Lincoln

Lincoln (2012)

| Blu-ray
  • 4

Lincoln on parasta Spielbergiä sitten Schindlerin listan ja Daniel Day-Lewisin pääosasuoritus vuoden muistettavimpia.

julkaistu 2013-06-03 / päivitetty 05.06. klo 20:08

KUVA 2

Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis 

KUVA 1

Daniel Day-Lewis on Abraham Lincoln
Daniel Day-Lewis on Abraham Lincoln 

Lincoln

Ohjaus Steven Spielberg
Näyttelijät Daniel Day-Lewis, Sally Field, Joseph Gordon-Levitt, Tommy Lee Jones, James Spader, David Strathairn, John Hawkes
Maa Yhdysvallat
Pituus 151 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Lincoln poster

Yhdysvaltain sisällissodan viime hetkille sijoittuva lainsäädännöllinen jännäri – lainsäädännöllinen jännitys tuoksuu vanhoilta kirjoilta ja piipputupakalta, onneksi – kertoo orjuuden kieltäneen perustuslain 13. lisäyksen laatimisesta rasismin luvattuina vuosina.

Daniel Day-Lewisin merylstreepmäisellä hahmoon uppoutumisella kertakaikkisen ilmiömäisesti todellistama Abraham Lincoln on elokuvassaan taivaallinen tarinaniskijä ja vaivihkaista karismaansa viekkaudella viljelevä legistlatiivinen kettu, jonka seuraavaa liikettä odottaa kieli pitkällä.

Luonnollisesti paljon on ladattu Lincolnin hahmolle. Käsikirjoittaja Kushner vie tarinan rakastetun presidentin poven tykö: kotiin, kabinetteihin ja hiljaisiin hetkiin historian pauhun kainaloissa. Niissä Day-Lewis saa loitsia elokuvataikojaan; tavoittaa atomikellon tarkkuudella ja kuulalaakerin liukkaudella Lincolnin mielen ja tuulen muutokset, joilla tämä niin tehokkaasti vaikutti toisiin.

Parkkiintuneista ohjaajantavoistaan tunnetun Steven Spielbergin Münchenistä uusiutuva yhteistyö käsikirjoittaja Tony Kushnerin kanssa palkitsee: hunajapurkki saa rauhan ja tunteen vibraatoa käytetään vain oikeissa kohdin. Spielbergin, taiturimaisen kertojan pahin vihollinen on yleensä ollut Spielberg, mutta nyt hän malttaa hyvin.

Tarinan luonnollisena jännitysmomenttina toimii sisällissodan lähestyvä loppu. Lincoln liittolaisineen republikaanipuolueessa haluaa säätää orjuudenvastaisen lain heti, vielä kun sen voi naamioida rauhansolmimisen eikä rodullisen tasa-arvon saavuttamisen keinoksi. Kepeyttä ja työntävää voimaa saadaan luihuista demokraateista, joita öljytään lain allekirjoittajiksi valtion suojatyöpaikoilla ja lopulta rahalla.

Moraalihistoriallisen lakitoimintaelokuvan nautinnot ovat paljolti verbaalisia
, mutta syvimmälle mieleen painuu otos Lincolnista pienen poikansa kanssa ikkunan äärellä, juuri kun edustajainhuoneisto on päättänyt orjuuden lopettamisesta. Nuorena vanhaksi käynyt presidentti seisoo kirkkaassa valossa, käsi poikansa olalla. Lapsen siluetti piirtyy verhon läpi: hän on kenen vain lapsi, iholtaan minkä vain värinen.

Kushnerin käsikirjoitus nojaa historiassaan Doris Kearns Goodwinin kiiteltyyn Lincoln-biografiaan, jolle elokuva jakanee ansaitusti osan suosiostaan. Muutama historioitsija on todennut elokuvan liioitelevan orjuuden jatkumisen vaaraa ja toisaalta vähättelevän mustien roolia omassa vapautumisessaan. Lincolnin sydän on kuitenkin niin kohdallaan, että nämä jäävät reunahuomatuksiksi.

Teksti 2013: Aleksi Salonen

Blu-ray: Teräväpiirtojulkaisu on kaikin tavoin huippulaatuinen. 1080p teräväpiirtokuvassa kuvasuhteena käytetään 2.40:1. Ääniraitana elokuvassa DTS-HD MA 7.1, bonusmateriaaleissa Dolby Digital 2.0.

Levyltä löytyvät ekstrat ovat poikkeuksellisen kattavia ja hyvälaatuisia. Kuudesta lyhyemmästä pätkästä koostuu katsottavaa yhteensä noin 80 minuuttia. Kiehtovien katkelmien joukosta löytyvät muun muassa “Living with Lincoln”, “A Historic Tapestry: Richmond, Virginia” ja “Charting the Past”. Kylkiäisenä myös elokuvan teatteritraileri.

Blu-ray -teksti 2013: Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202