Kaltereiden takana

The Interview (1998)

  • 4

Kaltereiden takana on sopivasti erilainen trilleri

julkaistu 2001-07-03 / päivitetty 03.07. klo 14:02

KUVA 1

Hugo Weaving Aaron jeffery
Hugo Weaving Aaron jeffery 

Kaltereiden takana

Ohjaus Craig Monahan
Näyttelijät Hugo Weaving, Tony Martin, Aaron Jeffery
Maa Australia
Pituus 104 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1998 Pointblank Pictures.

Australia on elokuvamaailman uusi Hollywood tai ainakin Tampere. George Lucasin Star Wars Episodi 2 kuvattiin osittain Australiassa ja Tunisiassa. Taru Sormusten herrasta trilogian kaikki kolme elokuvaa tehdään naapurisaarella Uudessa-Seelannissa ja ohjaajana on australialainen splatter-velho Peter Jackson. Joulun alla videolla saapunut Holy Smoke! – pyhässä pilvessä kuvattiin myös Australiassa. Lisäksi kengurumaasta saapuu suoran televisioon kohtuullisen paljon laadukkaita trillereitä. Suomalaiset elokuvienlevittäjät voisivat rohkeasti hankkia itselleen elokuvia teatterilevitykseen ja videolle. Finnkino on nyt tehnyt esimerkillisen työn ja on valinnut listalleen australialaisen elokuvan.

Kaltereiden takana (The Interview, 1998 Australia) on hyvä valinta. Se on palkittu Montrealin elokuvafestivaaleilla ’98 ja Australiassa elokuvasäätiön juhlilla 1998 parhaasta pääosasta (Hugo Weaving). Kotimaassa elokuva sai myös käsikirjoituksesta palkinnon ja se oli myös paras elokuva kyseisenä vuonna. Kaltereiden takana hipoo läheltä mestariteokseksi luokittelua. Pääosassa esiintyvä Hugo Weaving on jälkeenpäin tullut tutuksi Matrixin kylmäverisenä agentti Smithinä. Tässä elokuvassa Weaving näyttää myös pehmeän puolensa.

Kaltereiden takana on sopivasti erilainen trilleri, jonka jännitys piinaa psykologista puolta aivan lopputeksteille asti. Eikä näyttelijäsuoritukset jää amatöörimäiseksi haahuiluiksi, sillä käsikirjoitus vaatii mehua pohkeista. Alun “pohjustuksen” jälkeen juttua aletaan kuljettamaan pitkien, mutta ei kovinkaan menneisyyttä rakentavien dialogien avulla. Eddie Fleming (Weaving) haetaan kovakouraisesti kotoaan poliisilaitokselle kuulusteluhuoneeseen. Pidätyksen hoitavat kivikasvoiset poliisit Steele (Tony Martin) ja vanhempi konstaapeli Prior (Aaron Jeffery). Miehet alkavat raapia Flemingin muistista parin kuukauden takaisia tapahtumia. Sängystä repäisty Fleming on täysin tiedoton miksi hänet on tuotu asemalle ja mistä häntä syytetään? Metalliseinäisessä ja pölyisessä kuulusteluhuoneessa käydään useiden tuntien selvittelyt, joiden myötä selviää kolmikon päämäärät.

Film noir -tyylinen, minimaalisella koneistolla tuotettu filmi toimii hienosti. Ohjaaja Craig Monahan, joka on toiminut myös käsikirjoittajana, kuljettaa katsojaa tiukasti narunsa päässä. Kysymyksiä esitetään kuin kuulustelussa, mutta vastauksia ei anneta. Tahallisesti jätetään onnistuneesti tärkeitä ja valaisevia vastauksia rikosarkistoon pölyttymään, jolloin katsoja joutuu kerjäämään selvityksiä tapahtuneelle. Elokuva alkaa samalla tavalla mitä sci-fi-trilleri Dark City. Emme saa tietää kuka on päähenkilö, minne hän on menossa ja miksi. Juuri tämä suuren kysymysmerkin alla pällistely kiehtoi ainakin minua.

Hugo Weavingin työttömän yksineläjän rooli ei ollut aivan palkinnon arvoinen suoritus. Kieltämättä hahmolta vaadittiin paljon juonenkäänteiden johdosta, joissa tapahtuu pientä lipsumista hiukan ennen loppua. Tällöin myös paljastui missä miehen rahkeet tällä kertaa riittivät. Poliisina, pöydän toisella puolella istunut Tony Martin herätti selässä karvat pystyyn. Elokuva Kaltereiden takana on kuitenkin ohjaaja-käsikirjoittaja Monahanin tanssia mereltä aavikolle Madonnan ja Paavin kanssa. Se parhaiten nauraa, joka viimeiseksi nauraa on sananlasku päätökselle, jonka katsoja kokee lopussa.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202