Liikkuva linna

Hauru no ugoku shiro (2004)

  • 4

Liikkuva linna -elokuvan tarina alkaa, kun hattukaupassa työskentelevä Sophie kohtaa Turhamaisuuden velhon, joka langettaa häneen loitsun.

julkaistu 2005-04-07 / päivitetty 25.10. klo 15:03

KUVA 3

Liikkuva linna
Liikkuva linna 

KUVA 2

Liikkuva linna
Liikkuva linna 

KUVA 1

Liikkuva linna
Liikkuva linna 

Liikkuva linna

Ohjaus Hayao Miyazaki
Näyttelijät Chieko Baisho, Takuya Kimura, Akihiro Miwa (äänet)
Maa Japani
Pituus 118 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Dentsu Inc., Mitsubishi Corporation, NTW, Nippon Television Network, Studio Ghibli, Tohokushinsha Film Corp. ja Tokuma Shoten

Anime -buumin ollessa kovimmillaan, me maallikot saamme nauttia vain ajoittaisista näytteistä, jotka tulevat suurempaankin teatterilevitykseen. Ohjaaja Hayao Miayazaki onkin minun kaltaiselleni katsojakunnalle tärkeä nimi ja synonyymi laadukkaalle animelle. Tällä kertaa Miayazaki on tarttunut Diana Wynne Jonesin romaaniin ja iskenyt oman tunnusomaisen leimansa siihen.

Liikkuva linna -elokuvan (2004 Japani) tarina alkaa, kun hattukaupassa työskentelevä Sophie kohtaa Turhamaisuuden velhon, joka langettaa häneen loitsun, jonka johdosta Sophie omaksuu 90 –vuotiaan mummon olomuodon. Tästä tapahtumasta alkaa fantasiaseikkailu, jossa on niin paljon juonenkäänteitä ja –kiemuroita, että sitä on turha selittää tässä sen enempää.

Miyazakin tuotannossa on aina vallitsevana piirteenä ollut fantasia, jossa on hiukan arkirealismia. Elokuvassa liikutaan jossain aivan omassa uniikissa todellisuudessa. Miljöö ja puvustus viittaisivat 1800 –luvun lopun tai Ensimmäisen maailmansodan aikoihin ja että tapahtumat sijoittuisivat Eurooppaan. Silti tarinassa liikutaan velhojen, noitien ja avaruusalusten sotatantereella, kuin se olisi täysin arkipäivää.

Miayazakin elokuvat ovat nojanneet usein lapsen mielikuvitukseen ja tuoneet tätä kautta naivistisen ajattelun vapauden arkielämän tylsistyneisiin kaavoihin, kuten Totorossa, Punaisessa siassa ja Henkien kätkemässä jo aikaisemmin nähtiin. Liikkuvassa linnassa pääosassa on jälleen nuoria ihmisiä, mutta Sophien mummo-olemus luo kokonaan uuden näkökannan nuoruuteen ja positiiviseen elämänasenteeseen.

Lisäksi Miayazakin elokuvissa on ratkaistu palkitsevasti koomisen sivuhenkilön toteutus. Sen sijaan että hahmo yrittäisi olla hauska puhumalla koko ajan vitsejä, kuten asia länsimaisissa animaatioissa toteutetaan, niin Miayazakin elokuvissa hahmot luottavat hiljaisuuteen ja siihen että he näyttävät huvittavilta.
Elokuvassa raapaistaan vain häilyvästi, jonkinlaista suurempaa sanomaa tai viestiä, mutta se on kätketty symboliikan ja erinäisten metaforien taakse. Katsojalle onkin nautinnollisempaa yrittää itse avata sanomaa, kuin että se olisi annettu lautasella valmiiksi pureskeltuna.

Tarunomaisen maailman ansiosta elokuva onnistuu pitämään katsojan koko kestonsa ajan tiukassa otteessa. Vaikka loppupuolella elokuva sortuukin muutamiin lastensatumaisiin kliseisiin, kokonaisuutta se ei haittaa.

teksti: © 2005 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202