Macbeth

Macbeth (2015)

| Blu-ray
  • 4

Macbethissa visuaalisesti lumoavat kuvat kohtaavat ihmisen mustan sielun.

julkaistu 2016-06-13 / päivitetty 13.06. klo 11:11

KUVA 2

Marion Cotillard
Marion Cotillard 

KUVA 1

Michael Fassbender ja Marion Cotillard
Michael Fassbender ja Marion Cotillard 

Macbeth

Ohjaus Justin Kurzel
Näyttelijät Michael Fassbender, Marion Cotillard
Maa Iso-Britannia, Yhdysvallat, Ranska
Pituus 114 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Lukemattomia kertoja sovitetut William Shakespearen näytelmät ovat elokuvantekijöille kuin käyntikortti. Tarinan nyanssit ovat niin tuttuja, että tyylilliset ratkaisut sekä pienetkin poikkeavuudet alkuperäisteoksesta erottuvat heti.

Vallan korruptoivasta vaikutuksesta ja synkkään utuun katoavasta mielestä on armottoman sarjamurhaajatrilleri Snowtownin (2011) ohjanneen Justin Kurzelin käsissä muovautunut teatraalista yksinäisyyttä ja elokuvamaista kuvakieltä vavisuttavasti yhdistelevä tragedia, jossa on esteettisesti ja rytmillisesti paljon samaa kuin Nicolas Winding Refnin Valhalla Risingissa (2009).

Kurzel työntää sivuhenkilöt ja juonenkuljetuksen syrjemmälle. Se, mitä tapahtuu ei ole kovinkaan merkittävässä roolissa. Macbeth on nimikkohenkilönsä ja hänen vaimonsa kujanjuoksu kohti valmiiksi veristä tikaria. Valtapelillä on merkitystä vain psyykkeen osalta. Tässä suhteessa elokuva on eräänlainen Game of Thronesin (2011-) antiteesi, tukielma, jossa saippuaoopperamainen juonittelu jää taustalle.

Surumielisesti hulluuden ja ahneuden ympäröivää rotkoa laahustava Macbeth on täynnä hetkiä, joissa joko herra tai rouva Macbeth purkaa sielunsa kerroksia upottavaan tyhjyyteen tuijottaen. Toisinaan himo tai itsesuojeluvaisto työntävät heitä eteenpäin, mutta usein lopputulos on epätoivon ja katumuksen kiisseli.

Liki staattisten, kuvakieleltään riisuttujen otosten vastapainona ovat niin ikään liikkumattomuuteen luottavat, mutta kontrastoidun eeppiset, luonnon jylhyyttä syleilevät kuvat. Ne paitsi kehystävät henkilöhahmot upealla miljööllä, niin sekä maalaavat kuvaa armottomasta, elämälle vihamielisestä maailmasta että tukevat viheliäisyydellään hahmonkehitystä.

Henkilöhahmona Macbeth ei ole kulunut lukemattomista käyttökerroista huolimatta. Hänen inhimillinen manipuloitavuutensa, vainoharhaisuutensa ja syyllisyydentuntonsa yhdistettynä kohtalouskooon kääriytyneeseen vallanhimoon on myrskyinen koktaili, joka puhuttelee sukupolvesta toiseen.

Kuningasta ympäröivät naiset, vaimon ja noitien kaavuissa, ovat edelleen perikadon selkeimmin henkilöityvät alullepanijat. Vanhakantainen suhtautuminen naisiin pahuuden luojina tai vähintäänkin sanansaattajina saa vastapainokseen heikon, johdateltavissa olevan miehen.

Noidat ovat eteerisiä ennustajia tai vaikuttajia. Heidät voi lukea aina läsnä oleviksi houkutuksiksi; mahdollisuuksiksi, joiden todellisuus riippuu omista valinnoista, ja jotka kutittelevat syvälle mieleen haudattuja, salattuja toiveita, joiden edessä sellaiset pikkuseikat kuin moraali ja hyveellisyys usein pakotetaan antautumaan.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.40:1 -laajakuva ja DTS 5.1 HD MA -ääniraita.

Ekstrat:
• Interview With Director Justin Kurzel
• Reimagining of a Classic Featurette
• Macbeth, Casualty of War Featurette
• Lady Macbeth Featurette

Teksti: 2015 Jouko Luhtala

Seuraa meitä

PINNALLA

Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202