Kaikki valaistuu

Everything is Illuminated (2005)

  • 3

Kaiken kaikkiaan Kaikki valaistuu ei varmasti ole elokuva sieltä huonoimmasta päästä, mutta se voisi olla parempikin.

julkaistu 2009-01-20 / päivitetty 17.05. klo 11:11

KUVA 1

Talo keskellä auringonkukkia. Ja Elijah Wood.
Talo keskellä auringonkukkia. Ja Elijah Wood.  

Kaikki valaistuu

Ohjaus Liev Schreiber
Näyttelijät Elijah Wood, Eugene Hutz, Boris Leskin
Maa Yhdysvallat
Pituus 106 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Warner Independent Pictures, Telegraph Films, Big Beach Productions ja Stillking Films.

Jonathan Safran Foer (Elijah Wood) lähtee isoisänsä kuoltua Ukrainan jäljittämään juutalaisten sukujuuriensa alkulähteitä. Paikan päällä hän saa tulkikseen Yhdysvaltoja ihannoivan Alexin (Eugene Hutz). Mukaan lähtee myös Alexin “sokea” isoisä (Boris Leskin) ja hänen koiransa Sammy Davis Junior Jr. Kolmikon tavoite on löytää Foerin isoisän entinen kotikylä, josta kukaan ei ole kuullutkaan. Asetelma on siis valmis hahmojen hulluille kommelluksille ja vallattomalle automatkalle. Tästä ei kuitenkaan ole kyse.

Foer ja hänen sukunsa ovat juutalaisia. Hänen isoisänsä lähti aikoinaan juutalaisvainoja pakoon Amerikkaan ja Ukrainassa tilanne juutalaisia kohtaan ei edelleenkään ole parantunut. Pinnan alla on syviä haavoja, jotka kansakunnan tervehtymisen takia pitäisi avata. Elokuvassa ei kuitenkaan ylletä mihinkään mieltä kohottavaan katharsikseen tai riipaisevaan finaaliin. Loppu vain tulee kuin on tullakseen.

Elijah Wood (Tahraton mieli, Taru Sormusten herrasta) esittää kömpelöä ja epävarmaa Foeria kuten ennenkin eli lopputuloksesta ei tiedä onko hahmo epävarma vaiko näyttelijä. Elokuvaa pitää yllä suosionsa huipulla olevan bändin Gogol Bordellon laulaja Eugene Hutz. Hutz on se joka tekee koko elokuvan. Hänelle on siunattu kaikki hauskat repliikit, jota tukee hänen vaivaton näyttelemisensä.

Liev Schreiberin (Scream) ohjauksesta paistaa selkeästi noviisiin jälki. Elokuvasta puuttuu selkeä ja yhtenäinen tyyli. Kuten elokuvan lisämateriaaleista löytyvät poistetut kohtaukset osoittavat, Schreiberin tarkoituksena oli ohjata paljon surrealistisempi ja erilaisia merkityksiä viljelevä elokuva. Poistetut kohtaukset paljastavat myös, että kyseessä on elokuva joka syntyi vasta leikkauspöydällä. Se ei välttämättä ole huolestuttavaa, mutta ei myöskään mairittelevaa että ohjaajalla ei ollut selkeää visiota elokuvasta. Vaikea sanoa kumpi lopputulos olisi toiminut toista paremmin, mutta tämän hetkinen jättää hieman toivomisen varaan.

Se vähäinen komiikka mikä elokuvassa on pienimuotoista ja erittäin pinnan alla. Osa vitsien tehosta hukkuu myös käännöksen takia. Syy ei ole suomentajan, vaan yksinkertaisesti elokuvassa puhutun kielen luonteen. Se on englannin synonyymeillä leikkivää eikä näin ollen helposti käännettävissä Suomeksi. Alkuperäiskielellä luettuna Safran Foerin kirja on varmasti paljon rikkaampi kuin mitä valkokankaalle on pystytty tallentamaan. Sellaiset Alexin hahmon sanakikkailut kuten rigid ja miniaturebrother kadottavat elokuvassa erityislaatuisuutensa. Kaiken kaikkiaan Kaikki valaistuu (Everything Is Illuminated, 2005 Yhdysvallat) ei varmasti ole elokuva sieltä huonoimmasta päästä, mutta se voisi olla parempikin.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202