Lento

Flight (2012)

| DVD
  • 3

Denzel Washingtonin oiva roolisuoritus ei pelasta laahaavaa draamaa.

julkaistu 2013-07-10 / päivitetty 10.07. klo 09:09

KUVA 3

Denzel Washington
Denzel Washington 

KUVA 2

Denzel Washington ja Kelly Riley
Denzel Washington ja Kelly Riley 

KUVA 1

William Whip Whitaker (Denzel Washington)
William Whip Whitaker (Denzel Washington) 

Lento

Ohjaus Robert Zemeckis
Näyttelijät Denzel Washington, Nadine Velazquez, Carter Cabassa, Adam C. Edwards
Pituus 138 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4

DVD

Robert Zemeckis tunnetaan mm. elokuvista Paluu Tulevaisuuteen, Forrest Gump ja Cast Away – Tuuliajolla. Hänen uusin ohjauksensa käsittelee päihdeongelmia epätavallisessa ympäristössä.

William Whitaker (Denzel Washington) on lentokapteeni, joka saa sankarin maineen, pelastaessaan lentotaidoillaan valtaosan koneensa matkustajista pakkolaskussa. Kun turman tutkinta alkaa, Whitakerin lentojuopumus on vaarassa paljastua.

Elokuvan nimi Lento kuvastaa suhteellisen osuvasti sitä mielikuvituksen määrää, jolla tarina on lastattu. Alussa tapahtuu ja sen jälkeen odotellaan. Tiivistäminen olisi saattanut piristää kerrontaa, mutta nyt meno on laahaavaa. Alkoholiongelmaan on pyritty saamaan jännitettä siirtämällä kuviot suurempiin ympyröihin, mutta rikkinäisen miehen kuvauksella olisi ollut enemmän painoarvoa arkisemmissa kuvioissa.

Silti Lentoa tulee peilanneeksi tosielämään; ties kuinka laajalti suurmiesten ongelmia vähätellään tai piilotellaan lakimiesten ja turvaverkostojen avulla.

Vaikka alkoholismia kuvataan sykähdyttävästi – pääosin Washingtonin antaumuksellisen roolisuorituksen takia – odottaisi muidenkin osa-alueiden olevan realistisia. Tuhon määrä pakkolaskussa, uhrien vammat ja paranemisajat ovat kuitenkin hälyttävän pieniä.
Tarina on niin uskomaton, että siihen on vaikea suhtautua vakavasti.

Nicole (Kelly Reilly) taistelee oman riippuvuutensa kanssa ja saa tukea Whitakerista, kuin myös Whitaker tästä. Heidän välinen suhteensa jää harmillisen pintapuoliseksi. Ehkä ohjaaja on halunnut osoittaa, että ongelma on vahvempi kumppani, kuin mitä ihminen voi olla.

Washington lipuu roolissaan syvemmälle kuin pitkiin aikoihin. Hän hioo Whitakerista ristiriitaisen hahmon, jonka ongelmat herättävät sääliä, mutta äkillinen röyhkeys halveksuntaa.

Osuvasta suorituksestaan Washington sai oikeutetusti Oscar-ehdokkuuden. Lento ei kuitenkaan ole se elokuva, josta hänet jatkossa muistetaan.

DVD: Julkaisussa 2.35:1 kuva ja Dolby digital 5.1 -ääni. Levyllä ei lisämateriaaleja.

Teksti 2013: Marko Pekkanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202