Macbeth

Macbeth (2015)

| Blu-ray
  • 4

Macbethissa visuaalisesti lumoavat kuvat kohtaavat ihmisen mustan sielun.

julkaistu 2016-06-13 / päivitetty 13.06. klo 11:11

KUVA 2

Marion Cotillard
Marion Cotillard 

KUVA 1

Michael Fassbender ja Marion Cotillard
Michael Fassbender ja Marion Cotillard 

Macbeth

Ohjaus Justin Kurzel
Näyttelijät Michael Fassbender, Marion Cotillard
Maa Iso-Britannia, Yhdysvallat, Ranska
Pituus 114 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Lukemattomia kertoja sovitetut William Shakespearen näytelmät ovat elokuvantekijöille kuin käyntikortti. Tarinan nyanssit ovat niin tuttuja, että tyylilliset ratkaisut sekä pienetkin poikkeavuudet alkuperäisteoksesta erottuvat heti.

Vallan korruptoivasta vaikutuksesta ja synkkään utuun katoavasta mielestä on armottoman sarjamurhaajatrilleri Snowtownin (2011) ohjanneen Justin Kurzelin käsissä muovautunut teatraalista yksinäisyyttä ja elokuvamaista kuvakieltä vavisuttavasti yhdistelevä tragedia, jossa on esteettisesti ja rytmillisesti paljon samaa kuin Nicolas Winding Refnin Valhalla Risingissa (2009).

Kurzel työntää sivuhenkilöt ja juonenkuljetuksen syrjemmälle. Se, mitä tapahtuu ei ole kovinkaan merkittävässä roolissa. Macbeth on nimikkohenkilönsä ja hänen vaimonsa kujanjuoksu kohti valmiiksi veristä tikaria. Valtapelillä on merkitystä vain psyykkeen osalta. Tässä suhteessa elokuva on eräänlainen Game of Thronesin (2011-) antiteesi, tukielma, jossa saippuaoopperamainen juonittelu jää taustalle.

Surumielisesti hulluuden ja ahneuden ympäröivää rotkoa laahustava Macbeth on täynnä hetkiä, joissa joko herra tai rouva Macbeth purkaa sielunsa kerroksia upottavaan tyhjyyteen tuijottaen. Toisinaan himo tai itsesuojeluvaisto työntävät heitä eteenpäin, mutta usein lopputulos on epätoivon ja katumuksen kiisseli.

Liki staattisten, kuvakieleltään riisuttujen otosten vastapainona ovat niin ikään liikkumattomuuteen luottavat, mutta kontrastoidun eeppiset, luonnon jylhyyttä syleilevät kuvat. Ne paitsi kehystävät henkilöhahmot upealla miljööllä, niin sekä maalaavat kuvaa armottomasta, elämälle vihamielisestä maailmasta että tukevat viheliäisyydellään hahmonkehitystä.

Henkilöhahmona Macbeth ei ole kulunut lukemattomista käyttökerroista huolimatta. Hänen inhimillinen manipuloitavuutensa, vainoharhaisuutensa ja syyllisyydentuntonsa yhdistettynä kohtalouskooon kääriytyneeseen vallanhimoon on myrskyinen koktaili, joka puhuttelee sukupolvesta toiseen.

Kuningasta ympäröivät naiset, vaimon ja noitien kaavuissa, ovat edelleen perikadon selkeimmin henkilöityvät alullepanijat. Vanhakantainen suhtautuminen naisiin pahuuden luojina tai vähintäänkin sanansaattajina saa vastapainokseen heikon, johdateltavissa olevan miehen.

Noidat ovat eteerisiä ennustajia tai vaikuttajia. Heidät voi lukea aina läsnä oleviksi houkutuksiksi; mahdollisuuksiksi, joiden todellisuus riippuu omista valinnoista, ja jotka kutittelevat syvälle mieleen haudattuja, salattuja toiveita, joiden edessä sellaiset pikkuseikat kuin moraali ja hyveellisyys usein pakotetaan antautumaan.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja DTS 5.1 HD MA -ääniraita.

Ekstrat:
• Interview With Director Justin Kurzel
• Reimagining of a Classic Featurette
• Macbeth, Casualty of War Featurette
• Lady Macbeth Featurette

Teksti: 2015 Jouko Luhtala

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202