Just Pals

Just Pals (1920)

  • 3

John Fordin ohjaama Just Pals on hyväntuulinen kertomus pikkukaupungin pummista.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-04-01 / päivitetty 15.07. klo 19:07

KUVA 3

Duke R. Lee
Duke R. Lee 

KUVA 2

Buck Jones ja George E. Stone
Buck Jones ja George E. Stone 

KUVA 1

Buck Jones
Buck Jones 

Just Pals

Ohjaus John Ford
Näyttelijät Buck Jones, George E. Stone, Helen Ferguson, Duke R. Lee, William Buckley
Maa Yhdysvallat
Pituus 50 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1920 Fox Film Corporation

Ohjaajauransa vuonna 1917 aloittaneesta John Fordista oli kasvanut muutamassa vuodessa yksi Universalin varmaotteisimmista tekijöistä: Ford ohjasi elokuvia nopeasti ja huokeasti, mutta kuitenkin menestyksekkäästi. Saamastaan arvostuksesta huolimatta Universalin rajoitetut elokuvantekomahdollisuudet ahdistivat häntä jopa siinä määrin, että Ford harkitsi tuohon aikaan yhtiön vaihtamista. Sitä hänen ei tarvinnut kuitenkaan tehdä, sillä kunnianhimoinen tuottaja William Fox ilmoitti Universalille haluavansa vuokrata Ford alaisuuteensa. Universal suostui, eikä Fordiakaan tarvinnut kahdesti houkutella, Fox kun tarjosi hänelle paremmat tuotanto-olosuhteet ja laajemman aihevalikoiman – huomattavasti paremmasta palkasta puhumattakaan.

Fordin ensimmäinen Fox-elokuva, loppuvuodesta 1920 valmistunut Just Pals kertoo pienen amerikkalaiskaupungin kouluja käymättömästä pummista, Bimistä (vakuuttava Buck Jones), joka tutustuu orpoon kymmenvuotiaaseen Billiin (George E. Stone). He ystävystyvät ja varsin pian Bim oivaltaa, että hänen on pojan vuoksi muututtava ja näytettävä tekemisillään tälle esimerkkiä. Bim alkaa etsiä työtä ja hän lähettää pojan kouluun, jossa opettajattarena toimii Bimin ihailun kohde Mary Bruce (Helen Ferguson). Bimin muodonmuutos ei kuitenkaan vakuuta kaikkia, sen hän saa vielä karvaasti huomata.

Chaplinin poikaa (1921) varsinkin ensimmäisen puoliskon osalta ennakoiva Just Pals on ripeävauhtinen ja kokonaisuutena varsin laadukas elokuva. Vaikka se onkin ytimeltään komediallinen draama, on tarinaan sijoitettu mukaan myös romanssia, rikoselokuvaa sekä ohjaajan tunnetuinta lajityyppiä, westerniä pankkiryöstöineen ja lynkkausjoukkoineen. Kun vielä alle tunnin mittaisessa elokuvassa riittää juonenkäänteitäkin yllin kyllin, voisi lopputulos olla täydellistä sekamelskaa. Ford oli kuitenkin jo tuohon aikaan täysi ammattilainen ja hän pitää elokuvan tiukasti otteessaan melkein kautta linjan – ainoastaan humoristinen lainvalvoja sutkautuksineen tuntuu täysin tarpeettomalta. Kokonaisuutena Just Pals tuo mieleen D. W. Griffithin maalaisdraamat, joskin huomattavasti vähemmällä nostalgisoinnilla.

Tarina yhteisön ulkopuolisesta jäsenestä, joka yrittää muuttua mallikelpoiseksi kansalaiseksi, on tuttuakin tutumpi. Mutta Just Pals on muutakin. Sen perusopetus on – aivan kuten Fordin huomattavasti kuuluisammassa teoksessa Hyökkäys erämaassa (1939) – ettei ketään tule tuomita hänen ulkoisen olemuksensa mukaan. Kaikki eivät suinkaan ole sitä, mitä kunniallinen ja huoliteltu ulkokuori antaa olettaa. Renttu Bim osoittautuu tarinan edetessä suoraselkäisemmäksi, hyväsydämisemmäksi ja uhrautuvammaksi kuin koko kaupungin kerma yhteensä. Vaikka kaikki kääntyykin lopulta parhain päin, on Bimin jalomielisyys koitua hänen kohtalokseen. Loppukohtauksesta puuttuu toisaalta hieman tunnetta, mutta eipähän se vastaavasti sorru ylilyönteihinkään.

Fordin ensimmäinen Fox-elokuva menestyi kiitettävästi ja miellyttävää katsottavaa se on edelleen. Elokuvalle meinasi tosin käydä vuosikymmenten saatossa huonosti: se painui unohduksiin ja pölyttyi vuosikymmeniä 20th Century Foxin varastoissa ennen paluutaan päivänvaloon 1970-luvun alussa. Hyvä niin, sillä Fordin mykkäelokuvia on kadonnut jo aivan tarpeeksi.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Taron Egerton

Robin Hood

Samu Oksanen | 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

Samu Oksanen | 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Roman Bilyk ja Irina Starshenbaum

Kesä

Aleksi Salonen | 29.11.

Neuvostorockin kärkinimet saavat Kirill Serebrennikovin käsissä lempeän, mutta vauhdikkaan muistohetken.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Nick Castle

Halloween

Samu Oksanen | 18.10.

Kolmen sukupolven traumatisoituneet Strodet vievät vihdoin veitsen ja tarinan vallan kauhuikoni Michael Myersilta.

Lue lisää »
Rami Malek

Bohemian Rhapsody

Samu Oksanen | 31.10.

Purkaa pölyä! Tuulisen tuotannon myötä syntyi sliipattu Queen-biografia, jossa rokkaa ainoastaan Rami Malek.

Lue lisää »
Pilou Asbæk

Overlord

Samu Oksanen | 06.11.

Natsizombien luvattoman lystikäs lahtailu käy karmivana sotakauhuilunakin valkokankaan vihanhallintaterapiasta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

Samu Oksanen | DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

Aleksi Salonen | DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

Samu Oksanen | Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202