Lomalla

Lomalla (2000)

  • 2

Lomalla tuntuu kuumalta, arska paistaa kuin Kaliforniassa ikään. Mäkelän elokuva ei kuitenkaan sytytä kuin Häjyt.

julkaistu 2001-05-05 / päivitetty 05.05. klo 17:05

KUVA 3

Outi Mäenpää
Outi Mäenpää 

KUVA 2

Samuli Edelmann ja Outi Mäenpää
Samuli Edelmann ja Outi Mäenpää 

KUVA 1

Samuli Edelmann
Samuli Edelmann 

Lomalla

Ohjaus Aleksi Mäkelä
Näyttelijät Juha Veijonen, Outi Mäenpää, Samuli Edelmann, Kärt Tomingas, Kari Hietalahti
Maa Suomi
Pituus 85 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Solar Films

Lomalla (2000 Suomi) on Häjyillä teitänsä auraillut Aleksi Mäkelän järjestyksessään neljäs pitkäelokuva, joka on kuin miehen ikään päässyt koulupoika. Ohjaajan homma on hallussa, mainetta on kerääntynyt jo sen verran, että kullissitkin voidaan valita itse. Eikä Lomalla tunnu olevan mitenkään minimaalibudjetilla tehty elokuva, jonka vyötä olisi jouduttu kiristelemään kesken etelänmatkan.

Mäkelän aikaisemmista elokuvista ovat tuttuja ainakin pääosan perheenisä-nilkkinä esiintyvä Juha Veijonen ja machona “etelänhedelmänä” ja hipiänsä kenkäplankilla tummaksi siloitellut, mutta vielä ainakin Häjyjen liikakilot mukanaan kantava Samuli Edelmann. Outi Mäenpää on päässyt suurempaan osaan kuin esimerkiksi Samuli Edelmann, vaikka hahmon seikkailut eivät tunnukaan kovin oleellisilta tai tarpeellisilta. Neljäntenä pyöränä elokuvassa on virolainen Kärt Tomingas, joka kovasti yrittää saada perheenisän mielen kääntymään “vanhan suolan” perään.

Jussi (Veijonen) hoiti aikoinaan pimeällä 80-luvulla jalokiviliikkeen keikan, jonka hän tyri kuitenkin petturi tyttöystävän takia. Tämän jälkeen reilussa kymmenessä vuodessa kerkiää tapahtua paljon. Uusi elämä on alkanut, hammaslääkärin ura tekee rahaa taskuun ja jopa lomalla pääsee etelään. Ja kuin piste i:n päälle, tukka on saanut uuden värin. Ihovoiteiden siveleminen tai martinin siemailu hotellin baarissa voi olla harvinaisen hankalaa, kun paikalla ilmestyy vanha tyttöystävä.

Lomalla tuntuu kuumalta, arska paistaa kuin Kaliforniassa ikään. Mäkelän elokuva ei kuitenkaan sytytä kuin Häjyt. Ympäristö on tietenkin aivan toisenlainen, mutta näyttelijät ja kevyt rikollisuus kukkii kuin Häjyissä, eikä Mäkelä ole irroittautunut jenkkiläisestä tyylistä kuljettaa ja esittää asioita. Lomalla painottelee perhedraaman ja hataran rikoselokuvan välillä. Se vaihtaa suuntaa jyrkästi turhan monta kertaa, jolloin katsoja joutuu hakemaan aina uuden asennon penkissään. Lisäksi filmille on jäänyt leikkauspöydän jälkeen turhia kerronnallisia kompastuksia, kuten alun karskisti erinäiset juonenpohjustukset. Tällaista ei voi sallia Aleksi Mäkelän tasoiselta ohjaajalta.

Lomalla -elokuvan näyttelijät ovat keskivertoja. Outi Mäenpään lisäksi ei ole muita kunnon hyviä suorituksia tarjolla. Edelmann tai Veijonen ei ole kummoinen, jälkimmäisen hahmo jää kovin ohueksi ja tunteettomaksi. Edelmannin esittämä Samuli -niminen kokki toimii stereotypisenä naistenkaatajana juuri ja juuri. Hienona plussana on sukukansamme virolaisten mukana olo Tomingasin muodossa. Tomingas tai muut eivät saa paljoa tilaa tuoda omia taitojaan, koska hahmot jäävät kovin kalpeiksi. Pääosissa esiintyvien Veijosen ja Edelmannin hahmojen nimetkin ovat Jussi ja Samuli!

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202