Likainen pommi

Likainen pommi (2011)

  • 2

Puotila ja Vatanen tekevät viimeisteltyä työtä, mutta lupaavan komedian turmelee Koskimiehen heppoinen tarina. Ensi-ilta 23.9.

julkaistu 2011-09-21 / päivitetty 30.09. klo 14:02

KUVA 4

Likainen pommi
Likainen pommi 

KUVA 3

Likainen pommi
Likainen pommi 

KUVA 2

Likainen pommi
Likainen pommi 

KUVA 1

Likainen pommi
Likainen pommi 

Likainen pommi

Ohjaus Elias Koskimies
Näyttelijät Malla Malmivaara, Jukka Puotila, Ilkka Villi, Iida Lampela, Niina Herala, Jussi Vatanen
Maa Suomi
Pituus 84 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Likainen pommi on Elias Koskimiehen ensimmäinen kokopitkä elokuva. Koomikot Jukka Puotila ja Jussi Vatanen etunenässä tekevät viimeisteltyä työtä, mutta lopulta lupaava komedian kaatuu Koskimiehen heppoiseen tarinaan.

Alun kohtauksissa ja henkilöiden esittelyssä on sama nokkela ote kuin taannoisessa Koskimiehen ohjaamassa ja käsikirjoittamassa ajankohtaissatiiri Presidentin kansliassa. Rytmi on kohdillaan ja kovalla tahdilla temmotut törkeydet naurattavat. Henkilöhahmot ovat niin sietämättömän ärsyttäviä, ettei heistä yhdellekään toivo mitään hyvää

Valitettavasti elokuva ei lunasta alun herkullisen asetelman antamia lupauksia. Tarina ei lähde käyntiin, hahmot pysyvät yhtä epämiellyttävinä ja onnettomina loppuun saakka, ja alun nokkela vitsailu kääntyy itsetarkoitukselliseksi shokeeraamiseksi pedofilian kaltaisilla teemoilla.

Mirccu (Malla Malmivaara) on vaikeuksissa levy-yhtiön pr-koordinaattorina yrittäessään täyttää esimiehensä villeimmätkin toiveet. Mircun sadistinen ja narsistinen pomo Martin Bakka (Jukka Puotila) on niin ikään pulassa yrittäessään vastata konsernijohdon mielipuolisiin vaatimuksiin. Niin Mircun kuin Martininkin viimeinen toivo on ”Likaisen pommin” koodinimellä kulkeva pississensaatio PD (Iida Lampela). PD:n vanhemmat ovat sinetöineet jälkikasvunsa kohtalon sopimuksella levy-yhtiön kanssa tämän vielä odottaessa syntymäänsä, mutta 15-vuotiaana teinitähti ei olekaan kovin yhteistyöhaluinen.

Parodiodessaan nykytyöelämää Likainen pommi on parhaimmillaan. Levy-yhtiön työntekijät toistelevat toimiston sohvalla kasvumantroja, ja hahmojen puheessa vilahtelevat innovaatiot ja luovat johtajat. Tunnelma on pinnan kiillon ja keveyden alla uhkaava ja armoton.

Lopulta Likainen pommi kaatuu kuitenkin tarinan heppoisuuteen tai puutteeseen. Henkilöt eivät kehity elokuvan kuluessa mihinkään, ja loppuratkaisu on useimmille äidinkielenopettajille tuttu oppilaidensa kouluaineista. Kas kun päähenkilöt eivät herää unesta.

Näyttelijät, Malla Malmivaara, Jukka Puotila ja Jussi Vatanen etunenässä, tekevät Likaisessa pommissa tarkkaa työtä, mutta kovin paljon syvyyttä hekään eivät ole yksiulotteisiin hahmoihin saaneet mahtumaan.

Likainen pommi opettaa, että kyllä kokopitkä elokuva taitaa sittenkin tarvita edes yhden miellyttävän hahmon.

Teksti © 2011 Tuija Pyhäranta

Elokuva nähtiin myös osana vuoden 2011 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.
Lue raportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202