Liian paksu perhoseksi

Liian paksu perhoseksi (1998)

  • 3

Liian paksu perhoseksi on Sisko Istanmäen romaaniin pohjautuva elokuva.

julkaistu 2001-04-07 / päivitetty 25.04. klo 17:05

KUVA 2

Liian paksu perhoseksi
Liian paksu perhoseksi 

KUVA 1

Liian paksu perhoseksi
Liian paksu perhoseksi 

Liian paksu perhoseksi

Ohjaus Heidi Köngäs
Näyttelijät Kaarina Hazard, Mika Nuojua, Kalevi Haapoja, Juha Veijonen, Jaakko Saariluoma
Maa Suomi
Pituus 83 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1998 Yleisradio

Liian paksu perhoseksi (1998 Suomi) tituleerattiin 1990-luvun katsotuimmaksi kotimaiseksi televisio-ohjelmaksi. Sinänsä kova tulos, kun elokuvaa ei esitetty teattereissa, vaan se tuotiin suoraan televisioon. YLEn TV 1:n Kotikatsomossa esitetty Liian paksu perhoseksi keräsi myös myöhemmillä esityskerroilla runsaasti katsojia television erään.

Liian paksu perhoseksi on Sisko Istanmäen romaaniin pohjautuva elokuva, jonka on ohjannut Heidi Köngäs. Pääosissa nähdään mm. Kaisun roolissa Kaarina Hazard, joka on myöhemmin ollut toistamiseen voimakastahtoisena naisena Auli Mantilan Pelon maantieteessä. Kaisun miehenä on säpsy Mika Nuojua, joka tekeekin elokuvan parhaan roolisuorituksen. Martti Suosalo, Kalevi Haapoja, Juha Veijonen ja monet muut tutut kotimaiset näyttelijät vilahtelevat erinäisissä rooleissa.

Kaisu lähtee töihin Pohjanmaalle pieneen kyläkauppaan, jossa vastassa on myötäilevä ja hiljainen kauppias-Erni ja tämän kärttyisä äiti (Liisamaija Laaksonen) ja trendikäs sisko (Anna-Elina Lyytikäinen). Äiti on aina saanut tahtonsa läpi, eikä hän ole iloissaan, kun taloon muuttaa uusi asukas. Kaisun ulkoista olemusta pilkataan, mutta sisällä puhkuu tulinen ja tempperamenttinen luonne.

Elokuva seuraa Ernin ja Kaisun yhteistä elämää kaupan kanssa. Kiviä on matkalle ladottu runsaanlaisesti, mutta Kaisu kantaa Ernin ja itsensä niiden ylitse tarvittaessa.

1960-luvun hengessä liikkuva elokuva sisältää suomalaisittain tarkkaa miljöötä, paikoin jo onnistutaan luomaan todella hienoja ympäristöjä. Heidi Könkään jäljistä en uskalla sanoa paljoa, sillä uskon Sisko Istanmäen kirjan olleen niin paljon voimakkaampi, että ohjaajalle ei ole jäänyt paljoa sanottavaa. Tietenkin jotain pientä aina voi kuiskata.

Ikävä kyllä Kaarina Hazardin ja muiden roolit jäävät stereotypioiksi, joiden askeleet kulkevat kiltisti pitkin sitä punaista lankaa. Ainoastaan Mika Nuojuan hahmosta löytyy syvyyttä, Erni on elämänsä mukana kulkeva ja siinä roikkuja. Mies muuttuu tarvittaessa ja tilanteen mukaan, vaikka onkin pohjimmiltaan äitinsä poika.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202