Lake Placid - tappaja syvyyksistä

Lake Placid (1999)

  • 1

Bridget Fondan esittämä paleontologi Kelly saapuu suurkaupungista tutkimaan suurta hammasta, joka löytyi tapetulta sukeltajalta.

julkaistu 2000-03-24 / päivitetty 24.03. klo 14:02

KUVA 1

Bridget Fonda, Bill Pullman ja Brendan Gleeson yllätetään housut kintuissa...
Bridget Fonda, Bill Pullman ja Brendan Gleeson yllätetään housut kintuissa... 

Lake Placid - tappaja syvyyksistä

Ohjaus Steve Miner
Näyttelijät Bill Pullman, Bridget Fonda, Oliver Platt, Brendan Gleeson, Betty White, Mariska Hargitay
Maa Kanada / Yhdysvallat
Pituus 82 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1999 Fox 2000 Pictures, Phoenix Pictures ja Rocking Chair Productions

Joskus tuntuu siltä, että elokuvia tuodaan levitykseen ilman mitään syytä. Lake Placid – tappaja syvyyksistä (Lake Placid, 1999 USA, Kanada) kuuluu juuri näihin elokuviin, jotka olisivat voineet jäädä ainoastaan televisiokierrätykseen.

Elokuva ei ole edes “tämän vuoden krokotiili-elokuva”, vaan pelkkä tylsä jännäri ryyditettynä Bridget Fondalla. Kimmokkeena elokuvan katsomiselle oli oletus, että elokuva olisi ollut huomattavasti parodiallisempi. Luulin, että Lake Placid olisi pilkannut juuri näitä tappajajännäreitä. Eipä pilkannut. Elokuva toistaa lähes täydellisesti “tylsän kauhuelokuvan” etikettiä.

Bridget Fondan esittämä paleontologi Kelly saapuu suurkaupungista tutkimaan suurta hammasta, joka löytyi tapetulta sukeltajalta. Jäljet johtavat Black Lake -nimiselle järvelle, jossa tapahtuu elokuvan aikana useita muitakin kuolemantapauksia. Toiset kuolevat “pää irti kehosta” -tyylillä ja toiset “alaruumis irti” -tavalla. Kun jo videoversion kansikin paljastaa, asialla on 10-metrinen krokotiili, joka näytetään filmilläkin jo alkumetreillä. Jännitys siis laskee.

Elokuvan pääosassa esiintyvä Bridget Fonda ei ole paljoakaan muuta kuin tyhmä ja mitäänsanomaton tapaus New Yorkista. Tummassa joukossa on Fondan lisäksi mm. Bill Pullmanin (Historiaa tehdään öisin) esittämä metsänvartija, joka (arvaa vain!) “rakastuu” Fondaan ja toisinpäin. Tällainenkin sitten piti saada tälle filmille. Eurooppalaista henkeä on tuomassa Brendan Gleeson (Braveheart, Alamaailman kenraali), joka on rumaa murretta välistä vääntävä sheriffi. Brittinä Alamaailman kenraalissa Gleeson onnistui suhteellisen hyvin, mutta oikein jenkki seriffinä. Suunsoittajana elokuvassa on Oliver Platt (Ratkaisun hetket) joka uskoo krokotiilien olevan jumalia, tms.

Elokuvan on kirjoittanut televisiossa töitä paiskinut David E. Kelley, joka on tuonot oman mausteensa Lake Placidiin. Hyvää ja huonoa. Lake Placidin erikoisimmat osuudet ovat juuri satunnaiset dialogit, joissa pääosin seriffi Gleeson ja joku toinen keskustelevat sarkastisesti sarkasmista. Näissä satunnaisissa kohdissa elokuva uskaltaa astua portaan ylemmäs, vaikka laskeutuukin välittömästi kaksi askelta alemmas. Toisaalla Lake Placid naurattaa sen älyttömissä kohtauksissa, joiden epätodellisuutta ei viitsitä edes peitellä. Elokuvan ohjaajasta Steve Mineristä ei tarvitse sanoa montakaan sanaa.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202