Kananlento

Chicken Run (2000)

  • 2

Vaikka tarina tökkii, animointi on laadukasta.

julkaistu 2000-07-03 / päivitetty 03.07. klo 14:02

KUVA 1

Kanat pakosalla. Juokse kana!
Kanat pakosalla. Juokse kana! 

Kananlento

Ohjaus Peter Lord ja Nick Park
Näyttelijät Phil Daniels, Lynn Ferguson, Mel Gibson
Maa Iso-Britannia
Pituus 84 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2000 Aardman Animations, Allied Filmmakers, DreamWorks SKG ja Pathé Pictures.

Wallace ja Cromit -animaatioilla mainetta ja kunniaa nauttineet brittitaiteilijat Nick Park ja Peter Lord ovat tehneet ensimmäisen kokopitkänelokuvansa, jonka takana on suuryhtiö DreamWorks. Parkin ja Lordin oma yhtiö Aardman on ollut koko elokuvan takana, eikä DreemWorks pistänyt näppejänsä peliin muovailun suhteen, vaan vastasi vaan tuottamisesta. Kananlento (Chicken Run, 2000 Iso-Britania) ei onnistu elokuvana olemaan kovinkaan kummoinen. En tiedä olisiko syynä muovailuvahan tylsyys ja huomattavasti tyylikkäämpi tietokonetekniikalla työstetty elokuva. Kananlennossa on kuitenkin puutetta myös juonen suhteen, aivan liian vaisu ja tavallinen “yhdessä voitetaan paha” -elokuva.

Suuresta Pakoretkestä ja monista muista sotaelokuvista ideansa ammentava animaatioelokuva on käännetty kanojen kielelle liiankin selkeästi. Kanalan tyrannimainen omistaja rouva Piipun esikuvaa tai kanojen latojen ulkomuotoa ei tarvitse miettiä, taustalla seisoo joskus jopa vartiotorni (mitä se tekee kanalassa?). Kuten DreamWorksin Ötökän Elämää, päättyy myös Kananlento, yhteistyöllä rakennetun linnun avulla ja koko yhdyskunta pelastuu. Vaikka juoni tökkii kuin raspilla harjattaessa onnistuu elokuva animaationa olemaan hyvä.

Suomalaisnäyttelijöiltä äänensä saaneet kanat toimivat kehnosti. Välistä äänet häviävät pahasti kotkotuksen ja muun melun taakse eikä sanoista saa aina selvää. Täten yksi sulka pois ohjaaja Kari Tammisen hatusta. Kananlento jää hiukan raa´aksi piiraaksi, jota ei kruunaa kaunis kuorrutus. Parilla toiminnallisemmalla kohtauksella ei koko puolitoista tuntista lennetä, vaan tämä kana tippuu jo puolessa välissä.

Aardman yhtiön aikaisemmat teokset, Väärät housut, Läheltä piti ja Suurenmoinen huviretki toimivat juuri pituutensa ja minimalisminsa ansioista. Pienessä ympäristössä tapahtuvat tilanteet toimivat, kun taas Kananlennon kunnian himoinen pako aidalla ympäröidystä kanalasta ei toimi. Kananlennossa ikävä kyllä tapahtuu lähes kaikki kanalassa, jolloin ympäristö tulee liiankin nopeasti tutuksi, kerran käydään piirakkakoneessa, mutta muuten ollaankin vain kanalassa. Kanojen ja Roki-kukon sukupuolia ei oikein huomaa tuhatpäisessä kanalassa, kun kaikilla tuntuu olevan saman väriset sulat ja heltat.

Elokuva ei tarjoa kovin hyvää tarinaa, mutta animaatiotekniikka elokuvassa on hienoa. Ja suhteessa siihen työnmäärään mitä sen tekemiseen on mennyt (20 kuukautta kuvauksia) on Kananlento suuri saavutus. Sääli vain, että todennäköisesti vaha-elokuvat ovat väistymässä tietokone-elokuvien tieltä (viit. Toy Storyt ja Muurahaizet).

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202