Luihin ja ytimiin

De rouille et d´os (2012)

  • 5

Jacques Audiardin väkevä draama kertoo nyrkkisankarin ja kohtalon murjoman valaankouluttajan romanssin.

julkaistu 2012-11-16 / päivitetty 09.01. klo 13:01

KUVA 2

Marion Cotillard
Marion Cotillard 

KUVA 1

Marion Cotillard ja Matthias Schoenarts
Marion Cotillard ja Matthias Schoenarts 

Luihin ja ytimiin

Ohjaus Jacques Audiard
Näyttelijät Marion Cotillard, Matthias Schoenarts, Corinne Masiero, Jean-Michel Correia, Bouli Lanners, Celine Sallette
Maa Ranska / Belgia
Pituus 112 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Otokset ovat ohikiitäviä, liittyvät toisiinsa kuin revityn paperin palaset. Valo siivilöityy kaupungin rakenteiden väleistä. Kuvakerronta, leikkaus etenkin, on mestarillista Jacques Audiardin ranskalaisen rantakaupungin henkisille laitamille sijoittuvassa tyyliltään realistisessa, mutta käsikirjoitukseltaan lyyrisessä kertomuksessa Luihin ja ytimiin.

Audiardin työt ovat olleet tummia ja miehisiä. Erinomainen Profeetta sijoittui vankilan ahtaiden seinien ja väkivaltaisten valtakampailujen väliin. Nyt ohjaaja halusi kertoa tarinan, jossa on nainen ja valoa.

Se on tietysti suhteellista, sillä Marion Cotillardin onnettomuudessa raajarikoksi jäävän huvipuistovalaskouluttajan vastapari on pennitön, yhtäkkinen yksinhuoltajaisä (Matthias Schoenarts), joka kommunikoi maailmalle rystystensä kautta. Miesten kurjan perinnön teema on yhä läsnä isän ja pienen pojan suhteessa.

Yksi läpäisevistä vertauskuvista on valo. Onnettomuuden jälkeen se polttaa kirkkaana. Tavanomaisesti valo edustaa parantumista, mutta tässä se kuvaa myös häpeää ja muiden katseita. Kerronta on kieleltään vahvasti elokuvallista.

Vedellä on elokuvassa vielä tärkeämpi paikka. Sen voisi sanoa olevan elämän kudelman alkuainetta, joka upottaa ja nostaa päähenkilöitään sekä jäätyy heidän välilleen. Karkea mies, jonka kädet vaivoin taipuvat hellyyteen, saa siltä oman oppituntinsa.

Poika putoaa veden varaan, vajoaa jään alle. Isä lyö kätensä, satuttamisen työkalut murskaksi päästääkseen läpi. Jää ei anna periksi. Kuva on tavattoman voimallinen. Uskaltaisin jopa verrata sitä Bressonin Taskuvarkaan ikimuistoiseen hengelliseen finaaliin, vaikka perille onkin päästy eri reittiä.

Luihin ja ytimiin on yhteiskunnallisesti ajankohtainen seuratessaan alemman sosiaaliluokan kamppailuja ja virheitä tuomiotta, ihailematta. Se sanoo Renoirin hengessä, että kaikilla on syynsä. Tämän Länsi-Euroopan unohtaman todellisuuden kuvaus on Audiardin erikoisalaa.

Hahmoja ei lukita paikoilleen, niillä on lukemattomia puolia. Sekä Cotillard – väärissä käsissä patetiaan kaatuvan hahmonsa kanssa – että härkämäinen Schoenarts pitävät päähenkilönsä arvoituksellisina kuin todelliset ihmiset. Ja vaikka käsikirjoituksen melodramaattinen asetelmallisuus on ilmeistä paperilla, sen naturalistinen toteutus vakuuttaa emotionaalisesta totuudesta.

Kuten Profeetta, Luihin ja ytimiin päättyy jokseenkin voitokkaissa tunnelmissa. Oikean kokoiset kuvat ja tarinan voimakkaat kontrastit jäävät kuitenkin kummittelemaan mieltä.

Teksti: 2012 Aleksi Salonen

Elokuva nähtiin myös osana vuoden 2012 Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalia. Lue festivaaliraportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202