Kaunis mieli

A Beautiful Mind (2001)

  • 4

Kaunis mieli on pitkästä aikaa harvinaisen oivaltava ja koskettava tosikertomus älyllisesti lahjakkaasta miehestä, John Nashista (Russell Crowe, Gladiaattori, The Insider – sisäpiirissä), joka on nero…

julkaistu 2009-01-15 / päivitetty 16.03. klo 10:10

KUVA 1

Russell Crowe
Russell Crowe 

Kaunis mieli

Ohjaus Ron Howard
Näyttelijät Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ed Harris, Paul Bettany
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 135 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 Imagine Entertainment.

Monien menestyselokuvien ohjaaja Ron Howard (Apollo 13, Grinch) räjäytti jälleen potin tuoreimmalla elokuvallaan Kaunis mieli (A Beautiful Mind, 2001 USA). Se voitti kaikki tärkeimmät oscarit (lukuun ottamatta paras miespääosa-pystiä, joka annettiin epäoikeudenmukaisesti Denzel Washingtonille Hollywood-kieroilujen tuloksena), eli palkinnot parhaasta ohjauksesta ja parhaasta elokuvasta.

Eikä elokuvaa ole turhaan kehuttu; Kaunis mieli on pitkästä aikaa harvinaisen oivaltava ja koskettava tosikertomus älyllisesti lahjakkaasta miehestä, John Nashista (Russell Crowe, Gladiaattori, The Insider – sisäpiirissä), joka on nero matematiikan suhteen, mutta ei omaa juuri minkäänlaisia sosiaalisia taitoja. Hänen ala-asteen opettajallakin oli tapana sanoa, että Johnilla on “kaksi puolikasta aivoja, mutta vain yksi puolikas sydäntä”. Juuri siksi yliopistoaika oli Johnille vaikeaa, koska hänen oli vaikea tulla toimeen muiden “nuorten nerojen” kanssa. Onneksi hänellä oli ystävänään persoonallinen huonetoverinsa Charles (Paul Bettany), joka piti hänet edes jokseenkin ruodussaan.

Yliopiston jälkeen Johnista tulee menestynyt matemaatikko, joka pystyy selvittämään lähes kaavan kuin kaavan. Kun hän vielä tapaa tulevan vaimonsa Alician, elämä todella tuntuu hymyilevän. Aurinkoiselle taivaalle alkaa kuitenkin kerääntymään mustia pilviä, kun John sekaantuu hallituksen salaiseen operaatioon, jolla yritetään estää neuvostoliittolaisten suunnittelema pommi-isku. Lopulta kylmän sodan kissa-hiiri-leikki menee niin pitkälle, että jopa Johnin ja hänen raskaana olevan vaimonsa henkeä uhataan. Ainoastaan Parcher (Ed Harris, Apollo 13, Truman Show) niminen salainen agentti voi suojella Johnia ja Aliciaa neuvostoliittolaisilta, eikä siitäkään ole enää varmuutta, kun selviää, että John ei halua enää olla tekemisissä koko projektin kanssa.

Elokuva siis sijoittuu toisen maailmansodan jälkeiseen Kylmän sodan aikaan, ja tarinassakin on sijaa Amerikan ja Neuvostoliiton väliselle poliittiselle jännitykselle. Elokuva alkaa kertomalla Johnin yliopisto-ajoista ja tämä onkin elokuvan vahvimpia hetkiä. Tämän jälkeen tarina muuttuu hetkellisesti enemmänkin jännäriksi kuin draamaksi, mutta palaa uomiinsa jälleen, kun Nash diagnosoidaan skitsofreenikoksi. Elokuvan ainoaa juonellisesti heikkoa lenkkiä on vaikeaa selvittää katsojille, jotka eivät ole elokuvaa vielä nähneet, sillä sen tekeminen saattaa pilata katsojilta paljon. Joka tapauksessa elokuvan puolen välin jälkeen tapahtuva juonen täyskäännös tuhoaa paljon siihen asti nähdystä tarinasta. Se lieneekin ainoa mainitsemisen arvoinen miinus tässä muuten niin taidokkaasti kerrotussa elokuvassa.

Russell Crowe tekee vakuuttavaa työtä John Nashina. Hän olisi ehdottomasti ansainnut Oscarin parhaasta pääosasta, mutta suorastaan tekopyhä (sanottakoon se taas kerran) Oscar-akatemia päätti lahjoittaa pystin tänä vuonna Denzel Washingtonille. Ilmeisesti jonkunlaisen rotu tasa-arvon takia palkinto Denzelille annettiin (vaikka harvat sitä ääneen sanovatkaan), sillä hänen suorituksena Training Dayssa ei todellakaan kohonnut keskitasoa korkeammalle. Jennifer Connelly puolestaan sai kuin saikin hyvin ansaitun Oscarinsa vaativasta roolistaan John Nashin vaimona. Hänen suorituksestaan näkee selvästi, että Alician rooli vaikean miehensä rinnalla on kaikkea muuta kuin helppo. Johnin ja Alician välinen rakkaustarina ei ole klassinen kermavaahtoa-ja-mansikkaa-tyyppinen hehkutus, vaan paljon aidomman makuinen kuvaus rakkaudesta, joka vaativuudestaan huolimatta on niin syvä, että sen avulla pari selviää raskaistakin koettelemuksista. Tällaiset todellisia arvoja ja arkisia tunteita punnitsevat kuvaukset ovat valitettavan harvinaisia tämän päivän elokuvissa.

Kaunis mieli tosiaan ansaitsee paikkansa Hollywoodin kuolemattomien joukossa, vaikka tällä kertaa ei ihan täysiä pisteitä minulta irronnutkaan. Kaunis mieli tarjoaa kauniin ja koskettavan tarinan rakkaudesta, ihmisen sitkeydestä ja kyvystä voittaa mahdottomiltakin tuntuvat esteet. Tämä kaksituntinen jättää tuskin ketään kylmäksi. Erinomainen valinta hämärän syksyiseen iltaan.

teksti: © 2002 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202