Kaikki valaistuu

Everything is Illuminated (2005)

  • 3

Kaiken kaikkiaan Kaikki valaistuu ei varmasti ole elokuva sieltä huonoimmasta päästä, mutta se voisi olla parempikin.

julkaistu 2009-01-20 / päivitetty 17.05. klo 11:11

KUVA 1

Talo keskellä auringonkukkia. Ja Elijah Wood.
Talo keskellä auringonkukkia. Ja Elijah Wood.  

Kaikki valaistuu

Ohjaus Liev Schreiber
Näyttelijät Elijah Wood, Eugene Hutz, Boris Leskin
Maa Yhdysvallat
Pituus 106 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Warner Independent Pictures, Telegraph Films, Big Beach Productions ja Stillking Films.

Jonathan Safran Foer (Elijah Wood) lähtee isoisänsä kuoltua Ukrainan jäljittämään juutalaisten sukujuuriensa alkulähteitä. Paikan päällä hän saa tulkikseen Yhdysvaltoja ihannoivan Alexin (Eugene Hutz). Mukaan lähtee myös Alexin “sokea” isoisä (Boris Leskin) ja hänen koiransa Sammy Davis Junior Jr. Kolmikon tavoite on löytää Foerin isoisän entinen kotikylä, josta kukaan ei ole kuullutkaan. Asetelma on siis valmis hahmojen hulluille kommelluksille ja vallattomalle automatkalle. Tästä ei kuitenkaan ole kyse.

Foer ja hänen sukunsa ovat juutalaisia. Hänen isoisänsä lähti aikoinaan juutalaisvainoja pakoon Amerikkaan ja Ukrainassa tilanne juutalaisia kohtaan ei edelleenkään ole parantunut. Pinnan alla on syviä haavoja, jotka kansakunnan tervehtymisen takia pitäisi avata. Elokuvassa ei kuitenkaan ylletä mihinkään mieltä kohottavaan katharsikseen tai riipaisevaan finaaliin. Loppu vain tulee kuin on tullakseen.

Elijah Wood (Tahraton mieli, Taru Sormusten herrasta) esittää kömpelöä ja epävarmaa Foeria kuten ennenkin eli lopputuloksesta ei tiedä onko hahmo epävarma vaiko näyttelijä. Elokuvaa pitää yllä suosionsa huipulla olevan bändin Gogol Bordellon laulaja Eugene Hutz. Hutz on se joka tekee koko elokuvan. Hänelle on siunattu kaikki hauskat repliikit, jota tukee hänen vaivaton näyttelemisensä.

Liev Schreiberin (Scream) ohjauksesta paistaa selkeästi noviisiin jälki. Elokuvasta puuttuu selkeä ja yhtenäinen tyyli. Kuten elokuvan lisämateriaaleista löytyvät poistetut kohtaukset osoittavat, Schreiberin tarkoituksena oli ohjata paljon surrealistisempi ja erilaisia merkityksiä viljelevä elokuva. Poistetut kohtaukset paljastavat myös, että kyseessä on elokuva joka syntyi vasta leikkauspöydällä. Se ei välttämättä ole huolestuttavaa, mutta ei myöskään mairittelevaa että ohjaajalla ei ollut selkeää visiota elokuvasta. Vaikea sanoa kumpi lopputulos olisi toiminut toista paremmin, mutta tämän hetkinen jättää hieman toivomisen varaan.

Se vähäinen komiikka mikä elokuvassa on pienimuotoista ja erittäin pinnan alla. Osa vitsien tehosta hukkuu myös käännöksen takia. Syy ei ole suomentajan, vaan yksinkertaisesti elokuvassa puhutun kielen luonteen. Se on englannin synonyymeillä leikkivää eikä näin ollen helposti käännettävissä Suomeksi. Alkuperäiskielellä luettuna Safran Foerin kirja on varmasti paljon rikkaampi kuin mitä valkokankaalle on pystytty tallentamaan. Sellaiset Alexin hahmon sanakikkailut kuten rigid ja miniaturebrother kadottavat elokuvassa erityislaatuisuutensa. Kaiken kaikkiaan Kaikki valaistuu (Everything Is Illuminated, 2005 Yhdysvallat) ei varmasti ole elokuva sieltä huonoimmasta päästä, mutta se voisi olla parempikin.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202