Lost in Translation

Lost in Translation (2003)

  • 5

Elokuvan tarina sijoittuu Tokioon ja sen kauniisti kuvattuihin maisemiin. Suurkaupunki Tokio tuo yhteen kaksi amerikkalaista ihmistä, jotka ovat molemmat enemmän tai vähemmän eksyksissä.

julkaistu 2004-05-05 / päivitetty 05.05. klo 18:06

KUVA 2

Bill Murray ja Scarlett Johansson
Bill Murray ja Scarlett Johansson 

KUVA 1

Scarlett Johansson
Scarlett Johansson 

Lost in Translation

Ohjaus Sofia Coppola
Näyttelijät Bill Murray, Scarlett Johansson, Giovanni Ribisi, Akiko Takeshita
Maa Yhdysvallat / Japani
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2003 American Zoetrope, Elemental Films ja Tohokashinsha Film Company Ltd

Bill Murray oli ehkä vahvin miespääosa Oscar -ehdokas julkaisuvuonna, mutta toisin kävi. Sean Penn nappasi pystin kovia kokeneen isän roolistaan Mystic River -elokuvasta. Nähtyäni molemmat elokuvat, omasta mielestäni pysti olisi saanut mennä Murraylle. Pennin näytteleminen oli hyvää, mutta sitä on nähty ennenkin ja se ei kuitenkaan yltänyt Bill Murrayn suorituksen tasolle. Murray antoi samalla niin ilmeettömän ja niin vivahteikkaan suorituksen että sellaista näkee harvoin. Kuitenkaan tyhjin käsin elokuva ei gaalasta lähtenyt, sillä Coppola pokkasi itselleen Oscarin parhaasta käsikirjoituksesta, yhden harvoista palkinnoista, jota ei jaettu Kuninkaan paluulle.

Elokuvan tarina sijoittuu Tokioon ja sen kauniisti kuvattuihin maisemiin. Suurkaupunki Tokio tuo yhteen kaksi amerikkalaista ihmistä, jotka ovat molemmat enemmän tai vähemmän eksyksissä. Bob Harris (Murray, Päiväni murmelina, Haamujengi) on keski-iän kriisiä poteva näyttelijä, joka on tullut Tokioon kuvaamaan viski mainosta. Charlotte (Johansson, Mies joka ei ollut siellä) taas on valokuvaaja-aviomiehensä (Ribisi, Boiler Room) mukana liikematkalla ja miehen ollessa päivisin töissä hänellä jää aikaa harhaluun.

Lance Acord on kuvannut Tokiosta satumaisen kaupungin johon elokuvan jälkeen haluaisi mielellään yksi jos toinenkin mennä eksymään. Acord on myös tyylillisesti hyvä kuvaaja, vaikka lopputulokseen on varmasti myös vaikuttanut Sofia Coppolan valinnat ohjaajana. Murrayta on kuvattu enemmän tyylitellyillä rajauksilla, jotka korostavat hänen elämässään olevaa tasapainoa, vaikka hän onkin henkisesti eksyksissä. Johanssonia taas on kuvattu enemmän käsivaralta, joka korostaa nuoruuden epävarmuutta ja hänen elämäntilanteensa horjuvuutta. Vaikka Coppolalla onkin ollut varmasti enemmän osaa näihin tyyliseikkoihin, niin Acord on silti yksi luova voima lisää elokuvassa.

Elokuvan loppu on hienostunut ja kursailematon. Se on samalla realistinen ja satumainen. Minun kohdallani kyseinen loppu sai erilaisen tunnepohjan, koska katsoin sen elämäntilanteessa, jolla oli yhtymäkohtia elokuvan tunnelmaan ja teemaan. Lopusta on vaikea kirjoittaa/selittää varsinaisesti kertomatta sitä. Olen kuitenkin päättänyt jättää kyseisen lopun kaikille koettavaksi elokuvan yhteyteen.

teksti: © 2004 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202