Kohti valoa

Hikari (2017)

  • 3

Rakkaus loistaa valoa pimeyteen Naomi Kawasen liikuttavassa näkemyksessä kuvien voimasta.

julkaistu 2018-05-07 / päivitetty 07.05. klo 06:06

KUVA 2

Ayame Misaki ja Masatoshi Nagase
Ayame Misaki ja Masatoshi Nagase 

KUVA 1

Ayame Misaki
Ayame Misaki 

Kohti valoa

Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Palkittu japanilaisohjaaja Naomi Kawase laskee katseensa nöyrästi sokeiden keskuuteen tarinalla kuvailutulkkauksia näkövammaisille työkseen kirjoittavasta elokuvakertojasta, joka rakastuu sokeutuvaan valokuvaajaan. Tästä asetelmasta Kohti valoa yrittää löytää metaforan tarpeelle huomioida, kommunikoida sekä kuvitella, mitä toiset ihmiset ajattelevat, näkevät ja tuntevat.

Kieltämättä elokuvassa on läsnä Kawasen toisinaan ärsyttäväkin taipumus sentimentaalisuuteen, jota tämänkaltainen aihe ainoastaan vahvistaa. Panosten vakavuus sekä romanssin epätodennäköisyys pitävät kuitenkin kiinnostusta yllä, ja Kohti valoa edustaakin edistysaskelta imelän Kirsikkapuiden alla-elokuvan (2015) jälkeen.

Misako (Ayame Misaki) on nuori nainen, joka nähdään ja kuullaan kommentoimassa elokuvaa, joka ensin täyttää valkokankaan, mutta näyttääkin sitten olevan ikään kuin tietokoneterminaalissa, kahden vastakkaiseksi käännetyn pilkun välissä. Hiljalleen katsoja tajuaa, että teos on kohdistettu sokeiden komitealle, joka kuuntelee samalla, kun Misako lukee kommentaarinsa ensimmäistä luonnosta ääneen.

Hurmaavan huumorin saattelemana paneeli tarjoaa rakentavaa kritiikkiä. Jokainen sana, jokainen tavu merkitsee. Jos kuvailu on turhan niukkaa tai epämääräistä, Misako ei tee työtään, mutta liika on taas tungettelevaa ja yliolkaista, eikä salli sokeiden ”katsojien” harjoittaa ainoaa etuoikeuttaan – kuvitella henkilökohtaisesti, mitä valkokankaalla on.

Misako järkyttyy kuitenkin silminnähden, kun huomattavasti vanhempi valokuvaaja Nakamori (Masatoshi Nagase) kyseenalaistaa töykeästi hänen pätevyytensä ja tekstuaaliset tulkintansa. Nakamorin suuttumus johtuu osittain siitä, että mies ei ole vielä hyväksynyt tilaansa, vaan tarrautuu yhä vihaisesti näkevän auktoriteettiin. Mutta Misako puree henkisesti takaisin – vihjaten, että vika saattaakin olla Nakamorin mielikuvituksessa. Todella uskalias vastapisto.

Kiintoisa ja viehättävä kohtaus haastaa yleisön pohtimaan, kuinka kokonaisvaltaisesti kohtaukset ylipäänsä sitouttavat katsojiaan visuaalisesti. Sanallistetussa manifestissa on kyse myös tulkinnasta ja käännöksestä.

Vaikka ensikohtaaminen ei olekaan hellyttävä, Misakon ja Nakamorin suhde kehittyy liikuttavasti yhdessä rappeutuvan näkökyvyn kanssa. Misakolle muodostuu pakkomielle eräästä arvostetun valokuvaajan vangitsemasta auringonlaskusta, joka juonenkuljetuksen välineenä venyttää uskottavuutta ja vetoaa luultavasti paremmin festivaalituomaristoon kuin keskivertokatsojaan. Kysymystä huolenpidosta ja riippuvuudesta vaikeuttaa entisestään Misakon iäkäs äiti, joka kärsii dementiasta ja saattaa joutua hoitokotiin.

Faksit, puhelinkortit ja 500 jenin kolikot antavat elokuvalle samanlaisen tunteen ajalla leikittelystä kuin Pulp Fictionissa. Mutta älypuhelimet paljastavat modernin miljöön, ja kuvastavat päähenkilön kamppailua paitsi sokeutumisen myös nykymaailman kanssa, vaikka uudenaikaiset vempaimet ironisesti helpottavatkin Nakamorin elämää.

”Kauneinta on se, mikä on juuri katoamaisillaan, silmiemme edessä”, kuuluu avainrepliikki, joka määrittää niin elokuvan estetiikan kuin etiikan. Kukan, pilven tai lentävän linnun katoavainen kauneus – tai oikeastaan mikä tahansa pysäytetty olemisen hetki – lumoaa lyhyytensä vuoksi. Syksyn myöhäiset iltapäivät Kansain maaseudulla ovat mitä kauneinta katsottavaa, vaikka Naran kuuluisat maamerkit eivät kuvissa vilahdakaan.

Katoamisen hetkellä luontokappale saavuttaa kauneutensa huipun, ja kun tämän hyväksyy, oppii näkemään sekä oman että maailman väliaikaisuuden. Ihmiskunta asettaa valtavan painoarvon visuaaliselle aistille: nähdyksi tulemista pidetään olemassaolon mittana. Sokeutuva valokuvaaja onkin siis ekspressiivinen kuva. Tätä kaikkea Kohti valoa heijastelee pehmeän harkitusti.

Teksti: 2018 Samu Oksanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Karun kaunis Isle of Dogs

Isle of Dogs

Samu Oksanen | 15.05.

Futuristinen nukkeanimaatio koirien eristysleiristä kysyy: “Mitä tapahtuikaan ihmisen parhaalle ystävälle?”

Lue lisää »
Michelle Williams ja Amy Schumer

I Feel Pretty

Kreeta Korhola | 10.05.

Amy Schumer ja Michelle Williams loistavat muutoin hieman latteaksi jäävässä komediassa itsevarmuuden tärkeydestä.

Lue lisää »
Josh Brolin on Thanos

Avengers: Infinity War

Aleksi Salonen | 25.04.

Mahdottomassa montaasielokuvassa on panoksia, joita aiemmissa osissa ei voinut olla.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Donald Sutherland ja Helen Mirren

Viimeinen loma

Samu Oksanen | 05.04.

Alzheimer-komedia kultaisia vuosiaan viettävän avioparin kapinasta nousee tien päälle, mutta pitäytyy keskikaistalla.

Lue lisää »
Josh Brolin on Thanos

Avengers: Infinity War

Aleksi Salonen | 25.04.

Mahdottomassa montaasielokuvassa on panoksia, joita aiemmissa osissa ei voinut olla.

Lue lisää »
Arnaud Valois

BPM (Beats per Minute)

Aleksi Salonen | 27.03.

AIDS-aktivismikuvauksessa on välitöntä kiireellisyyden tuntua, joka erottaa sen jälkiviisaasta historiallisuudesta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Barry Keoghan ja Colin Firth

The Killing of a Sacred Deer

Aleksi Salonen | Blu-ray | 11.04.

Kreikkalaisen myytin päivitys nykyaikaan toi Cannesin parhaan käsikirjoituksen palkinnon, ihan ansaitusti.

Lue lisää »
Kenneth Branagh ja Daisy Ridley

Idän pikajunan arvoitus

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.05.

Mestarietsivä Hercule Poirot palaa valkokankaille hyppäämällä murhajunan kyytiin Agatha Christien klassikkokertomuksessa.

Lue lisää »
Daisy Ridley

Star Wars: The Last Jedi

Aleksi Salonen | Blu-ray | 24.04.

Komiteakäsikirjoitukselta maistuva jediseikkailu taistelee löytääkseen jonkin syyn olemassaololleen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202