Lapin kullan kimallus

Lapin kullan kimallus (1999)

  • 3

Nils Lepistölle tullaan tyrkyttämään karttaa, jossa X:n paikalla pitäisi olla kultaa.

julkaistu 1999-03-27 / päivitetty 27.03. klo 15:03

KUVA 1

Lapin kullan kimallus
Lapin kullan kimallus 

Lapin kullan kimallus

Ohjaus Åke Lindman
Näyttelijät Vesa Vierikko, Pirkka-Pekka Petelius, Lasse Pöysti, Jarmo Mäkinen, Mats Långbacka, Ville Haapasalo, Irina Björklund, Martti Suosalo, Minna Turunen
Maa Suomi
Pituus 116 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Yleisradio ja Åke Lindman Film-Productions

Lapin kullan kimallus (1999 Suomi) tuo mieleen kokonaisuutena jonkin suuren eepoksen, joka kertoo juuri näistä kullankaivajista. Välillä Lindman liikkuttelee kameraansa hitaanpuoleisesti kuvatessaan luonnon muotoja.

Juttu menee näin, että oululaiselle Nils Lepistölle (Pirkka-Pekka Petelius, Sokkotanssi) tullaan tyrkyttämään karttaa, jossa X:n paikalla pitäisi olla kultaa. Muutenkin vilpitön mies, kun Nils on niin hän ottaa asian todesta ja lähtee näyttämään karttaa kaverilleen, Jakob Ervastille (Vesa Vierikko). Ervast ei täysin usko kartan alkuperää, mutta luo kuitenkin mieleensä kultahiput ja vaskoolin. Miehet päättävät lähteä lopputalvesta kohti Tenoa ja matkan varrella sattuu kaikenlaista, jolloin Åke Lidman käyttää tilaisuutta esitelläkseen päähenkilöt syvemmin. Kun sitten ensimmäiset kultagrammat löytyvät ja kaverukset rakentavat rännin työnsä helpottamiseksi onkin joku jo tietoinen kultalöydöstä. Ervast ja Lepistö lähtevät ilmoittamaan aluevaltauksesta, ensin kärttyisen ja juonnittelevan viranomaisen Kondradin (Lasse Pöysti, Tuntematon sotilas) luokse ja sen jälkeen vielä Ouluun, jotta alueesta tulisi virallinen. Pettymykseksi miehet saavat kuulla, että alue onkin juuri päivää aikaisemmin vallattu tälle Kondradille. Ja myöhemmin, kun Nils Lepistö humalapäissään sattuu mainitsemaan omasta kultalöydöstään alkaa Lappiin ryntäys, vaikkakin Klondikea pienempi.

Tämän jälkeen elokuva seurailee runsasta näyttelikaartia, kuitenkin ollen perehtymättä suuremmin heihin. Lasse Mårtenssonin tekemä voimakas musiikki ja välillä kuvan pysähtyminen hienoon lumen muodostamaan kuvioon saattaa vanhemman ihmisen mielessä tehdä nannaa, mutta eipä omani. Lindman on pystynyt luomaan uskottavan 1800-luvun lopun tunnelman, jossa myös hautaustilaisuus oli vaikuttava, ainakin puvut.

Ison näyttelijä- tai paremminkin ison roolijakauman takia elokuva ei pysty keskittymään sivuhenkilöihin kuin pinalta raapaisun verran. Välillä filmi jättää myös päähenkilöt sivuun useiksi minuuteiksi.

Elokuva venyy selkeästi, kaikki kohtaukset ollaan tehty hiukan hitaammiksi, ehkä pyrkien saamaan se vanhanajan tunnelma. Elokuva ei paljoa vitsaile eikä esitä nopeita kohtauksia, vain dramaattinen “lauttaretki” kosken läpi. Varmaa voi olla siitä ettei tämä filmi tule olemaan ainakaan nuoremman yleisön haikailema, mutta iäkkäämpi voi sitten halutakin tästä vaikka minisarjan televisoon.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202