Koti eläintarhassa

We Bought a Zoo (2011)

| Blu-ray
  • 2

Cameron Crowen tosipohjainen kertomus yksinhuoltajaisän elämänmuutoksesta on yllättävän mutkaton.

julkaistu 2012-11-28 / päivitetty 28.11. klo 14:02

KUVA 1

Matt Damon
Matt Damon 

Koti eläintarhassa

Ohjaus Cameron Crowe
Näyttelijät Matt Damon, Scarlett Johansson, Elle Fanning, Colin Ford, Thomas Haden Church
Maa Yhdysvallat
Pituus 120 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Cameron Crowen perhekuvaus Koti eläintarhassa on yllättävän mutkaton tositarinaan pohjautuva kertomus yksinhuoltaja-isän (Matt Damon) yllättävästä uravalinnasta ja menetyksen kanssa kamppailevasta ydinperheestä.

Benjamin Mee (Damon) on jäänyt hiljattain leskeksi ja yrittää nyt selvitä arjesta kahden lapsensa kanssa. Kun journalistin urakin tuntuu jämähtäneen, on aika tehdä tuoreita päätöksiä ja rohkeita aloituksia. Kertaheitolla vaihtuu siis niin ura kuin elämäntyylikin: Benjamin päättää ostaa maaseudulta hätää kärsivän eläintarhan ja alkaa kunnostaa sitä jäljellä olevan henkilökunnan, erityisesti viehkeän päähoitajan (Scarlett Johansson), kanssa.

Ränsistyneen eläintarhan kunnostuksen ohessa kunnostetaan myös elämänasenteita, perhesuhteita ja nuollaan omia haavoja. Isä ja poika eivät tule toimeen, elämä ilman rakasta vaimoa ja äitiä tuntuu hetkittäin mahdottomalta, eikä itse eläintarhakaan tarjoa sellaista idylliä kuin Benjamin olisi toivonut. Työlista on loputon, ja pankkitili huutaa leipää.

Elokuvan premissi tuntuu liian yksinkertaiselta, jopa lapselliselta. Tekisikö Crowe elokuvan, jossa yksinkertaisesti kunnostetaan eläintarhaa ilman sen suurempaa jujua? Kyllä ja ei. Toisaalta elokuva on mutkaton ihmissuhdedraama, toisaalta Crowe onnistuu sanomaan jotain oleellista siitä, mitä ihmisen on joskus tehtävä löytääkseen uudestaan elämän kadonnut punainen lanka.

Benjaminin tapauksessa se vaati ilmeisesti eläintarhan oston.

Kaiken kaikkiaan Koti eläintarhassa on turhan waltdisneymäinen ollakseen muuta kuin helppo pala kokoperheen feel good -viihdettä. Crowen tuntien olisi odottanut ja toivonut persoonallisempaa otetta sinänsä konventionaaliseen tarinaan.

Elokuvan parasta antia lienevät roolisuoritukset. Matt Damon on miellyttävä maanläheisessä ja sympaattisessa pääroolissa, ja Scarlett Johanssonkin onnistuu tällä kertaa olemaan muutakin kuin nätti tiukkana eläintenhoitajana. Lapsinäyttelijä Maggie Elizabeth Jones esittää valloittavasti Benjaminin pirteää tytärtä. Sivurooleissa vilahtavat Thomas Haden Church ja Elle Fanning.

Blu-ray: Universalin julkaisussa on kuvaformaattina 1.85:1 teräväpiirtokuva. Ääniraitana on DTS-HD MA 5.1.

Lisämateriaaleina löytyy Ohjaaja Cameron Crowen, näyttelijä JB Smooven ja leikkaaja Mark Livolsin kommenttiraidan, koosteet: ”We Shot a Zoo”, ”Their Happy is Too Loud”, ”The Real Mee“, Neal Prestonin kuvagallerian, mokakoosteen, poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, trailerin ja dokumentin “Oikean perheen tarina, The Real Mee”.

Teksti: © 2012 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202