Norjalainen lauttaseikkalu Kon-Tiki on taidokas mukaelma klassisesta Hollywood-eskapismistä.
Kon-Tiki kuvaa norjalaisen seikkailijan Thor Heyardahlin vuonna 1947 tekemää lauttaretkeä Atlantin ylin. Hollywoodista kerronnan elkeensä napannut eskapistinen purjehdusjännäri on norjalaisille tekijöilleen teknisesti korkealaatuinen työnäyte, joka kuitenkin tavoittaa avomeren karunkauniin eristyneisyyden ja vaaran vain hetkittäin.
Hollywood-tyylilajissaan Kon-Tiki on klassinen. Se erottuu myönteisesti usein umpisurkeiden, ihmiskosketuksen menettäiden nykyverrokkiensa rinnalla. Hahmojen tietystä pelkistyneisyydestä huolimatta kuusihenkisen, ennalta lähes purjehdustaidottoman miehistön sisäiset jännitteet kantavat kerrontaa. Heyardahlin suhde Norjassa odottaviin vaimoon ja lapsiin on kliseisemmin kuvattu ja turha kerronnallinen kompromissi.
Ohjaajien Joachim Rønning ja Espen Sandberg visuaalinen näkemys merenkäynnistä on vahva. Eristys on muutenkin aina budjettitietoinen valinta. Verrattain pienestä 16 miljoonan dollarin budjetista huolimatta veitsenterävät kuvat eivät näytä kompromisseilta – lukematta kenties alun kohtauksia New Yorkissa, jossa sinällään pirteän sarjakuvamainen historiallinen kaupunkimaisema särähtää yleisen realismin mukailun lomassa. Myös luontosuhde on vanhan seikkailuelokuvan lajissa eksotistinen.
Vasta päättyneen sodan kaiku kumisee vain vaimeasti. Merimatkan syvimmällä hetkellä ajelehtija paljastaa toiselle, miksi on juuri pelastanut tämän ja samalla miksi oikeastaan on mukana Kon-Tikin riskiretkellä. Tätä pakoa edelliseltä elämältä kuitenkin lähinnä glamorisoidaan pinnallisesti.
Kon-Tiki on mukavasti jännittävä elokuva; liian mukava päästäkseen ihon alle. Hagiografisen kuvan sijaan olisi mielellään tavannut sen itsekkään, omahyväisen Heyardahlin, josta elokuvan dialogissakin on maininta. Tällaisia retkiä tuskin tehdään pepsodent-hymy naamalla.
Teksti: 2013 Aleksi Salonen
Elokuva nähtiin myös osana vuoden 2013 Season Film Festivalia.
Lue raportti »
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA