Kätkijät

Kari-gurashi no Arietti (2010)

| Blu-ray
  • 3

Kätkijät on lähellä perustajakaksikon huippuja, mutta jostain sekaan on livahtanut annos äkläkkää Disney-siirappia.

julkaistu 2012-03-26 / päivitetty 26.03. klo 19:07

KUVA 4

Kätkijät
Kätkijät 

KUVA 3

Kätkijät
Kätkijät 

KUVA 2

Kätkijät
Kätkijät 

KUVA 1

Kätkijät
Kätkijät 

Kätkijät

Ohjaus Hiromasa Yonebayashi
Näyttelijät (Japaninkielisinä ääninä) Mirai Shida, Ryûnosuke Kamiki, Shinobu Ohtake, Keiko Takeshita, Tatsuya Fujiwara, Tomokazu Miura, Kirin Kiki
Maa Japani
Pituus 94 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Uutta ohjaasukupolvea hakeva Ghibli palaa mestari Miyazakin vanhaan ideaan filmatisoida Mary Nortonin suosikkisatu. Muodollisesti Kätkijät on lähellä perustajakaksikon huippuja, mutta jostain sekaan on livahtanut annos äkläkkää Disney-siirappia.

Animaattorista nyt ohjaajaksi kohonnut Hiromasa Yonebayashi on uusin kokelas Ghibli-puikoissa, nuoremman Miyazakin ensiyritys Ursula Le Guinin teoksen kanssa ei ollut järin lupaava. Toistaiseksi vain äkillisesti kuollut Yoshifumi Kondo on onnistunut oppi-isiensä suurten jalkineiden täyttämisessä Sydämen kuiskauksella (1995).

Tarttuminen vuonna 1955 alkunsa saaneen Kätkijät-kirjasarjan elokuvaamiseen on luontevaa jatkoa pienimuotoiselle Ponyolle. Peukaloiset päähenkilöt ja rajattu tapahtumapaikka ovat lapsenmielen temmellyskentää. Animaatio onkin vahvoilla näkökulmahetkissä, joissa tavallisesta tehdään maagista mittakaavanmuutoksella.

Päähenkilö Arrietta on itsenäinen tyttö, tosin vaaksanmittainen. Ghiblin tuttua linjaa jatketaan Yonebayashin alaisuudessa hieman pakotetun oloisesti. Kiiltokuvamainen protagonisti typistyy muutamaan ominaisuuteen – innokkuus, rohkeus, kuuliaisuus. Hahmojen rooleissa ja reaktioissa on muutenkin tietyille animetyyleille ominaista söpöilevää kliseisyyttä.

Makean tylsähkö musiikkiraita (hovisäveltäjä Joe Hisaishin sijaan Cécile Corbel), tavanomainen dialogi ja ylikorostettu hyväntuulisuus vaivuttavat lempeään uneliaisuuteen. “Naapurin” sydänvaivaisen ihmispojan kanssa virittyvä ujo romanssi, aikuistumisen teema, kaipaisi rohkeampaa draamaa.

Luontokuvaus on rehevää. Vehreissä, syvänvihreissä vesivärinäkymissä ja rikkaissa kalvoasetelmissa vangitaan luonto sykähdyttävimmillään. Kätkijöiden (tytär, isä ja äiti) pieni koko ulottaa käsikirjoituksen sovittaneen Miyazakin elävää syleilevän animismin koppakuoriaisiin, lumpeenlehtiin, sadepisaroihin.

Mikrofysiikasta, kuten erityisen jäykästä tarranauhasta, verhoissa kiipeilyn vaivattomuudesta ja yhtenä pisarana kuppiin loiskahtavasta teestä irtoaa runsaasti iloa.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 1.85:1-laajakuva ja Suomen- sekä Japaninkieliset Dolby Digital 5.1 -ääniraidat. Tietoa lisämateriaalista ei saatavilla.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Elokuva nähtiin myös osana vuoden 2011 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.
Lue raportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202