Love Is All You Need

Den skaldede frisør (2012)

  • 4

Susanne Bierin uusin on vuoden paras romanttinen komedia.

julkaistu 2012-12-05 / päivitetty 19.12. klo 16:04

KUVA 3

Trine Dyrholm, Christiane Schaumburg-Müller
Trine Dyrholm, Christiane Schaumburg-Müller 

KUVA 2

Christiane Schaumburg-Müller, Kim Bodnia
Christiane Schaumburg-Müller, Kim Bodnia 

KUVA 1

Pierce Brosnan, Trine Dyrholm
Pierce Brosnan, Trine Dyrholm 

Love Is All You Need

Ohjaus Susanne Bier
Näyttelijät Pierce Brosnan, Trine Dyrholm, Kim Bodnia, Paprika Steen
Maa Tanska, Ruotsi, Italia, Ranska, Saksa
Pituus 112 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Vuoden paras romanttinen komedia tulee ehkä yllättäen Tanskasta. Viimeisin Suomeen asti saapunut yritelmä Superclásico oli jokseenkin vaivaannuttavaa katsottavaa, mutta Susanne Bierin (Kosto, Häiden jälkeen) ohjaama Love Is All You Need on toista maata. Se on ihmisläheinen ja ymmärtäväinen, herkkä, pieni tarina.

Yllättävä on myös ohjaaja. Bieriä on kyllä ennenkin kiitetty inhimillisistä tarinoistaan, mutta tunnetuimmat työt ovat vakavia ja jopa synkkiä draamoja. Ainakin Dogma-säännöistä ja Bierin kansainvälisestä läpimurtoelokuvasta Rakastan sinua ikuisesti (2002) on tultu kauas.

Love Is All You Needin tapahtumat alkavat, kun vasta rintasyövästä toipunut Ida (Trine Dyrholm) saa aviomiehensä (Kim Bodnia) kiinni itse teosta kirjanpidon Thilden kanssa. Yhdessä kolmikko lähtee Italiaan juhlimaan Idan ja Leifin tyttären häitä, ja paikalle saapuu tietenkin myös sulhasen isä Philip (Pierce Brosnan) sekä mainio joukko muita koomisia hahmoja.

Mieletön hahmokavalkadi toimii elokuvan keuhkoina, joiden kautta henki virtaa kohtauksesta toiseen. Vaikka tarina on asetelmaltaan varsin perinteinen romanttinen komedia, hulvattomat mutta silti tunnistettavat ja samaistuttavat hahmot pitävät sen hengissä.

On rintasyövästä parantumassa oleva, elämäniloinen ja hetkittäin slapstick-komediallisen huoleton Ida. On hänen uskoton aviomiehensä, joka löytää huvittavuuteen asti syyllisen aina itsensä ulkopuolelta. On komea ja kuoleman vakava työnarkomaani Philip, jonka ilottomuus toimii loistavana heijastimena Idan vilpittömyydelle. Ja on Philipin kuolleen vaimon sisko, käsittämättömän pinnallinen ja itsekeskeinen Benedikte (mainio Paprika Steen), vain muutamia mainitakseni.

Vaikka valtaosa hahmoista on kuin sarjakuvasta – Leifistä se sanotaan elokuvassa jopa ääneen – kokonaisuutena Love Is All You Nees on viehättävä ja sivistyneen hallittu. Bierin tyyli on lämmin ja rauhallinen, ja päähenkilöihin on löydetty inhimillistä syvyyttä.

Bier ei iske nyrkillä vaan ennemmin kutittelee katsojaa vihjailevin hipauksin. Erityisesti Dyrholmin ja Brosnanin vuorovaikutuksessa on jotain upean hillittyä ja herkkää, kahden aikuisen välinen ujo ja vaivihkaa syntyvä rakkaus.

Vaikka elokuva käsittelee vakavia sairauksia, kuolemaa, uskottomuutta ja eroja, silti sen nähtyään tuntuu, että maailma on hyvä. Ihastuttava ja ilostuttava Love Is All You Need on juuri sellainen elokuva, joka näillä leveysasteilla kannattaa katsoa selvitäkseen kylmimpien kuukausien yli.

Teksti © 2012 Tuija Pyhäranta

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202