Lapsi

L'Enfant (2005)

  • 4

Lapsi kertoo köyhän nuoren parin, Brunon ja Sonian, tarinan. Kituutellen pari elää köyhyysrajan alapuolella.

julkaistu 2006-03-27 / päivitetty 27.03. klo 15:03

KUVA 2

Lapsi
Lapsi 

KUVA 1

Lapsi
Lapsi 

Lapsi

Ohjaus Luc Dardenne
Näyttelijät Jérémie Renier, Déborah François, Jérémie Segard, Mireille Bailly
Maa Belgia / Ranska
Pituus 91 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Les Films du Fleuve, Archipel 33, Radio Télévision Belge Francofone, arte France Cinéma, Centre du Cinéma et de l'Audiovisuel de la Communauté Française de Belgique, Eurimages, Loterie Nationale de Belgique, Canal+, Centre National de la Cinématogr

Filosofisimman eurooppalaisen ohjaajan, Krzysztof Kieslowskin, kuoltua elokuvamaailma on kipeästi hakenut itselleen filosofisien ja eettisten elokuvien tekijöitä. Moraalin ja etiikan pohdiskelijoita on tullut esiin, koska ilmeisesti aikakautenamme heille on tarvetta. Muutamia ohjaajia, joiden töissä paistaa vahva filosofinen perusta on mm. Michael Haneke, Caspar Noe, Lars von Trier ja Abbas Kiarostami. Tähän tähtiohjaajien joukkoon kuuluvat vielä viime vuonna Sodankylän elokuvajuhlilla vierailleet Dardennen veljekset, joiden elokuvat ovat pieniä tutkielmia työläisten ja köyhälistön arjesta ja moraalisista ristiriidoista.

Lapsi (L`Enfant, 2005 Ranska, Belgia) kertoo köyhän nuoren parin, Brunon ja Sonian, tarinan. Kituutellen pari elää köyhyysrajan alapuolella, elättäen itsensä sosiaaliturvalla ja Brunon varastetun tavaran kaupalla. Uuden vastasyntyneen mukana tulevat uudet tarpeet, minkä seurauksena Bruno päättää tehdä varasuransa uhkarohkeimman kaupan ja myydä heidän pikku Jimmynsä.

Pääosanesittäjät antavat loistavan suorituksen nuorena ja hieman keskenkasvuisena pariskuntana. Kuitenkin Jérémie Renier, joka nousi maineeseen Dardennejen Lupaus-elokuvan jälkeen, varastaa huomion täysin. Jo lapsinäyttelijänä Lupauksessa Renierillä oli käsittämätöntä rentoutta ja aitoutta, jota formalistinen tekniikka ei ole vieläkään pilannut. Kaikkein nautittavimmat kohdat elokuvassa syntyvät Renierin leikittelevästä suorituksesta, esimerkiksi kohtauksesta, jossa hän alkaa lapsekkaasti lyömään kepillä vettä.

Kuvaus on kohtalaisen maltillista ja minimaalista, pysyen pitkään Brunossa ja tarkkaillen hänen puuhiaan. Kuvaus on jälleen Dardenneille tyypillisesti rosoista ja alati muuttuvaa, vaikka kuitenkin staattisempaa, kuin Dardennejen aikaisemmissa elokuvissa. Kuvakokoa on ymmärrettävästi laajennettu, sillä keskiössä on koko perhe, eikä pelkästään yksi henkilö kuten Pojassa tai Rosettassa.

Dardennejen tuotannossa Lapsi on samaa sarjaa Lupauksen ja Rosettan kanssa. Tyylipuhtainta elokuvaa, mitä he ovat tehneet, edustaa ehkä eniten vuonna 2002 valmistunut Poika (L’Fils), tyypillisine alku–keskikohta–loppu –rakenteineen. Muut kolme elokuvaa ovat enemmänkin elokuvan muotoon puettuja moraaliesseitä. Lapsikin toki hyödyntää draaman kaarta hyvin voimakkaasti, mutta kyseessä on enemmänkin antropologinen tutkielma miehisestä kyvyttömyydestä aikuistua.

Elokuva voitti viime vuonna Dardennen veljeksille jo toisen Kultaisen Palmunsa. Ensimmäisen he voittivat Rosettasta, joka kertoo alkoholistiäidistään huolehtivasta tytöstä ja jälleen kerran Rosettan kohtaamista moraaliristiriidoista. Lapsi on näin ollen vahva osa Dardennejen tuotannon jatkumoa. Se on moraalinen, kysymyksiä herättävä, mutta kuitenkin se olisi voinut olla Rosettan tavoin riipaisevampi. Ihmisiä on ravisteltava. Ei auta, että heitä tönii, heidän tarvitsee pudota penkeiltään.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202