “Masinistia” kalvaa yksinäisyys, jota hän parantaa seksillä tutun huoran kanssa sekä juttelemalla yöntunteina kahvilan tummahiuksisen tarjoilijattaren kanssa. Työpaikalla apaattinen ja sulkeutunut Reznik tuntuu ajautuneen syrjään pokeriporukoista osittain omasta tahdostaan, sillä jokin mustaa hänen menneisyyttään ja kalvaa miehen mieltä. Yksi syyllinen saattaa olla haamumainen Ivan, joka on alkanut häiritsemään Reznikin öitä.

Scott Kosarin käsikirjoitus on luonnollisesti tällaisen psykologisen trillerin onnistumiselle se tärkein lähtökohta. Aikaisemmin Kosar on ollut työstämässä Teksasin moottorisahamurhaajan remakea (2003), joka ei kerro paljoakaan miehen lahjoista. Jos edellinen kirjoitus ei ollut sitä vahvinta, on Machinistin tarinasta saatu eheä ja katsojan huomion vangitseva. Juoni etenee, vaikkakin paikoin verkkaisesti, tasaisesti päämääräänsä. Machinistin käsikirjoitus osoittaa sen, että Scott Kosarilta voidaan odottaa vielä uusia hyviä, synkkämielisiä tekstejä.

Ennen kaikkea elokuva on väkevän pääosaesittäjän Christian Balen taidonnäyte, jonka varaan suurin osa elokuvan painosta kasaantuu. American Psykossa (1999) loistavasti näytellyt Bale ei epäilyttäisi alun alkaenkaan Trevor Reznikin roolissa. Miehen intohimosta näytellä roolinsa loppuun asti kertoo poikkeuksellisen rankka painonpudotus, jonka Bale halusi tehdä Reznikin kuihtuneen, luurankomaisen hahmon luomiseksi. Tähän, kun lisätään vielä maskeeraus ja harkitut kehonliikkeet herättää Reznikin hahmo puistatuksia monessa katsojassa. Balen fyysinen rooli on yksi muistettavimpia esiintymisiä valkokankaalla vähään aikaan, vaikka Reznikin hahmo muuten ei tarjoa yhtä laajaa mielenkuvausta kuin esimerkiksi American Psykossa. Hyvissä sivuosissa nähdään kivinaama Michael Ironside ja Jennifer Jason Leigh.

Ohjaaja Brad Andersonin osallisuus ei riitä tekemään elokuvasta aivan mestaritason synkkää neo-noiria, vaikka viitteitä miehen osaamisesta elokuvassa nähdään jo runsaasti. Yksi vajavaisuus on sivuhahmojen riittämätön hyödyntäminen päähenkilön mielentilan ja menneisyyden selvittelyssä. Nyt ohjaaja ei uskalla lähteä vaikeammalle tielle ja tyytyy yksinkertaisempaan tarinaan. Anderson käyttää elokuvan kuvastossa runsaasti uskonnollisia ja muita viitteitä, joka toisaalta antaa elokuvalle syvyyttä ja mahdollisuuden toiseen katseluun ja turhauttaa kömpelyydellään tarkkasilmäisimpiä. Loppujen lopuksi Andersonin The Machinist on varsin tuoreen oloinen yhden miehen ja mielen psykologinen trilleri. Elokuva viehättää varmasti tässä arvostelussa viitatuista elokuvista pitäneitä.

teksti: © 2005 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202