Maailman ympäri 80 päivässä

Around the World in 80 Days (2004)

  • 3

Jules Vernen klassikkoromaanin filmatisoinnissa vuodelta 2004 matkaa taitetaan monenlaisilla vekottimilla maalla, merellä ja ilmassa.

julkaistu 2004-01-01 / päivitetty 12.04. klo 13:01

KUVA 3

Maailman ympäri 80 päivässä
Maailman ympäri 80 päivässä 

KUVA 2

Cécile De France, Steve Coogan ja Jackie Chan
Cécile De France, Steve Coogan ja Jackie Chan 

KUVA 1

Steve Coogan ja Jackie Chan
Steve Coogan ja Jackie Chan 

Maailman ympäri 80 päivässä

Ohjaus Frank Coraci
Näyttelijät Jackie Chan, Steve Coogan, Cécile De France, Jim Broadbent, Kathy Bates, John Cleese, Johnny Knoxville, Ian McNiece, Rob Schneider, Arnold Schwarzenegger, Wim Wenders, Luke Wilson, Owen Wilson, Maggie Q
Maa Yhdysvallat
Pituus 123 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 Spanknyce Films ja Walden Media.

Tunnetuin versio Jules Vernen klassikkoromaanista Maailman ympäri 80 päivässä on, vielä tämän Frank Coracin version jälkeenkin, Michael Andersonin vuoden 1956 ohjaus. Tässä vuoden 2004 versiossa käsikirjoittaja on päästellyt vapaasti omia ideoitaan, kun mukana ovat Jackie Chanin taituroimat kung fu-taistelut sekä vallan vauhdikkaaksi yltyvä tapahtumienkulku. Vernen seikkailuklassikko onkin päivitetty valkokankaille moderniksi 2000-luvun versioksi, joka nojaa vahvasti Chanin kehonkieleen erilaisissa toimintakohtauksissa. Ohjaajana on Frank Coraci, joka on tätä ennen tunnettu sellaisista mitättömyyksistä kuin Juomahemmo sekä The Wedding Singer – Häälaulaja.

Nimensä mukainen turnee alkaa Lontoon viktoriaanisenajan varakkaiden keksijöiden keskinäisestä haasteesta. Phileas Fogg (Steve Coogan, 24 Hour Party People) haastaa ylimielisen lordi Kelvinin (Jim Broadbent, Moulin Rouge!) pistämällä koko keksijäuransa pantiksi jollei hän pysty kiertämään maapalloa 80 päivässä. Jackie Chan tippuu kuvioon Foggin uutena palvelijana Passepartout’na (oikealtaan nimeltään Lau Xing), jonka salaisena pyrkimyksenä on viedä Englannin pankista varastamansa jadepatsas takaisin kotikyläänsä Kiinaan.

Seikkailu muuttuu aikansa sci-fiksi, kun matkaa taitetaan monenlaisilla vekottimilla maalla, merellä ja ilmassa. Pariisissa kaksikko kohtaa säteilevän Cécile De Francen (Haute Tension), joka liittyy kolmanneksi pyöräksi kilpailuun. Tästä matka jatkuu Turkin ja Intian kautta Kiinaan, josta matkataan valtameren yli San Franciscon ja New Yorkin kautta takaisin Lontooseen. Kolmikon takamuksia kutittelevat sapeleineen kiinalainen samuraipoppoo sekä Kelvinin lähettämä epäonninen brittipoliisi Fix (Ewen Bremner, Trainspotting), joten pelkäksi reppumatkailuksi meno ei pääse hyytymään.

Maailman ympäri 80 päivässä (Around the World in 80 Days, 2004 USA) on lapsekkaan hauskaa menoa. Tarina on mahdollisimman yksinkertainen eikä yksikään ongelmatilanne pääse kasvamaan sankareille ylitsepääsemättömäksi. Seikkailu on saanut antaa tilaa toiminnalle, josta elokuvassa vastaa ehdottomasti Jackie Chan. Tässä mielessä elokuva voisi olla Jackie Chan-elokuva, sillä miehen aikaisemmista elokuvista tutut elementit toistuvat myös tässä elokuvassa. Steve Coogan on yhtä sopiva rooliinsa kuin Chan ja De France omiinsa. Kolmikon välinen kemia toimii riittävän hyvin, vaikka mistään sen syvemmästä näyttelemisestä ei ole kyse. Hahmot ovat sopivan persoonallisia, joten niiden kompuroinnille jaksaa nauraa. Tapahtumia on riittävän tiheään niin, että katsojan mielenkiinto säilyy ja toisaalta jokaisella maitolaiturilla ei sentään pysähdytä solmimaan kenkiä joten tarina ei sentään kestä 80 päivää.

Hetken elokuva muistuttaa kovasti Jackie Chanin ja Owen Wilsonin yhteistä Shanghai Noonia. Wilson vilahtaakin pienessä sivuroolissa veljensä Luken kanssa esittäen lentokoneen keksijöitä Wilbur ja Orville Wrightia. Pienissä sivuosissa nähdään Arnold Schwarzenegger, joka tätä ennen oli lupautunut olla esiintymättä elokuvissa päästyään Kalifornian kuvernööriksi sekä kung fu -legenda Wong Fei Hung’na Sammo Hung (Martial Law –sarja), legenda itsekin.

Maailman ympäri 80 päivässä on kaikesta huolimatta suht persoonaton ja särmätön elokuva. Vernen kirjan lukeneille se ei varmaankaan tarjoa suurta iloa. Eikä se toisaalta ole maailman parhaita toimintaseikkailuelokuvia tai Jackie Chan –leffoja. Elokuvan tyylistä pitäville elokuva sopii pop cornin kanssa varsin hyvin, kunhan vain ei odota rainalta liikoja.

teksti: © 2004 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202