Kafka

Kafka (1991)

  • 4

Parhaiten toteutetut osa-alueet elokuvassa ovat tyyli ja näytteleminen.

julkaistu 2009-01-20 / päivitetty 20.03. klo 14:02

KUVA 1

Jeremy Irons ja Theresa Russell
Jeremy Irons ja Theresa Russell 

Kafka

Ohjaus Steven Soderbergh
Näyttelijät Jeremy Irons, Theresa Russell, Joel Grey, Ian Holm
Maa Ranska / Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1991 Baltimore Pictures, Pricel ja Renn Productions.

Steven Soderbergh on yksi Hollywoodin parhaista ohjaajista. Oli miehen tuotannosta mitä mieltä tahansa, niin miehen taitavuudesta ja ammattitaidosta ei voi kiistellä. Sankka joukko erilaisia elokuvia melkein joka genressä ja molemmissa budjettiluokissa – valtavirta ja art-house. Megadebyytti Seksiä, valheita ja videonauhaa jälkeen mies teki paljon tasoltaan vaihtelevia ja melko huomaamattomia elokuvia mm. rikoselokuva Underneath, lama-ajan draama King of the Hill ja mysteerinen henkilökuva Kafka (1991 Ranska, Yhdysvallat).

Kafka kertoo puolifiktiivisen tarinan tuosta kuuluisasta absurdista, viitaten aina silloin tällöin hänen teksteihinsä. Kafka (Jeremy Irons, Lolita, Kingdom of Heaven) työskentelee päivisin arkistossa ja iltaisin hän on kirjailija. Eräänä päivänä Kafkan ystävä löydetään hukkuneena, jonka seurauksena Kafkakin joutuu ongelmiin. Tahtomattaan Kafka vedetään mukaan anarkistiseen vallankumoushankkeeseen, jonka tarkoituksena on taistella auktoriteetteja vastaa. Laki ja järjestys kääntyvät nokkelasti poliisiksi ja arkistoksi ja juuri he ovat mystisten katoamisten takana. Ironsin rinnalla elokuvassa nähdään Ian Holm (Taru Sormusten Herrasta, Garden State), Armin Mueller-Stahl (Loisto, Veronika Voss) ja Alec Guinness (Star Wars, Kwai -joen silta).

Elokuvan tyyli on hyvin kiehtova. Turhia ei selitellä ja kuvauksen tyyli on suoraan 30–luvulta. Jo alkuteksteistä lähtien usvainen mustavalkokuvaus on häikäisevää – Ekspressionismi sekoitettuna myöhempään avantgardeen. Olisi mielenkiintoista tietää minkälaisen lopputuloksen Terry Gilliam olisi Kafkasta saanut tai vaikkapa David Lynch. Elokuvan tunnelma ja absurdit hahmot ovat kuin Lynchin Elefanttimies ja Eraserhead olisi yhdistetty Gilliamin elokuvaan Brazil.

Elokuvan lähin sukulainen kuitenkin on varmasti Kafkan kuuluisin kirja Oikeusjuttu, jossa Josef K. niminen mies joutuu syyttömänä auktoriteettien vainon kohteeksi. Yhtymäkohtia voi havaita myös George Orwellin kirjaan vuonna 1984 ja Joseph Conradin Anarkisteihin. Kirjallisista sukulaisista huolimatta kyseessä on hyvin elokuvallinen elokuva. Harmittavasti tosin viittaukset Kafkan omaan tuotantoon kuten Muodonmuutokseen tehty varsin tökerösti.

Parhaiten toteutetut osa-alueet elokuvassa ovat tyyli ja näytteleminen. Kummassakaan ei ole ylilyöntejä toteutus on todella tyylikästä. Lisäksi totalitarismin kuvaus on elokuvassa erittäin hienovaraista ja vihjailevaa. Kiehtova elokuva, joka tunnelmansa ja tyylinsä puolesta voi nousta tulevaisuuden klassikoksi.

teksti: © 2006 Otto Kylmälä

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202