Machete

Machete (2010)

  • 2

Konsepti machete-veistä heiluttavasta antisankarista alkoi vitsistä, mutta vetosi yleisöön. Ensi-ilta 10.12.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-12-10 / päivitetty 25.12. klo 01:01

KUVA 4

Robert De Niro
Robert De Niro 

KUVA 3

Don Johnson
Don Johnson 

KUVA 2

Steven Seagal
Steven Seagal 

KUVA 1

Danny Trejo
Danny Trejo 

Machete

Ohjaus Robert Rodriguez, Ethan Maniquis
Näyttelijät Danny Trejo, Steven Seagal, Robert De Niro, Jeff Fahey, Jessica Alba, Don Johnson, Michelle Rodriguez, Cheech Marin
Maa Yhdysvallat
Pituus 106 min
Ikäraja 18
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Robert Rodriguezin ja Ethan Maniguis’n ohjaama Machete alkoi vitsistä: kyseessä oli Rodriguezin ja Quentin Tarantinon Grindhouse-filmikaksikkoon ympätty leikkitraileri. Köykäinen konsepti machete-veistä heiluttavasta antisankarista vetosi yleisöön, ja täyspitkä projekti sai vihreää valoa.

Taustat näkyvät lopputuotteessa. Machetessa ei ole mitään omaa: se ammentaa samasta loputtoman grindhouse-referoinnin sammiosta kuin Death Proof ja Planet Terror, mehustellen samalla Don Johnsonin ja Cheech Marinin kaltaisilla kulttisankareilla. Sen arvo on pinnassa, vaikka räikeimmiltä ylilyönneiltä – ”puuttuvat filmikelat” tai ylilyöty rakeisuus – pääosin vältytään.

Kuvallisesti Machete näyttää ja kuulostaa silti asiaankuuluvan halvalta. Efektit ovat kehnoja, toiminta huonosti ohjattua ja onelinerit idioottimaisia. Kuvarajaus on tiukka: laajoja otoksia miljööstä ei nähdä, ja toiminta on rajattu muutamaan kohteeseen. Vain splatter operoi nykystandardien mukaan.

Väkivalta on tietenkin itseisarvo. Se huipentuu viimeisen näytöksen turpeaan kliimaksiin, joka ymppää kaikki mahdolliset roskagenret yhdeksi luotien ja rintojen värittämäksi hornankattilaksi. On konekiväärillä varustettu moottoripyörä ja nunnanasussa rajavartiolaisia teloittava Lindsay Lohan. Hölmöily ei jaksa hauskuuttaa.

Roolitus osuu Lohanin kohdalla maaliinsa, sillä hahmo on nokkelan itseironinen. Isänsä rahoilla elävä, huumeilla ja pornolla ylellistä elämäänsä tilkitsevä räkänokka on seurapiirittäreltä oiva veto. Omalla tavallaan toimii myös Steven Seagalin osa mamu-mafiosona: onhan toimintatähti aiemmin leimautunut ennen kaikkea etnogangsterien kyykyttäjäksi.

Muissa osissa nähdään mm. Jessica Alba, Michelle Rodriguez ja Jeff Fahey. Robert De Niro yllättää haulikkoa heiluttavana punaniskasenaattorina, joka haluaa kaikin keinoin sulkea Yhdysvaltain ja Meksikon välisen rajan.

Ajankohtaisen aiheen taakse kytketään tarpeettoman kompleksi poliittinen peli, joka ei tuo elokuvaan lisäarvoa, eikä sovi valittuun tyylilajiin. Yleisölle riittänee kuulla Trejon murisevan kännykkä kädessä “Machete don’t text”, ennen kuin tämä ottaa Alban ja silpoo gangsterit.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202