Jumalista ja ihmisistä

Des hommes et des dieux (2010)

| DVD
  • 4

Cannesin 2010 tuomaristopalkinnon saanut draama seuraa trappistimunkki-yhdyskuntaa Algeriassa.

julkaistu 2011-08-29 / päivitetty 30.08. klo 00:12

KUVA 4

Olivier Rabourdin ja Lambert Wilson
Olivier Rabourdin ja Lambert Wilson 

KUVA 3

Adel Bencherif
Adel Bencherif 

KUVA 2

Jumalista ja ihmisistä
Jumalista ja ihmisistä 

KUVA 1

Lambert Wilson ja Jean-Marie Frin
Lambert Wilson ja Jean-Marie Frin 

Jumalista ja ihmisistä

Ohjaus Xavier Beauvois
Näyttelijät Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin, Philippe Laudenbach, Jacques Herlin, Loic Pichon, Xavier Maly, Jean-Marie Frin, Abdelhafid Metalsi, Sabrina Ouazani, Abdallah Moundy, Olivier Perrier, Farid Larbi, Adel Bencherif
Maa Ranska
Pituus 122 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Jumalista ja ihmisistä poster

Cannesin tuomaristopalkinnon saanut hengellinen draama kuvaa trappistimunkkiyhdyskuntaa Algeriassa, islamistiterrorin uhan alaisena. Aiheet ovat kiehtovia ja yleismaailmallisia: pasifismi, rakkaus, kuolevaisuus, väkivalta.

Pienen uskonnollisen yhteisön elo algerialaiskylässä on pragmatismin hallitsemaa. Luostari tarjoaa köyhälle yhteisölle lääkärin palveluksia ja arkielämän tukea. Munkeille luostarielämä on luonteenomaista: vaatimatonta omavaraisuutta ja päivää rytmittäviä rituaaleja. Käännytystyötä ei harjoiteta.

Tosipohjaiselle kertomukselle jännitteen luo radikaalin islamistisen ryhmittymän alueen länsimaisia kohtaan harjoittaman väkivallan uhka. Luostarin johtaja (Lambert Wilson) ei halua korruptoituneen hallituksen aseellista tukea, mutta kieltäytyy myös pyynnöistä evakuoida luostarin henkilökunta maasta. Kaikki luostarin noin kymmenestä munkista eivät ole samaa mieltä. Kysymys kuuluu: lähteäkö vai jäädä?

Xavier Beauvois’n vähäeleinen ja mainiosti nimetty Jumalista ja ihmisistä on vivahteikas ja karkaa vangitsevaa yleismääritelmää. Alussa annetaan näkymä kristinuskon ja islamin maltillisesta yhteiselosta. Tämä ajankohtainen teema lienee paljolti vastuussa kotimaisista mijoonayleisöistä. Tärkein lähestymiskulma on kuitenkin epäpoliittinen.

Keskeisimmin tutkitaan uskonnollisen ajattelun parasta puolta, altruismia. Uskottavaksi kuvan tekevät johtajan ja luostarin muiden jäsenten näkemyserot oikein toimimisesta. Wilson, lääkäri Michael Lonsdale ja pienempien sivuosien näyttelijät henkilöivät hahmonsa loistavan inhimillisesti. Heidän elokuvaelämänsä käytännöstä piirtyy vaikuttava kuva ideaalien voimasta ohjata ihmiskäyttäytymistä.

Olennaisesti, sisältö ja muoto kohtaavat. Caroline Champetierin yksinkertaisen koskettavat ja upeasti valaistut kuvat sekä dramatisoinnin keveys ovat oikea pari vakaville teemoille. Näin vältetään aiheen helposti tarjoama sentimentalismi. Ensimmäisen ja viimeisen otoksen välille luodaan linkki. Munkkien valta omasta kuolemastaan yhdistyy runollisesti tuonpuoleisen tuntemattomuuden kanssa.

Musiikki on harvaa ja diegeettistä. Kauniissa loppukohtauksessa munkkien viimeinen ehtoollinen etenee Tšaikovskin Joutsenlammen soidessa kasetilta. Elokuvalliseksi tehokeinoksi säästetty musiikki, luostarielämän äärimmäinen luksus; rakkaiden, suurissa kasvokuvissa nähtyjen veljien seura ja viini kontrastoitutuvat sydäntäsärkevästi kuoleman ja sen lopullisuuden kanssa.

DVD: Pan Visionin julkaisun anamorfinen 2.35:1 -laajakuva on epätavallisin kohiseva, värintoistoltaan himmeähkö. Dolby Digital 2.0 -ääniraita palvelee riittävästi. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202