Kaappari

Kaappari (2013)

| Blu-ray
  • 3

Aleksi Mäkelä aikuistuu ohjaustyö kerrallaan.

julkaistu 2013-08-06 / päivitetty 06.08. klo 20:08

KUVA 3

Kari Hietalahti
Kari Hietalahti 

KUVA 2

Aarne Kalliala ja Jussi Vatanen
Aarne Kalliala ja Jussi Vatanen 

KUVA 1

Kari Hietalahti
Kari Hietalahti 

Kaappari

Ohjaus Aleksi Mäkelä
Näyttelijät Kari Hietalahti, Miitta Sorvali, Tero Jartti, Pasi Toivainen
Maa Suomi
Pituus 94 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Aleksi Mäkelä alkaa 43-vuoden iässä muistuttaa aikuista elokuvaohjaajaa. Kaappari (2012) on jo kolmas Markus Selinin luottomiehen tekele, jossa ihan joka ainoaa ei ole maustettu joko irrallisella huumorilla tai tarpeettomalla kuvakikkailulla.

Täysin syyntakeeton kuvauspaikan kapteeni Mäkelä ei ole vieläkään. Ajoittain valkokankaalle pompsahtaa jotain lähinnä Michael Bayn tyylittelyt mieleen tuovaa räpellystä.

Jo Rööperin (2009) aloitusjakso ja kokonaisvaltaisemmin Kotirauha (2011) osoittivat, että niin halutessaan Mäkelä osaa tehdä laadukasta draamaa. Paljon puhuvasti sinällään tragikoominen Kaappari sisältää huomattavasti rauhallisemmin sanaleikkejä kuin liki kelvoton Pahat pojat (2003).

Pikkurikollisen elämäntyyli ja -tapa ovat Mäkelän elokuvien päähenkilöt. Vaikka rappiosta on kaikkien elokuvien tapaan voinut löytää kantaaottavuutta, niin vasta Kotirauhassa aidosti sanottiin jotain relevanttia.

Vuonna 1978 sattuneen lentokonekaappauksen vaiheisiin soveltaen paneutuva Kaappari on Aarno Lamminpartaan (Kari Hietalahti) epätoivoinen sukellus kohti parempaa itsetuntoa.

Kohtalaisen kepeänä pysyvän trillerin rinnalla kuljetetaan kysymystä suomalaisen yhteiskunnan luonteesta, sen päättäjistä ja syrjäytymisongelmaa sivuten näiden seurauksista. Jos taloudellisella menestyksellä arvioitava ahkeruus on ainoa tapa ansaita läheisten kunnioitus, miten käy epäonnisille ja taitamattomille?

Terroristeista ei puhuta.
Lamminparras on tavallinen pullon huulilleen ottanut suomalainen, joka on sattunut epäonnistumaan bisneksissään. Katsojan toivotaan uskovan päähenkilön sanat ”mä en halua kenellekään mitään pahaa”. Hän on panttivankien tapaan uhri.

Jos Elias Koskimiehen ja Mika Karttusen kirjoittamaa tarinaa on uskominen, ei tätä maata ainakaan vuonna 1978 hallittu kuin sattumalla. Urho Kekkonen (Tero Jartti) on raivoava seniili, Kalevi Sorsa (Pasi Toivanen) sikaria tuprutteleva verikoira ja liikenneministeri (Miitta Sorvali) yksinkertaisesti epäpätevä tolvana.

Päähenkilön avuttomuus ja siitä seuraava tarinan päämäärättömyys ei ole ongelma, sillä Kaappari on elokuva motiiveista ja niiden taustoista. Kotirauhan tapaan henkilövetoinen rakenne on ilahduttavan yksinkertainen ja jopa ajatuksia herättävä. Vielä kun Mäkelä lopullisesti pääsisi eroon lapsuksistaan.

Blu-ray: Levyssä 1080p 2.35 : 1 -laajakuva ja DTS HD-MA 5.1 -ääniraita.

Teksti 2013: Jouko Luhtala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202