Lust, Caution

Se, Jie (2007)

  • 4

Ang Leen historiallinen epookki on on kuvaus salaliitosta ja vaarallisesta suhteesta, jonka ympärille kietoutuu Kuomingtangin ja kommunistien taistelu vallasta 40-luvun taitteen Kiinassa.

julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 09.05. klo 11:11

KUVA 4

Tony Leung
Tony Leung 

KUVA 3

Joan Chen, Wei Tang ja Tony Leung
Joan Chen, Wei Tang ja Tony Leung 

KUVA 2

Tony Leung
Tony Leung 

KUVA 1

Wei Tang
Wei Tang 

Lust, Caution

Ohjaus Ang Lee
Näyttelijät Tony Leung, Wei Tang, Joan Chen, Lee-Hom Wang
Maa Yhdysvallat, Kiina, Taiwan
Pituus 157 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Hai Sheng Film Production Company, Focus Features, Haishang Films, Mr. Yee Productions, River Road Entertainment, Sil-Metropole Organisation ja Sandrew Metronome

Taiwanilaissyntyinen Ang Lee (Brokeback Mountain, Hiipivä Tiikeri, Piilotettu Lohikäärme, Jäämyrsky) on varmasti tähän mennessä osoittanut olevansa yksi sukupolvensa monipuolisempia ohjaajakykyjä. Leen uusin, Lust, Caution (2007) on eroottissävyinen historiallinen poliittinen trilleri, joka sijoittuu Kiinan itärannikolle Shanghaihin ja Hong Kongiin Japanin miehitysvallan aikaan 1940-luvun taitteessa. Kertomuksen keskiössä on amatööriteatteriryhmä, joka on Kuomintangin – tulevan Taiwanin sotilashallinnon – vastarintatoiminnan innoittamina halukas taistelemaan japanilaisia miehittäjiä vastaan. Aihepiiri on siis henkilökohtainen niin ohjaaja Leelle, kuin muullekin lähinnä kiinalaissyntyiselle työryhmälle.

Päähenkilö Wong (Wei Tang), on nuori Englantiin paenneen isänsä hylkäämä opiskelijanainen , joka liittyy yliopiston nationalistiseen teatteriryhmään. Kun ryhmän johtaja, karismaattinen ja palavasieluinen Kuang pyytää häntä mukaan suunnitelmaan, jonka päämääränä on murhata Shanghain nukkehallituksen voimamies herra Yee (Tony Leung), suostuu Wong romanttisin taka-ajatuksin. Seuraa tuskallisen hitaasti edistyvä näytelmä, jossa Wongin rooli on päästä niin lähelle Yeetä, että tämä laskisi suojauksensa.

Takaumien kautta aukeava kerronta on ammattitaitoisen vakaata, jopa virheetöntä, eikä se selittele. Ang Lee osoittaa kykenevänsä kilpailemaan myös puhtaan kuvallisilla ansioilla esimerkiksi maanmiehensä Hou Hsiao-hsienin kanssa otoksilla, jotka käyttävät tehokkaasti tiukkoja lähikuvia ja painostavien sisätilojen tunnelmaa. Jo Brokeback Mountainissa mukana ollut kuvaaja Rodrigo Prieto ei pelkää käyttää kasvoja otoksien ainoana sisältönä. Tyylillisesti ollaan lähempänä perinteistä eurooppalaista taide-elokuvaa, kuin Hollywoodia, jossa Ang Lee on tehnyt länsimaissa tunnetuimmat työnsä. Värimaailma on perussävyltään tummansininen ja harmaa, kontrastina toimivat houkutuslintu Wongin ja Yeen väliset rakastelukohtaukset, jotka elokuvan edetessä kääntyvät yhä lämpimimpiin sävyihin.

Seksin kuvaaminen filmille on kohdannut vaikeuksia yhtäältä sensuurin ja ikärajojen suunnalta ja toisaalta voyerismin tematiikan kannalta. Kuinka näyttää seksiä ulkoapäin, ilman pornografisuuden, objektivoinnin vaikutelmaa, toisin sanoen perustellusti? Lust, Caution muistuttaa tässä eräästä tämän alueen merkkipaalusta, Bernardo Bertoluccin virheellisestä mestariteoksesta Viimeinen Tango Pariisissa. Ang Leen verkkaisesti etenevän elokuvan rakastelukohtaukset kuljettavat tarinaa eteenpäin tavalla, joka ei muutoin olisi mahdollista. Kahden päähenkilön välisissä suhteissa tapahtuva muutos on nähtävissä lähes yksinomaan näissä intiimeissä, melko akrobaattisissakin kohtauksissa. Aasialaisen elokuvan suuri miestähti, Tony Leung, on uudella maaperällä sadismiin taipuvaisen ja henkisesti panssaroidun Yeen roolissa. Nuori Wei Tang näyttelee myös taidokkaan vähäeleisesti, etenkin dramaattisten loppuvaiheiden auetessa. Kiinassa vahvasti sensuroidun elokuvan nuori päätähti asetettiin maassa työkieltoon. Yhdysvalloissa elokuva sai kaupallisena ”kuoleman suudelmana” pidetyn NC-17 -ikärajan, ohjaaja Ang Leen kieltäydyttyä leikkaamasta elokuvan olennaisimpia kohtauksia. Ajallisesti nämä kohtaukset muodostavat kuitenkin vain murto-osan elokuvasta.

Kenties hieman liiasta pituudesta kärsivä Lust, Caution on jännittävään ratkaisuunsa päästessään kiinnostava ajankuvaus, mutta myös psykologinen tutkielma hyväksynnän tarpeesta sekä toiselle avautumisen ja identiteetin suhteesta.. Tunteiden näyttäminen osoittautuu päähenkilöille lopulta kaikkein vaarallisimmaksi vaihtoehdoksi.

Teksti © 2008 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202