L.A. Confidential

L.A. Confidential (1997)

  • 5

Curtis Hansonin ohjaama trilleri L.A. Confidential perustuu James Ellroyn klassikkodekkariin.

julkaistu 1999-03-20 / päivitetty 17.06. klo 21:09

KUVA 3

Russell Crowe ja Guy Pearce
Russell Crowe ja Guy Pearce 

KUVA 2

Kim Basinger ja Guy Pearce
Kim Basinger ja Guy Pearce 

KUVA 1

Kim Basinger, Russell Crowe, Guy Pearce ja Kevin Spacey
Kim Basinger, Russell Crowe, Guy Pearce ja Kevin Spacey 

L.A. Confidential

Ohjaus Curtis Hanson
Näyttelijät Kevin Spacey, Guy Pearce, Russell Crowe, Kim Basinger, James Cromwell, Danny DeVito, David Strathairn, Ron Rifkin
Maa Yhdysvallat
Pituus 135 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1997 Monarchy Enterprises B.V. ja Regency Entertainment, Inc

Los Angeles 50-luvun alussa. Nite Owl -yökerhosta löytyy kuusi ruumista. Yksi raa’an murhan uhreista on entinen poliisi, jonka kollegat ryhtyvät etsimään syyllistä erityisen innokkaasti. Tapaus näyttää ratkeavan nopeasti, kunnes poliisit Bud White, Jack Vincennes ja Ed Exley huomaavat, ettei kaikki täsmää. Syyllinen on edelleen vapaalla jalalla ja kaikki asiaan sekaantuneet ovat hengevaarassa.

Murhaajiksi löydetään paikallisia tummia, jotka kuitenkin tuntuvat olevan syyttömiä, vaikkakin todisteet puhuvat puolestaan. Kolmikko etsii todistajia ja saa huomata samalla oman henkensä olevan turhankin vaarassa, kun todelliset murhaajat alkavat ilmestyä kuvioihin.

Curtis Hansonin ohjaama trilleri L.A. Confidential (1997 USA) perustuu James Ellroyn klassikkodekkariin, jonka erittäin laaja henkilögalleria ja hyvin perusteltu mutkikas juoni limittäytyvät yhteen muodostaen mielenkiintoisen reilut kaksituntisen aivoleikin. Ja tämä aivoleikki vaatii hyvän muistin, jotta jutusta saa kunnon otteen, sillä Hanson osaa laitella sopiviin kohtiin aina uuden persoonan, joka mutkistaa juonta entisestään. Uskoisi olevan hankalaa luoda vielä todellinen luonne ja historia näille hahmoille, mutta siinä juuri Hanson on onnistunut.

On välillä hankala muistaa kuka kukin olikaan, mutta kun jokainen henkilö on persoonallinen ei voi olla unohtamatta. Kokonaisuus on erittäin laaja juuri näiden henkilökuvien takia. Elokuvaa varten ollaan jouduttu tekemään runsaasti “ylimääräistä” filmiä, jotta asiat ollaan saatu hahmoteltaviksi. Elokuvan loppukohtaus, jossa Jack Vincennes (Russell Growe, The Insider – sisäpiirissä) ja Ed Exley (Guy Pearce, Erämaa syö miestä) ovat autiotalon edessä ja poliisiautojen valot häilyvät taustalla, on piinaava ja hermostuttava ilmapiiri, melkein parhaimpia kohtauksia loppukohtauksien osalta. Itse varsinainen loppukohtauskin on erillaisuudellaan kiinnostava.

Elokuvaan luotu 50-lukulaisuus pyrkii kokoajan esiin voimakkaasti kuitenkin häälyen taustalla. Bud Whiten roolissa esiintynyt Kevin Spacey saa kiitokset, mutta runsaammat kiitokset saa kuitenkin Vincennesin roolin hoitanut Growe, jonka melkein psykopaattinen tapa puolustaa naistenoikeuksia oli tavallaan painostava hyvässä mielessä.

teksti: © 1999 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202