Love Is All You Need

Den skaldede frisør (2012)

  • 4

Susanne Bierin uusin on vuoden paras romanttinen komedia.

julkaistu 2012-12-05 / päivitetty 19.12. klo 16:04

KUVA 3

Trine Dyrholm, Christiane Schaumburg-Müller
Trine Dyrholm, Christiane Schaumburg-Müller 

KUVA 2

Christiane Schaumburg-Müller, Kim Bodnia
Christiane Schaumburg-Müller, Kim Bodnia 

KUVA 1

Pierce Brosnan, Trine Dyrholm
Pierce Brosnan, Trine Dyrholm 

Love Is All You Need

Ohjaus Susanne Bier
Näyttelijät Pierce Brosnan, Trine Dyrholm, Kim Bodnia, Paprika Steen
Maa Tanska, Ruotsi, Italia, Ranska, Saksa
Pituus 112 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Vuoden paras romanttinen komedia tulee ehkä yllättäen Tanskasta. Viimeisin Suomeen asti saapunut yritelmä Superclásico oli jokseenkin vaivaannuttavaa katsottavaa, mutta Susanne Bierin (Kosto, Häiden jälkeen) ohjaama Love Is All You Need on toista maata. Se on ihmisläheinen ja ymmärtäväinen, herkkä, pieni tarina.

Yllättävä on myös ohjaaja. Bieriä on kyllä ennenkin kiitetty inhimillisistä tarinoistaan, mutta tunnetuimmat työt ovat vakavia ja jopa synkkiä draamoja. Ainakin Dogma-säännöistä ja Bierin kansainvälisestä läpimurtoelokuvasta Rakastan sinua ikuisesti (2002) on tultu kauas.

Love Is All You Needin tapahtumat alkavat, kun vasta rintasyövästä toipunut Ida (Trine Dyrholm) saa aviomiehensä (Kim Bodnia) kiinni itse teosta kirjanpidon Thilden kanssa. Yhdessä kolmikko lähtee Italiaan juhlimaan Idan ja Leifin tyttären häitä, ja paikalle saapuu tietenkin myös sulhasen isä Philip (Pierce Brosnan) sekä mainio joukko muita koomisia hahmoja.

Mieletön hahmokavalkadi toimii elokuvan keuhkoina, joiden kautta henki virtaa kohtauksesta toiseen. Vaikka tarina on asetelmaltaan varsin perinteinen romanttinen komedia, hulvattomat mutta silti tunnistettavat ja samaistuttavat hahmot pitävät sen hengissä.

On rintasyövästä parantumassa oleva, elämäniloinen ja hetkittäin slapstick-komediallisen huoleton Ida. On hänen uskoton aviomiehensä, joka löytää huvittavuuteen asti syyllisen aina itsensä ulkopuolelta. On komea ja kuoleman vakava työnarkomaani Philip, jonka ilottomuus toimii loistavana heijastimena Idan vilpittömyydelle. Ja on Philipin kuolleen vaimon sisko, käsittämättömän pinnallinen ja itsekeskeinen Benedikte (mainio Paprika Steen), vain muutamia mainitakseni.

Vaikka valtaosa hahmoista on kuin sarjakuvasta – Leifistä se sanotaan elokuvassa jopa ääneen – kokonaisuutena Love Is All You Nees on viehättävä ja sivistyneen hallittu. Bierin tyyli on lämmin ja rauhallinen, ja päähenkilöihin on löydetty inhimillistä syvyyttä.

Bier ei iske nyrkillä vaan ennemmin kutittelee katsojaa vihjailevin hipauksin. Erityisesti Dyrholmin ja Brosnanin vuorovaikutuksessa on jotain upean hillittyä ja herkkää, kahden aikuisen välinen ujo ja vaivihkaa syntyvä rakkaus.

Vaikka elokuva käsittelee vakavia sairauksia, kuolemaa, uskottomuutta ja eroja, silti sen nähtyään tuntuu, että maailma on hyvä. Ihastuttava ja ilostuttava Love Is All You Need on juuri sellainen elokuva, joka näillä leveysasteilla kannattaa katsoa selvitäkseen kylmimpien kuukausien yli.

Teksti © 2012 Tuija Pyhäranta

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202