Kymmenet käskyt

The Ten Commandments (1923)

  • 3

Cecil B. DeMillen ensimmäinen suuri raamattuspektaakkeli, vuonna 1923 valmistunut Kymmenen käskyt on kahteen osaan jaettu suurelokuva. Ensimmäisessä osassa nähdään kuinka Mooses johdattaa kansasta faa…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-09 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 1

Kymmenet käskyt
Kymmenet käskyt 

Kymmenet käskyt

Ohjaus Cecil B. DeMille
Näyttelijät Theodore Roberts, Charles de Rochefort, Richard Dix, Rod La Rocque, Leatrice Joy
Maa Yhdysvallat
Pituus 146 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1923 Famous Players ja Famous Players-Lasky Corporation.

1920-luku oli spektaakkeleiden kulta-aikaa. Alati kehittyvä tekniikka sekä elokuvien kasvavat budjetit mahdollistivat sen, että viihdettä janoava yleisö sai ihasteltavakseen yhä näyttävämpiä ja suureellisempia elokuvia. Yksi tuon ajan kuuluisimmista spektaakkeleista on Cecil B. DeMillen Kymmenet käskyt.

DeMille oli yksi Hollywoodin perustajajäsenistä, todellinen suurohjaaja, joka liikkui vaivatta genrestä toiseen ja joka teki elokuvia ennen kaikkea yleisölle. Vaikka hänen filmografiastaan löytyy niin eroottista komediaa, seikkailuelokuvaa kuin westerniäkin, muistetaan hänet nykypäivänä ennen kaikkea raamatullisista spektaakkeleista, joiden suuri mestari hän oli.

Kymmenet käskyt on Griffithin Suvaitsemattomuuden inspiroima teos, joka koostuu kahdesta tarinasta. Prologi sijoittuu muinaiseen Egyptiin, jossa Israelin kansa elää faarao Ramsesin ikeen alla. Jumala näkee kansansa kärsimyksen ja lähettää Mooseksen johdattamaan heidät luvattuun maahan. Tarina päättyy Siinain vuorelle, jossa Mooses saa julistettavakseen Jumalan kymmenen käskyä. Nähdessään kansansa palvovan kultaista vasikkaa, hän tuhoaa käskytaulut.

Varsinainen tarina sijoittuu ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen Amerikkaan. Se kertoo kahdesta veljeksestä, jotka asuvat uskonnollisen äitinsä hoteissa. Toinen heistä, John, on hyvätahtoinen puuseppä, jonka elämän peruspilarina toimii Raamattu ja varsinkin kymmenen käskyä. Dan taasen on ateisti, joka kieltää raamatun opetukset. Eräänä päivänä hän lähtee tyttöystävänsä kanssa kotoa ilmoittaen saaneensa tarpeeksi raamatullisesta hölynpölystä. Hän uhoaa tulevansa rikkaaksi ja kuuluisaksi ja rikkoa kaikkia käskyjä osoittaakseen niiden turhuuden.

Toisin kuin vuoden 1956 kuuluisa uusintaversio, tässä elokuvassa ei paneuduta Mooseksen elämään laajemmin, ainoastaan hänen tekoihinsa. Vaikka pääpaino on nykyaikaistarinassa, ei tätä elokuvaa muistettaisi ilman kuuluisaa prologia. Eikä ihme, sen aikaansa edellä olleet erikoistehosteet ovat edelleenkin näyttäviä ja varsinkin Punaisen meren jakautuminen sekä Mooseksen ja Jumalan kohtaaminen Siinain vuorella ovat edelleenkin vaikuttavia. Moisilla kohtauksilla DeMille varmisti elokuvansa kuolemattomuuden.

Nykyaikaistarina löytää kaikupohjaa ensisijaisesti uskonnollisista piireistä. Se on moraalinen saarna, jonka tarkoituksena on osoittaa, millaiseksi maailma on mennyt ihmisten unohtaessa pyhän kirjan opetukset. Vaikka kokonaisuus onkin prologia vahvempi, paistaa tästä selvästi läpi laskelmointi ja jopa lapsellisuus DeMillen paasatessa Raamatun oppeja kuin Mooses konsanaan. Laskelmointi kannatti, sillä elokuva oli maailmanmenestys, joka tuotti siihen sijoitetut rahat moninkertaisesti takaisin.

Kymmenet käskyt on mukiinmenevä elokuva, mutta ei missään nimessä DeMillen myöhempien raamattuspektaakkeleiden veroinen. Prologin jäykähköstä toteutuksesta ja nykyaikaistarinan paikoittaisista latteuksista huolimatta se on tutustumisen arvoinen teos, annos niin elokuvan kuin Hollywoodinkin kimaltelevaa historiaa.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202