Kotkanpyytäjän poika

The Eagle Hunter / Örnjägarens son (2009)

  • 3

René Bo Hansenin elokuva kertoo vapauden kaipuusta ja perinteiden kunnioittamisen tärkeydestä. Ensi-ilta 19.2

Heta Kämäräinen
julkaistu 2010-02-15 / päivitetty 25.02. klo 16:04

KUVA 2

Kotkanpyytäjät ratsailla
Kotkanpyytäjät ratsailla 

KUVA 1

Bazarbai Matyei ja kotka
Bazarbai Matyei ja kotka 

Kotkanpyytäjän poika

Ohjaus René Bo Hansen
Näyttelijät Bazarbai Matyei, Mardan Matei, Asilbek Badelkhan, Serikbai Khulan
Maa Saksa, Ruotsi, Tanska
Pituus 97 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Stromberg Productions, Eden Film, Filmboard Berlin-Brandenburg (FBB), Swedish Film Institute, FFF Bayern, Danish Filminstitute ja Kinoscreen Illusion ltd

Kotkanpyytäjän poika vie katsojan mukanaan Mongolian vuoristoisiin maisemiin. Alkeellisissa erämaaolosuhteissa asuu paimentolaispoika Bazarbai (Bazarbai Matyei) perheineen. Bazerbai haluaa muuttaa isoveljensä tavoin pääkaupunkiin Ulan Batoriin, mutta suunnitelman esteenä on perinteitä vaaliva isä. Hän haluaa siirtää isältä pojalle suuren kotkanmetsästäjän vastuun. Eräänä päivänä kotka kuitenkin karkaa, ja Bazarbai lähtee etsimään sitä. Kun kotka löytyy, hän päättääkin kotiinpaluun sijaan lähteä etsimään tietä veljen luokse kaupunkiin. Tästä alkaa kotkan ja Bazerbain yhteinen, jännittävä seikkailu.

Elokuvan on ohjannut tanskalainen René Bo Hansen. Dokumenttielokuvien ohjaamiseen erikoistuneen Hansenin sydäntä lähellä ovat erityisesti lasten elämästä kertominen ja sosiaalisten epäkohtien esilletuominen. Ohjaajan tausta näkyy selkeästi myös tässä elokuvassa. Elokuva on ammattimaisesti ohjattu ja sen sinänsä yksinkertaisessa tarinassa onnistutaan tuomaan esille elämän perusarvoja kuten perheen ja ystävyyden tärkeyttä. Kotkan kautta käydään läpi ihmisten vapauden kaipuuta ja perinteiden kunnioittamisen tärkeyttä.

Elokuva on tehty alkuperäiskielellä ja kaikki näyttelijät ovat paikallisia. Vaikka he ovatkin amatöörejä näyttelemisen suhteen, he tuovat elokuvaan aitouden tunnetta ja uskottavuutta. Mongolian maisemiin olisi vaikeaa kuvitella länsimaalaisia, englantia puhuvia näyttelijöitä. Henkilöhahmojen lisäksi kotka on elokuvassa hyvin keskeisessä roolissa ja se on äänettömyydessään elokuvan paras näyttelijä.

Elokuvalla on perustarinan lisäksi myös dokumentaarinen puolensa. Katsoja pääsee Bazarbain mukana tutustumaan Mongoliaan, joka on yksi maailman harvaan asutuimmista maista. Mongolia on kauttaaltaan ylänköä ja sen kylmätalvinen sekä vähäsateinen mannerilmasto luovat karut elämisen puitteet. Bazarbain perhe saa toimeentulonsa karjataloudesta, kuten valtaosa Mongolian väestöstä. He asuvat alkeellisissa olosuhteissa jurtassa, kuljetettavassa paimentolaismajassa aivan kuten paimentolaiset ovat vuosisatoja asuneet. Kotkanmetsästys elää vahvana ja ylpeänä perinteenä Mongoliassa, muualla tämä metsästystapa on lähes tuhoutunut. Mongolian irtauduttua Neuvostoliitosta 1990-luvulla on valtio avautunut ja nuoria kiehtova nykyaikaistuminen näkyy etenkin pääkaupunki Ulan Batorin elämässä.

Kaiken kaikkiaan Kotkanpyytäjän poika on lämminhenkinen koko perheelle sopiva draama. Katsoja pääsee elokuvan kautta lentämään kotkan mukana karun kauniissa vuoristomaisessa ja miettimään omia elämänarvojaan. Kaikki saavuttamisen arvoinen voi joskus olla tässä hetkessä.

Teksti: © 2010 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202