Kohtalon valvojat

The Adjustment Bureau (2011)

| Blu-ray
  • 3

Vapaa tahto on vain illuusiota dickiläisessä huumekuvitelmien ja jumalharhojen kudelmassa.

julkaistu 2011-07-25 / päivitetty 12.08. klo 11:11

KUVA 4

Kohtalonvalvojat
Kohtalonvalvojat 

KUVA 3

Michael Kelly
Michael Kelly 

KUVA 2

Emily Blunt ja Matt Damon
Emily Blunt ja Matt Damon 

KUVA 1

Matt Damon ja Michael Bloomberg
Matt Damon ja Michael Bloomberg 

Kohtalon valvojat

Ohjaus George Nolfi
Näyttelijät Matt Damon, Emily Blunt, Anthony Mackie, John Slattery, Michael Kelly, Terence Stamp, Jon Stewart
Maa Yhdysvallat
Pituus 107min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Adjustment Bureau poster

Poliitikko (Matt Damon) saa huomata, että vapaa tahto on illuusiota, dickiläisessä scifi-paranoian, LSD-kuvitelmien ja jumalharhojen kudelmassa. Sovitetun käsikirjoituksen keskiössä on kuitenkin poliitikon ja tanssijan (Emily Blunt) uhrauksia vaativa rakkaus.

Kohtalon valvojia on helppo lukea Philip K. Dickin tuotannon linssin läpi, vaikka ohjaaja George Nolfin käsikirjoitus perustuukin vain osin scifi-kirjailijan novelliin. Nolfi silottelee toki Dickin kiintoisimman annin, maailman ja mielen rajapinnan häiriön.

Nuori tähtipoliitikko David Norris on jo nousemassa senaattiin, kun viime hetken paljastus opiskelija-ajan hölmöilyistä suistaa kampanjan voiton raiteilta. Ennen tappiopuhetta Norris kohtaa sattumalta viehättävän boheemin, modernin tanssijan Elise Sellasin. Ihastuminen innoittaa puheeseen, joka rehellisyydessään palauttaa Norrisin iskuvalmiuden seuraaviin vaaleihin.

Kaksikko tapaa vielä seuraavana päivänä bussissa. Kohtaloa, molemmat ajattelevat. Väärää kohtaloa, sanovat yläkerran ukon agentit. Hattupäiset kohtalonvalvojat ottavat verhon taakse vahingossa kurkistaneen kiinni ja uhkaavat Norrisia teknolobotomialla, jos tämä tapaa vielä Elisen tai kertoo kävelevistä käpylisäkkeistä kellekään.

Paralleelit paranoidiin skitsofreniaan ovat ilmeisiä. Nolfin tulkinta ohjaa ajatukset kuitenkin predestinaatio-opin ja vapaan tahdon metafysiikkaan, sillä päähenkilön kokemusten todenperäisyyttä ei kyseenalaisteta. Suunta on sekin kiinnostava, mutta lähestyminen turhan lempeä. Yksilö on lopulta taas vallassa.

Suurimmat panokset ja onnistumiset ovatkin Bluntin ja Damonin hahmojen välille viritetyssä kielletyssä romanssissa. Yhteiskunnallinen huippumenestys ja onnellisuus esitetään toisilleen ristiriitaisiksi pyrkimyksiksi. Vaikka yksilö on vapaa valitsemaan, tulevat vaihtoehdot ulkopäin. Valinta on odotetunlainen, mutta rajoitusten tunnustaminen tervetullutta realismia. Pääpari on rooleissaan sympaattinen.

Maininnan ansaitsee ensimmäisen näytöksen vahva sidonta tosimaailmaan. Ruudulla ja puherooleissa vilahtelee poikkeuksellisen suuri joukko Yhdysvaltain poliittisen kentän pelaajia New Yorkin pormestarista Daily Show’n Jon Stewartiin. Stewartin tarpeetonta kaksoivisiittiä lukuunottamatta keino antaa uskottavuutta ajatukselle Damonista huippupoliitikkona.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Blu-ray: Elokuvan pohjoismaisen version on julkaissut Universal. Julkaisu on kuvan- (1080p HD laajakuva 1.85:1) ja äänenlaadultaan (DTS-HD Master Audio 5.1) huipputasoa. Lisämateriaalipuolella kuusi kappaletta poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia, Googlen sponsoroima interaktiivinen New Yorkin -kartta “Labyrinth of Doors”, New Yorkin kuvauspaikkana esittelevä “Leaping Through New York” (8 min), elokuvan rakkaustarinasta kertova “Destined to Be” (5 min), Emily Bluntin tanssiharjoituksia valottava “Becoming Elise” (7 min) ja ohjaaja-käsikirjoittaja George Nolfin kommenttiraita. Ekstroja ei ole tekstitetty suomeksi, mutta ne ovat teräväpiirtomuodossa.

Blu-ray teksti: © 2011 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202