Kaltereiden takana

The Interview (1998)

  • 4

Kaltereiden takana on sopivasti erilainen trilleri

julkaistu 2001-07-03 / päivitetty 03.07. klo 14:02

KUVA 1

Hugo Weaving Aaron jeffery
Hugo Weaving Aaron jeffery 

Kaltereiden takana

Ohjaus Craig Monahan
Näyttelijät Hugo Weaving, Tony Martin, Aaron Jeffery
Maa Australia
Pituus 104 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1998 Pointblank Pictures.

Australia on elokuvamaailman uusi Hollywood tai ainakin Tampere. George Lucasin Star Wars Episodi 2 kuvattiin osittain Australiassa ja Tunisiassa. Taru Sormusten herrasta trilogian kaikki kolme elokuvaa tehdään naapurisaarella Uudessa-Seelannissa ja ohjaajana on australialainen splatter-velho Peter Jackson. Joulun alla videolla saapunut Holy Smoke! – pyhässä pilvessä kuvattiin myös Australiassa. Lisäksi kengurumaasta saapuu suoran televisioon kohtuullisen paljon laadukkaita trillereitä. Suomalaiset elokuvienlevittäjät voisivat rohkeasti hankkia itselleen elokuvia teatterilevitykseen ja videolle. Finnkino on nyt tehnyt esimerkillisen työn ja on valinnut listalleen australialaisen elokuvan.

Kaltereiden takana (The Interview, 1998 Australia) on hyvä valinta. Se on palkittu Montrealin elokuvafestivaaleilla ’98 ja Australiassa elokuvasäätiön juhlilla 1998 parhaasta pääosasta (Hugo Weaving). Kotimaassa elokuva sai myös käsikirjoituksesta palkinnon ja se oli myös paras elokuva kyseisenä vuonna. Kaltereiden takana hipoo läheltä mestariteokseksi luokittelua. Pääosassa esiintyvä Hugo Weaving on jälkeenpäin tullut tutuksi Matrixin kylmäverisenä agentti Smithinä. Tässä elokuvassa Weaving näyttää myös pehmeän puolensa.

Kaltereiden takana on sopivasti erilainen trilleri, jonka jännitys piinaa psykologista puolta aivan lopputeksteille asti. Eikä näyttelijäsuoritukset jää amatöörimäiseksi haahuiluiksi, sillä käsikirjoitus vaatii mehua pohkeista. Alun “pohjustuksen” jälkeen juttua aletaan kuljettamaan pitkien, mutta ei kovinkaan menneisyyttä rakentavien dialogien avulla. Eddie Fleming (Weaving) haetaan kovakouraisesti kotoaan poliisilaitokselle kuulusteluhuoneeseen. Pidätyksen hoitavat kivikasvoiset poliisit Steele (Tony Martin) ja vanhempi konstaapeli Prior (Aaron Jeffery). Miehet alkavat raapia Flemingin muistista parin kuukauden takaisia tapahtumia. Sängystä repäisty Fleming on täysin tiedoton miksi hänet on tuotu asemalle ja mistä häntä syytetään? Metalliseinäisessä ja pölyisessä kuulusteluhuoneessa käydään useiden tuntien selvittelyt, joiden myötä selviää kolmikon päämäärät.

Film noir -tyylinen, minimaalisella koneistolla tuotettu filmi toimii hienosti. Ohjaaja Craig Monahan, joka on toiminut myös käsikirjoittajana, kuljettaa katsojaa tiukasti narunsa päässä. Kysymyksiä esitetään kuin kuulustelussa, mutta vastauksia ei anneta. Tahallisesti jätetään onnistuneesti tärkeitä ja valaisevia vastauksia rikosarkistoon pölyttymään, jolloin katsoja joutuu kerjäämään selvityksiä tapahtuneelle. Elokuva alkaa samalla tavalla mitä sci-fi-trilleri Dark City. Emme saa tietää kuka on päähenkilö, minne hän on menossa ja miksi. Juuri tämä suuren kysymysmerkin alla pällistely kiehtoi ainakin minua.

Hugo Weavingin työttömän yksineläjän rooli ei ollut aivan palkinnon arvoinen suoritus. Kieltämättä hahmolta vaadittiin paljon juonenkäänteiden johdosta, joissa tapahtuu pientä lipsumista hiukan ennen loppua. Tällöin myös paljastui missä miehen rahkeet tällä kertaa riittivät. Poliisina, pöydän toisella puolella istunut Tony Martin herätti selässä karvat pystyyn. Elokuva Kaltereiden takana on kuitenkin ohjaaja-käsikirjoittaja Monahanin tanssia mereltä aavikolle Madonnan ja Paavin kanssa. Se parhaiten nauraa, joka viimeiseksi nauraa on sananlasku päätökselle, jonka katsoja kokee lopussa.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202